Diyabet- Şeker Hastalarında Pankreas Nakli
Diyabet- Şeker Hastalarında Pankreas Nakli
Bizi Takip Et
Pankreas kanseri hangi sıklıkta görülen bir hastalıktır? Diyabet hastalarında pankreas kanseri riski nedir? Pankreas kanseri Tip 1 diyabetlilerin mi yoksa Tip 2 diyabetlilerin mi sağlığını daha fazla tehdit eder? Pankreas kanseri ile obezite arasında bir ilişki var mıdır? Pankreas kanseri hangi yakınmalara neden olur, nasıl teşhis ve tedavi edilir? Ameliyat hangi hastalara önerilir? Pankreas ameliyatı geçirenlerde diyabet gelişebilir mi? Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkan Yardımcısı ve karaciğer, pankreas ve safra yolları cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, merak edilen bu soruların yanıtlarını veriyor.
Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in şeker hastalığı konusunda uzman Türkiye’nin önde gelen 41 uzmanıyla yaptığı söyleşilerden oluşan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet Kitabı’nda yer alan röportajın işte bazı bölümleri:
. Pankreas kanserinin sıklığı nedir? Hastalık daha çok kaç yaş grubundakilerin sağlığını tehdit eder?
“Pankreas kanseri, sindirim sistemi kanserleri içinde kalın bağırsak kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Kanserden ölümlere neden olan ilk beş hastalık arasındadır. Pankreas kanseri yüzde 80, 60-80 yaşlarındaki görülmektedir. Ancak son dönemde daha genç yaşlara doğru bir kayış söz konusudur. 50’li hatta 40’lı yaşlardaki kişilerde de pankreas kanserine giderek daha sık rastlanmaktadır.
. Pankreas kanserinde risk faktörleri nelerdir?
“Bazı faktörlerin pankreas kanseri gelişimi için zemin hazırlayabildiği düşünülmektedir:
Yaş: Pankreas kanseri genel olarak ileri yaş hastalığı olarak kabul edilebilir. Vakaların yüzde 80’i, 60-80 yaş arası görülse de, son zamanlarda daha genç yaşta görülme sıklığı artmaktadır.
Cins: Erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülür.
Irk: Amerikan çalışmaları hastalığın beyaz ırktan çok, siyah ırkta görüldüğünü göstermektedir.
Kronik pankreatit: Kronik pankreatit gibi pankreasta uzun süreli yangı ile (inflamasyon) seyreden hastalıklarda daha fazla rastlanmaktadır..
Şeker hastalığı: Şeker hastalığı ile pankreas kanseri arasında bir ilişki kurulabilir. Şeker hastalığı pankreas kanserinin bazen bir bulgusu bazen sonucu olarak ortaya çıkabilir. Araştırmalar 50 yaş üstünde diyabet ortaya çıkan hastaların az bir kısmında birkaç sene içinde pankreas kanseri geliştiğini göstermektedir. Tersine, 50 yaşın üstünde diyabet çıkanların bir kısmında diyabetin nedeni pankreas kanseri olabilir.
Diyet: Et ağırlıklı, yüksek kolesterol içeren gıdalarla beslenenlerde risk artmakta, sebze meyve ağırlıklı beslenenlerde risk azalmaktadır.
Ülser cerrahisi: Ülser tedavisi için midelerinin bir kısmı alınanlarda risk artmaktadır.
Sigara: Sigara birçok kanser yapıcı faktör içermekte olup pankreas kanseri tetikleyicisi de olabilir.
Kahve ve alkol: Daha önceleri suçlanmış olsa da son zamanlarda arada bir ilişki kurulamamıştır.
KİTAPTA YANITLARI YER ALAN DİĞER SORULAR
. Şeker hastalığının pankreas kanseri açısından risk faktörlerinden biri olduğunu belirttiniz. Tip 1 diyabette mi, yoksa Tip 2 diyabette mi risk daha yüksektir?
. Diyabetliler aynı zamanda aşırı kilo problemi olan kişilerdir. Pankreas kanseri ile obezite arasında nasıl bir ilişki vardır?
. Pankreas kanseri hangi belirtilere yol açar? Sinsi ilerleyen bir kanser midir?
. Peki, pankreas kanseri teşhisinde hangi yöntemlerden faydalanılır?
. Pankreas kanseri, hızlı ilerleyen bir kanser türü müdür? En çok hangi organlara metastaz yapar?
. Tedavinin başarısında erken teşhisin nasıl bir yeri vardır?
. Pankreas kanseri hangi yöntemlerle tedavi edilir?
. Pankreas kanserinin cerrahi tedavisi nasıl yapılır?
. Pankreas ameliyatları ne kadar sürer? Komplikasyon oranları nedir?
. Pankreas kanserli bir hastada aynı zamanda diyabet olması tedaviyi nasıl etkiler?
