200 Kez Duran Kalbin Öyküsü
200 Kez Duran Kalbin Öyküsü
Bizi Takip Et
Evli, 2 çocuk babası 41 yaşındaki Kadir Alaybeyi`nin iki yıl önce ziraat mühendisi olarak görev yaptığı Urfa`da kalbi durdu. Kalp masajıyla yaşama döndü. Ancak nefes alıp vermekte zorluk çekiyordu. Akciğerine tüp bağlanarak solunum makinesine bağlandı. Yaklaşık bir ay yoğun bakımda kalan Kadir Alaybeyi`nin boğazındaki tüpü çıkardıklarında soluk borusunda darlık oluştu. Günler süren tetkiklerin ardından Kadir Alaybeyi’ ne kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu teşhisi konuldu.
200 KEZ KALBİ DURDU
Ancak Urfa`daki tedaviler sonuç vermedi. Ailesiyle birlikte İstanbul`a taşınan Kadir Alaybeyi Ocak`ta İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi`ne başvurdu. Koroner Yoğun Bakım Ünitesi`nde tedaviye alınan Kadir Alaybeyi`nin kalp yetmezliğine bağlı kalp durmalarının önüne geçmek için kalp pili takıldı.
Ancak yaklaşık beş ay süren tedavisi boyunca 200 kez kalbi durdu. Her seferinde kalp pilinin içindeki kalbin normal dışı atımını normal kalp ritmine döndüren defibilatörün şok etkisiyle kalbi çalıştı. Ancak kalp pili sürekli devreye girdiği için, 5 yıla kadar ömrü olan pil 6 ay içinde yeniden değişmek zorunda kaldı. Bu arada Kadir Alaybeyi’ ne hem damardan hem ağızdan anti aritmik ilaçlar verilmesine karşın kalp durmalarının önüne geçilmedi ve kalp nakli endikasyonu doğdu.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNE GÖNDERİLDİ
41 yaşındaki Kadir Alaybeyi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi`nden Yeditepe Üniversitesi Hastanesi`ne kalp nakli yapılmak üzere gönderildi. 01 Haziran 14.00 sıralarında Çerkezköy(en gelen dönor kalp haberi ile büyük bir sevinç yaşandı. Sağlık Bakanlığı Marmara Bölge Koordinasyona ait 112 helikopter ile Prof. Dr. Süha Küçükaksu başkanlığındaki ekip verici kalbi almak üzere helikoptere bindikleri anda dönorun kalbinin durduğu haberiyle üzüntü içinde hastaneye geri döndüler. Ancak hastanenin kapısından içeri girmeden Kadir Alaybeyi`ne uygun yeni bir organ haberi ulaştı. Bu sefer verici Taksim Alman Hastanesi`ndendi.
Prof. Dr. Küçükasu bu kez ambulansla kalbi almak için Alman Hastanesi`ne gitti. 00.00`da kalbi alan Prof. Dr. Küçükaksu, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi`nde 01.00`de ameliyata başladı. Prof. Dr. Süha Küçükaksu başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Erman Pektok, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ergenoğlu ve Dr. Halit Yerebakan’dan oluşan kalp nakli ekibi, yaklaşık 6 saatlik bir operasyonla işlemi gerçekleştirdi.
YÜZÜNDE POZİTİF ENERJİ VAR
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, başından beri hastayı takip ettiğini belirterek, kalp nakline giden yolda neler yaptıklarına ilişkin şunları söyledi:
“Kadir Alaybeyi çok acılar çekmiş bir hasta. Bize geldiğinde kalp naklinden öte ameliyat başarısını etkileyecek başka problemleri de vardı. Ancak o kadar pozitif enerji var ki yüzünde, ilk sohbetimizin ardından içim umut doldu. 20 gün boyunca akciğerdeki ve kanındaki enfeksiyonları yok ettik. Acil kalp nakli için Organ Nakli Koordinasyon Merkezi`ne başvurduk. Bu arada defalarca kalbi durdu. Hatta nakilden iki gün önce 4 kez kalbi şokla çalıştırdık. İnanılmaz kıyılardan döndü. Her gün `Dayanamıyorum ne olur beni uyutun` diyordu. Başarılı bir nakil ameliyatı gerçekleştirdik. Durumu gayet iyi. Önünde yaşamak için birkaç ayı olmayan bir insana kalp nakli ile yıllarca yaşama şansı doğdu. İlaçlarını muntazam kullanır, kontrollerini yaptırırsa uzun yıllar yaşama imkanı var. Bir hekim olarak, öncelikle hastamın aylar süren ve ölümle burun buruna yaşadığı bu zor bir süreçten sonra yeni kalbiyle sağlığına kavuşmasından son derece mutluyum. Hastamız, hiç yılmadı. Hastanede o haliyle bile herkese sevgi dolu bakışlar sundu. İnanıyorum ki Tanrı da onu mükafatlandırdı.”
Başarılı kalp naklinden sonra Yeditepe Üniversitesi Hastanesi`ne 1968`de Türkiye`nin ilk kalp naklini yapan efsanevi cerrah Dr. Kemal Bayazıt gelerek, öğrencisi Prof. Dr. Süha Küçükaksu` yu tebrik etti.
İçeriği Paylaşın