12 Milyon Kadın İncelendi: Gebelik Diyabeti Ciddi Oranda Artıyor!
Hamilelikte diyabet; hamilelik döneminde ve doğum sırasında yüksek tansiyon olasılığını artırır. Çocuk ayrıca erken doğum ve gelecekte Tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır.
Bizi Takip Et
Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan endokrinolojik hastalıklardan biri olan gebelik diyabeti hem annenin hem de bebeğin sağlığını risk altına sokuyor. Uzun yıllardır gebelik diyabeti hakkında çalışan Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kadın hastalıkları ve doğum bölümü başkanı Prof. Mark Landon, son 15 yıldır gebelik diyabetinde (Gestasyonel diyabet) yüksek artış olduğunu söylüyor.
40 yıldır yüksek riskli gebelikleri tedavi eden Prof. Landın, gebelik sırasında gelişen tür olan gestasyonel diyabetin komplikasyonları üzerine klinik araştırmalar yürütüyor.
Prof. Landon, hamilelik döneminde artan diyabet için, "Bu, gelecekte Tip-2 diyabette benzer bir artışın rahatsız edici bir habercisi" diyor.
İLK KEZ HAMİLE KALAN 12 MİLYON KİŞİ İNCELENDİ
Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi Profesörü Sadiya Khan da 2011 yılından bu ya gerçekleştirdiği 1000 doğumda, gebelik diyabeti oranının 47,6'dan 63,6'ya yükseldiğini ortaya çıkardı.
Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi'nden 15 ila 44 yaşları arasındaki ilk kez hamile kalan 12 milyon 610 bin 235 kadının verileri incelendi. Khan, "Her yıl yüzde 3,7'lik tutarlı bir artış oldu" dedi.
GEBELİK DİYABETİNDE ANNE VE BEBEK İÇİN RİSKLER NELER?
Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında vücudun kandaki glikoz miktarını kontrol eden ve gıda metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olan pankreas tarafından üretilen hormon olan insülini yeterince üretemediğinde ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında, vücut ek hormonlar üretir ve kilo alımı gibi hücrelerin, insülini daha az etkili bir şekilde kullanmasına neden olan başka değişikliklere uğrar.
Bu dönemde diyabet, yüksek tansiyona yol açarken, sezaryen olma ihtimalini de artırır. Bebekte ise gelecekte tip-2 diyabet riski artarken, solunum yolunda sıkıntılar görülebilir.
Annenin kan şekeri seviyeleri genellikle doğumdan sonra normale dönerken, verilere göre, hamilelikte diyabete yakalananların yarısı gelecekte diyabet hastası olur.
Hamileler, genellikle 24 ve 28 hafta arasında, risk faktörleri varsa gebelik diyabeti taramasından geçerler.
Risk faktörleri arasında ailede Tip 2 diyabet öyküsü, gebelikte 25 yaşından büyük olmak, daha önceki bir gebelikte diyabet geçirmiş olmak, daha önce 9 kilodan daha ağır bir bebek doğurmuş veya ikiz veya üçüz doğurmuş olmak ve polikistik overe sahip olmak yer alır.
Kaynak: Washington Post
İçeriği Paylaşın