. Pankreas ameliyatı geçirenlerde diyabet gelişme riskinden bahsediliyor. Gerçekte böyle bir risk var mıdır?
. Diyabetli hastalar, pankreas kanserinden korunmak için nelere dikkat etmelidirler? Ne sıklıkla, hangi testleri yaptırmaları gerekir?
DİYABET KİTABINDA YER ALAN DİĞER KONULAR
Sağlık Adası yayınlarından çıkan kitap, zengin içeriğiyle diyabet hastaları ve yakınları için 510 sayfalık bir başucu rehberi niteliği taşıyor. Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin’in imza attığı söyleşilerden oluşan kitabın en önemli özelliği sorulu cevaplı formatıyla kolay okunabilmesi ve diyabetin yol açtığı sertleşme sorunu, ayak yaraları, kalp hastalığı gibi sağlık problemlerinin ve tedavilerinin de ayrıntılı olarak incelenmesi…
5 diyetisyenin şeker hastaları için sağlıklı 25 yemek tarifi verdiği kitapta yer alan bazı konular şöyle:
İnsülin ve hap tedavisi gören diyabetli hastalar günlük yaşamda nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? Şeker hastalarının ameliyat olması ya da diş çektirmesi gerektiğinde hangi önlemler alınmalı? Diyabetli kadınlar hamilelikten nasıl korunmalı? Hipoglisemi, hiperglisemi gibi acil durumlarda yapılması gerekenler… Ayak yaralarının önlenmesi ve bakımı… Şeker hastalığına bağlı erkeklerde sertleşme probleminin; kadınlarda ağrılı ilişkinin, vajinal mantarların tedavi seçenekleri… Diyabetlinin spor çantasında neler olmalı? Şeker hastası kadınlarda hamilelik ve doğum… Gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabet… Çocuklarda diyabetin tedavisi… Şeker hastalarında ruhsal sorunlar ve depresyon… Diyabet tedavisindeki gelişmeler… Diyabet teşhisinde açlık ve tokluk kan şekerinin önemi… Şeker yükleme testi kaç saat yapılmalı?
Şeker hastalığına bağlı nöropati, nöropatik ağrı, kabızlık, idrar ya da dışkı kaçırma gibi sorunların tedavisi var mı? Diyabetin kalbe, böbreklere ve gözlere olan olumsuz etkileri önlenebilir mi?
İŞTE DİYABET DÜNYASININ ÖNDE GELEN 41 UZMANI
Kitapta röportajları yer alan diyabet uzmanlarının isimleri şöyle sıralanıyor:
Prof. Dr. Sema Akalın , Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, Prof. Dr. Koray Acarlı, Prof. Dr. Emre Akkuş, Prof. Dr. Cengiz Aras, Prof. Dr. Faruk Aykan, Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Prof. Dr.Selçuk Baktıroğlu, Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Hülya Koçak Berberoğlu, Doç. Dr. Ahu Birol, Prof. Dr. Taner Damcı, Doç. Dr. Tuncay Delibaşı, Prof. Dr. Nevin Dinççağ, Prof. Dr. Hayati Durmaz, Prof. Dr. İzzet Erdinler, Prof. Dr. Mustafa Ertaş, Prof. Dr. Serdar Güler, Prof. Dr. Şükrü Hatun, Prof. Dr. Hülya Över Hamzaoğlu, Prof. Dr. İsmail Hamzaoğlu, Prof. Dr. Hasan İlkova, Prof. Dr. Zeki Karagülle, Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, Prof. Dr. Hızır Kurtel, Prof. Dr. Nermin Olgun, Prof. Dr. Emel Özer, Prof. Dr. Sedat Özkan, Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, Dr. İlhan Satman, Prof. Dr. Hakan Seyisoğlu, Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, Prof. Dr. Cihat Şen, Prof. Dr. Tufan Tarcan, Prof. Dr. Temel Yılmaz, Doç. Dr. Ülkem Yakupoğlu.
Şeker hastaları için sağlıklı yemek tarifleri veren beslenme ve diyet uzmanlarının isimleri ise şöyle;Yeşim Çelik, Çağatay Demir, Gizem Keservuran, Yasemin Sancak ve Müge Özyurt Şafak.
www.sagligimicinhersey.com portalıyla aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinin üçüncü kitabı olan “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet”e D&R mağazaları başta olmak üzere kitapevlerinden ve Migros gibi zincir marketlerin kitap stantlarından ulaşabilirsiniz.Kitabı ayrıca D&R web sitesi ve İdefix başta olmak üzere online kitapevlerinden de temin etmek mümkün.
Sağlığım İçin Herşey Sağlık Kitapları Serisi’nin “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” ile “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” konulu kitapları da bulunuyor.
www.saglikadasiyayinlari.blogspot.com
www.esrakazancibasiilesaglik.com
İçeriği Paylaşın