2.5 Milyon Sağlık Turisti Gelecek
2.5 Milyon Sağlık Turisti Gelecek
Bizi Takip Et
Başkent Ankara’nın sağlık turizminde marka kent olması amacıyla gerçekleştirilen “Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı (Health Sumex)”2016 ile ilgili rapor ve açıklamaların yer aldığı basın lansmanı 22 Haziran akşamı Ankara’da gerçekleştirildi.T.C. Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen tek fuar olma özelliğine sahip olan Health Sumex’in tanıtım gecesine; ONKİM Kök Hücre Teknolojileri Yönetim kurulu Başkanı ve MediaSa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin Çelik, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yard.Doç.Dr. Hacı Ömer Tontuş, HHB Expo Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dayangaç, büyükelçiler, 28 kurum, kuruluş ve derneğin temsilcileri ve çok sayı da basın mensubu katıldı. Açılış konuşmalarında Türkiye’ye 2018 yılına kadar 2.5 milyona yakın sağlık hizmeti almak isteyen turist geleceği açıklandı…
“TÜRKİYE 3 BİN YIL ÖNCE DE SAĞLIK TURİZMİ MERKEZİYDİ”
Türkiye’nin sağlıkta dünyanın ilgi odağı haline geldiğini söyleyen T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin Çelik; “Artık biliyoruz ki bilimsel müşterilerin zamanı bitti ve kurumsal müşterilerin zamanı başladı. Bu dönemde de devletin rolü çok fazla önem kazanıyor. Bu nedenle Türkiye’nin en üst politikalarında, 10. Kalkınma planında, 25 ana konudan biri olarak yerini aldı. Bu bağlamda bütün kurumlar bu politikalar kapsamında görevlerini adım adım yerine getiriyorlar. Bu nedenle sağlık alanında kurumsal müşteriye ulaşma kapsamında hiçbir engelimiz kalmadı. Bize düşen bu konuda çalışan arkadaşlarla birlikte aynı yolun yolcusu olabilmek ve hepimizin adım adım aynı ruhla iş başarabilmesi. Biz Sağlık bakanlığı olarak Kalkınma bakanlığı ile birlikte bu işi çok daha fazla ileriye taşıyacağız” açıklamalarında bulundu.
“SAĞLIK TURİZMİ YILDIZ GİBİ PARLAYAN BİR ALAN”
Konuşmasına her işin başı sağlık diyerek başlayan ONKİM Kök Hücre Teknolojileri Yönetim kurulu Başkanı ve MediaSa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan; “Yeni dünya düzenin de her ülke konumunu yeniden değerlendirmekte. Rekabet ve iletişimin baş döndürücü hızla aktığı bu dönemde katma değeri yüksek sürdürülebilir kısa sürede mevcut alt yapı ve insan kaynağı ile ciddi girdilerin sağlanabileceği bir alan olan sağlık turizmi yıldız gibi parlamaktadır. Sağlık turizminin gelişmesi için Kalkınma bakanlığı 10. Kalkınma planında açıkça belirttiği üzere medical turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içinde yer almamız beklenmektedir. 2013 yılında termal turist sayısı 500 bin iken 2018 yılında 1 buçuk milyon olması bekleniyor. Medical turist sayısı 308 bin iken 2018 yılı sonunda 750 bini geçmesi hedefleniyor.” dedi.
2014 yılında Türkiye’de ülkemiz vatandaşı olmayan ve tedavi için gelen kişi sayısı 417 bin kişi olduğunu söyleyen T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yard.Doç.Dr. Hacı Ömer Tontuş; “İnsanlığın özü sağlıklı olarak nefes almanın üzerine kurulu olduğu sürece sağlık sektör olarak büyüyecek ve gelişecektir. Özellikle kronik hasta ve yaşlı bakımı, rehabiltasyon odaklı sağlık hizmetleri, kanser cerrahisi, kök hücre, obezite cerrahisi gibi konulara olan talep artışı zaman içerisinde yukarıya doğru bir ivme gösterecektir. Türkiye’nin sağlık turizminde önemli bir yeri var. İlk sağlık turizmi arayışı 3000 yıl önce şu an ki Pamukkale bölgesine doğru gerçekleşmiştir. Şu an görüyorum ki sağlık turizimi için Anadoluya geliş halen devam etmektedir. Bu nedenle 18-22 Ekim 2016 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarında doğru güvenilir ve bilimsel sağlık hizmeti sunma iddası gösterebilecektir” dedi.
SAĞLIK KAMPÜSLERİ İLERİ SEVİYE HİZMET SUNACAK
Türkiye’nin 2023 sağlık vizyonu ve hükümet programında belirtildiği üzere, Türkiye sağlık alanında, bölgesinin cazibe merkezi olacağını ve sağlık turizminde lider konuma geleceğini söyleyen HHB Expo Yönetim Kurulu Başkanı Şule Dayangaç; “2023 sağlık vizyonu ve hükümet programında belirtildiği üzere, Türkiye sağlık alanında, bölgesinde cazibe merkezi olacak ve sağlık turizminde lider konuma gelecektir. Sağlık dönüşüm programı sonrasında, kamu hastaneleri yüksek kalitede ve ileri teknoloji ile hizmet vermeye başlamıstır. Buna paralel olarak kamu hastanelerinde tedavi olan yabancı uyruklu hasta sayısı artmaktadır. Özellikle 22 şehir hastanesi olarak planlanan sağlık kampüsleri ile yurt içi ve yurt dışında ileri seviyede sağlık hizmeti sunulacaktır”diye konuştu.
Fuarla eş zamanlı olarak düzenlenecek olan kongrede, dünyada ve Türkiyede’ki sağlık turizmi sektörünün önemli konu başlığı olduğunu söyleyen Dayangaç; Sektörün profesyonelleri tarafından ele alınacak Kongre ve fuarımıza, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile yaklaşık 40 ülkeden heyetler katılım sağlayacaktır. 3 gün boyunca fuarda yapılacak olan, ikili iş görüşmeleri ve ticari antlaşmalar sağlayacaktır” diye konuştu.
İçeriği Paylaşın