10 Ayda 54 Kilo Verdi
10 Ayda 54 Kilo Verdi
Bizi Takip Et
“ÖZGÜVENİM ARTTI, ÇEVREMİN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ”
SÖYLEŞİ: DEMET DEMİRKIR
28 yaşında 151 kilo bir genç hanım, bir markette kasaplık yapıyor… Estetik anlamda kilolarıyla ilgili bir derdi yoktu ama sağlık sorunları başlayınca kilo vermesi şart oldu. Aylin Tanıroğlu 10 ayda 54 kilo vermeyi başardı. Aylin Tanıroğlu, zayıflama serüvenini www.sagligimicinhersey.com’a anlattı.
. Zayıflamaya nasıl karar verdiniz, karar sürecinde neler hissettiniz?
“Akupunktur ile zayıflamak için Dr. Murat Topoğlu’na başvurduğum zaman, 151 kilo 600 gramdım. Dokuz, on ay gibi bir zamanda 54 kilo verdim. Daha sonra kilo vermem durdu hatta verdiğim kiloları yeniden almaya başladım. Doktorum mükemmel bir insan, onu sevdiğim için diyete devam ediyorum. Daha önce de çok diyet yaptım ama doktorlardan kaynaklanan nedenlerle diyeti hep bıraktım. Fakat şimdi azimliyim. Diyet yapmaya sağlık nedenleriyle zorunlu olarak başladım. Kilolarımla barışık bir insanım, fazla kilolu olmayı dert etmiyorum. Bazı insanlar gibi ‘100 gram aldım’ diye sorun yaşamıyorum.
İki yıldır Murat Beyi tanıyorum, doktorumun dediğine uymuş olsaydım şimdiye kadar ideal kiloma düşmüştüm ama diyet sırasında rahatsızlıklarım oldu, depresyona girdim bu yüzden tekrar kilo aldım. Diyette en önemli şey moraldir. Moraliniz düzgün olmalı.”
. Akupunktur yöntemini seçmeden önce farklı yöntemler denediniz mi?
“Evet, akupunkturdan önce kulaktan dolma yöntemler uyguladım. 47 günde 47 kilo verdim, bu bende sağlık problemi yarattı; çok hastalandım. İki, üç ay yataktan kalkamadım. Daha sonra farklı doktorlara gittim ama kilo veremedim. Sonunda endokrinoloji uzmanına gittim bir ay kadar ilaç tedavisiyle birlikte diyet yaptım. Aslında ilaç kullanma taraftarı değilim ama kullandım. Kullandığım ilacın yan etkileri oldu; zaten asabi bir yapım vardır asabiyetimi iyice artırdı. Böyle olunca ilaç tedavisini de bıraktım ve son olarak diyet yapmamaya karar verdim. Sıkıldım… Kişinin, ömrünün sonuna kadar salata yemesi insanı bıktırıyor.”
. Ne kadar zamanda kaç kilo verdiniz?
“İlk aşamada 10 ayda 54 kilo verdim, duraklamalarımla birlikte 20 kilo aldım şu an tekrar başladım ve bir haftada dört kilo civarında kilo veriyorum.”
. Kilonuzu korumak için yediklerinize dikkat ediyor musunuz?
“İdeal kiloma düştüğüm zaman, kilomu korumak için elimden geleni yapacağım çünkü çok yol kat ediyoruz. Şu anda zaten bir diyet reçetem var ama bunun dışına çıktığım zamanlar oluyor. Belirli bir yerden sonra sapmalar oluyor. Örneğin; aile toplantılarında hazırlanan yiyecekler üzerine ısrarlar oluyor ve muhakkak yiyorsunuz. Mühim olan ara sıra fazla kaçırdığınız zaman, bir hafta boyunca yediğiniz fazlalığı dengeleyebilmek. Bu dengeleme için de salata ve yoğurt yemem gerekiyor.”
. Zayıflama sürecinde neler yaptınız?
“Normalde su içen biri değildim ama şimdi günde iki-üç litre su içmeye başladım. Bunun yanında günde en az bir saat yürüdüm, yüzmek de çok önemli; ben bir buçuk ay tatile çıktım ve sabahtan akşama kadar her gün yüzdüm o aralar vücudum çok toplandı, o kadar kilo vermeme rağmen vücudumda sarkma olmadı.”
. Zayıflama süreci sizi yordu mu?
