2023 Yılına Kadar Sağlık Turizm’indeki Hedef: 20 Milyar Dolar
2023 Yılına Kadar Sağlık Turizm’indeki Hedef: 20 Milyar Dolar
Bizi Takip Et
8 – 14 Nisan her yıl Sağlık Haftası olarak kutlanıyor. EMITT, Türkiye’de sağlık turizminin yol kat ederek daha fazla gelire ulaşmasına ve böylelikle ülke ekonomisine katkısının artmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran ve Kuveyt’in aralarında bulunduğu 30’a yakın ülkeden gelecek sağlık turizmi profesyonellerini, turizm sektörü temsilcileriyle bir araya getirecek EMITT, yeni işbirliği fırsatlarının yaratılmasına olanak sağlayarak, ülke ekonomisine katkıda bulacak.
Türkiye’nin lider sektörlerinde lider fuarlar düzenleyen ITE Turkey bünyesinde yer alan EUF – E Uluslararası Fuarcılık tarafından organize edilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT; ülke pavilyonları, Türkiye’nin Tatil Noktaları, Sağlık Turizmi Noktaları, Tur Operatörleri, acentalar ve otelleri bir araya getirdi. 70’e yakın ülkeden 4500 katılımcı firmanın katıldığı EMITT, yeni iş anlaşmaları, rezervasyonlar ve iş birliklerinin yapılmasını sağladı.
Sağlık turizminin önemine değinen ITE Turkey Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın: “21. EMITT Turizm Fuarı’nda katılmcı ve ziyaretçiler Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, İran ve Kuveyt’in aralarında bulunduğu 30’a yakın ülkeden gelen sağlık turizmi profesyoneliyle tanışma ve iş birliği yapma olanağı sağlayacak. Sağlık Turizmi’nde Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlayabilecek önemli bir potansiyel var. Bunu harekete geçirmek ve canlılık kazandırmak için EMITT olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.
“2018 YILI HEDEFLERİ 3 MİLYAR DOLAR”
2018 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan Onuncu Kalkınma Planı’nda da Sağlık Turizmi’ne de geniş yer veriliyor. Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı’nda; termal turizmde 100.000 yatak kapasitesine ulaşılması ve 1.500.000 (600.000 tedavi amaçlı) yabancı termal turiste hizmet sunularak 3 milyar dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor. Aynı planda medikal turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olunması, 750.000 medikal yabancı hastanın tedavi edilmesi ve medikal turizmde 5,6 milyar dolar gelir elde edilmesi de yine hedefler arasında yer alıyor. 2018 yılına kadar, ileri yaş turizminde 150.000 yabancı turistin ülkemizi ziyaret etmesi ile de 750 milyon dolar gelire ulaşılması bekleniyor.
T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’nın 2012 yılında yayınladığı faaliyet raporunda 2023 yılı hedefi 2 milyon yabancı hastanın gelmesi ve 20 milyar dolar gelire ulaşılması olarak belirtiliyor. Bu miktarın %10’unun ise kamu hastanelerinden gelmesi bekleniyor. Rapor, Türkiye’de, 2008’de 74.093, 2009’da 91.961, 2010’da 109.678, 2011’de 156.176 ve 2012’de ise 210.000 yabancı hastanın ücretli olarak tedavi gördüğünü ortaya koyuyor. 2011 yılında ülkemiz hastanelerinde 107 farklı ülkeden yabancı uyruklu hasta tedavi gördü. Türkiye, sağlık turizminde; kaliteli ve ekonomik fiyatlar ile sağlık hizmet sunumunda dünyada lider bir ülke olmayı hedefliyor. Türkiye’de sağlık turizmini güçlendirmek için kısa ve uzun vadeli planlarla önemli aksiyonlar alınıyor.
TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDEN ÜLKELER KOMŞU ÜLKELER, AVRUPA, BENZER DİN VE KÜLTÜRE SAHİP ASYA VE ARAP ÜLKELERİ
Hacer Aydın: “Deloitte tarafından 2014 yılında açıklanan “Türkiye Sağlık Sektörü Raporu’na göre Türkiye’yi tercih eden başlıca ülkeler arasında komşu ülkeler, Avrupa, benzer din ve kültüre sahip Asya ve Arap ülkeleri göze çarpıyor. Avrupa’nın (İngiltere, Fransa ve Almanya) yaşlı nüfus oranının artmasıyla sağlık harcamaları da giderek artıyor. Özellikle bazı yabancı ülkelerde tedavi masraflarının yüksek olması ve bekleme zamanlarının uzunluğu, kişileri hem kaliteli tedavi alabilecekleri hem de turistik ziyarette bulunabilecekleri ülkeler aramaya yöneltiyor. Bu nedenle de dünyada özellikle son yıllarda pek çok hasta tedavi, tatil ve ulaşım hizmetini bir arada sunan sağlık turizmi paketlerini tercih ediyor. Ülkemizin sağlık turizminde tercih edilen ilk ülkeler arasında yer alması hedefine paralel olarak 21. EMITT Turizm Fuarı’nda “Sağlık Turizmi Özel Bölümü”nü hayata geçirme kararı aldık” dedi.
ITE Group’un “Turizm ve seyahat” alanında beş ülkede düzenlediği, bölgelerinin en büyükleri olan sekiz fuar sayesinde sektörde özel bir uzmanlığı yer alıyor. ITE Turkey ise EMITT Turizm Fuarı’nın 20 yıllık tecrübesine ve uzmanlığına sahip bulunuyor. ITE Group’un sağladığı güçlü küresel ağ ile ITE Turkey’in deneyimi ve portföyünü birleştiren EMITT, sağlık turizm sektörü için daha güçlü bir sinerji yaratmaya devam edecek.
- Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT, Ocak 2017’de gerçekleşecek
İçeriği Paylaşın