“Muhakkak yordu. Birçok şeyden mahrum kalıyorsunuz ve sevdiğiniz şeyleri yiyemiyorsunuz. Mesela dondurmayı çok severim, diyet listemde bazen oluyor. Belli bir kiloyu verdikten sonra tatlı yenilebiliyor, sütlü tatlılar zaten serbest.”
. Zayıflamaya başlamadan önce ve başladıktan sonra hayatınızda bir değişiklik oldu mu?
“Hayatım aynı şekilde devam ediyor ama en büyük problem kıyafet. İstediğim gibi rahat giyinebiliyorum şimdi. Eskiden XXL ararken şimdi XL oluyor, rahat nefes alabiliyorum, hareketleri daha rahat yapabiliyorum, kendinize özgüveniniz geliyor. Çevremin bakış açısı da değişti, ‘yeter öleceksin, çok kilo verdin hasta olacaksın’ diyorlardı. Bu çok güzel bir duygu herkes tebrik ediyor.”
. Size en çok kim destek oldu?
“Ailem ve doktorum. Ailem de benimle birlikte salata yoğurt yedi. Evde ızgara vs hiç pişirilmedi. Bir evde diyet yapılırken diğerlerinin destek olması çok önemli, evdekiler destek olmasa en fazla bir ay sürer sonra bıkarsınız. Doktorum ise bambaşka biri. Yanına gidiyordum kilo vermemiş bir şekilde ‘devam edeceğiz, böyle duraklamalar olur’ diyordu. Motivasyon çok önemli, özellikle bu doktordan gelince ayrı bir heyecan katıyor, doktora mahcup olmamak için daha çok özen gösteriyorsunuz.”
. Akupunktur açlık duygusunu önleyerek yemek yemenizi mi engelliyor?
“Açlığı hissettiğim zamanlar da oluyor, hiç hissetmediğim zamanlar da. Bu iğnelerin özelliği, acıktığınız zaman 30 defa basıyorsunuz ve iki bardak su içiyorsunuz; geçici tokluk veriyor. Halsizlik ve yorgunluk hissini en aza indirgiyor. Bizim için en önemlisi açlık, ilk önce açlık duygusunu bastırıyor. Sonuçta her şey beyinde bitiyor, iğneye güvenip yemek yemeğe devam ederseniz kilo veremezsiniz.”
. Bu tedaviden önce kaç kez diyet yaptınız?
“Sayısını unuttum çok diyet yaptım fakat hiçbiri bu kadar kalıcı olmadı. Bir doktora bağlı kaldığım en uzun süre sekiz aydır; sekiz aydan sonra bırakıyordum. Fakat bu doktorumla gayet iyi işler başarıyoruz.”
. Kilo verdiğinizde kıyafetlerinizi ne yaptınız, giyim tarzınız değişti mi?
“Giyim tarzım hep aynıydı, değişik giyinmeyi seviyorum. Siyah rengi severim fakat illa siyah giyeceğim diye bir şey yok. Kilolarımla barışığım, zaten olan bir şeyi kimse kapatamaz. Kıyafetlerimin çoğunu çöpe attım. Bir kaçını saklıyorum.”
. Kilo vermeden önce özgüven sorunu yaşıyor muydunuz, şimdi daha mı özgüvenlisiniz?
“Özgüvenim vardı fakat bir şekilde engelleniyorsunuz. Yapacağınız bir şey üzerinde ikilemde kalıyorsunuz, ‘insanlar bana bakar mı’ diye düşünüyorsursunuznuz ama ben kimseyi takmıyorum. Daha kiloluyken daha olumsuz düşünüyorsunuz, olumsuzluklar da insanı daha kötü şeylere itiyor, zayıf olmak güzel.”
. Karşı cinsle aranız nasıldı?
“İlişkilerim iyiydi. Sempatik bir insan olduğumu söylüyorlardı; bu en büyük yalan. Ama şimdi ilişkilerim daha iyi. İnsanların dikkatini daha çok çekiyorsunuz. Kiloluyken de ilişkim vardı, şimdi de var; kilo hiç problem olmadı.”
. Ailenizde şişmanlık var mı, kilo probleminiz genetik mi?
“Ailemde şişmanlık problemi yok zaten benimki hastalık da değil. Ben göçmenim. Göçmenler yemeğe düşkündür. Göçmenler iri yapılı olur, ondan kaynaklı bir durum, yemeği de aşırı derece seviyorum.”
İçeriği Paylaşın