5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu

5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu

5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu

Bizi Takip Et


Kök hücre nakli nedeni ile yolu birleşen hasta, hasta yakını, doktor ve sağlık çalışanları, 5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu’nda buluştu. Sempozyumda konuşan LÖSEMA Başkanı/Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, ulusal doku bankamız TÜRKÖK sayesinde kök hücre nakillerinde tersine göçün başladığına ve hiç kimsenin para harcamasına gerek kalmadığına dikkat çekti.

5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu, 1 Haziran tarihinde TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vural Kavuncu, Tokat Milletvekili Celil Göçer, SGK Başkan Yardımcısı Uz.Dr.Orhan Koç, Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Uzm.Dr.Ü.Murat Parpucu, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Akkuş, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof.Dr.Nurullah Zengin, Ankara Büyükşehir Bld. Basın Yayın Halkla ilişkiler Daire Başkanı Dr. A. Recep Tekcan, LÖSEMA Başkanı/Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, LÖSEMA Kurucu Üyesi Doç. Dr. Emre Tekgündüz, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Kızılay yetkilileri, hasta ve hasta yakınları, gönüllü vericiler, doktorlar, sağlık çalışanları, öğretim görevlileri, akademisyenler ve üniversiteli LÖSEMA gönüllülerinin katılımı ile Ankara Konakları’nda yapıldı.

Dört yıldır amatör bir ruhla yapılan Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu, 5. yılında, Sağlık-Sen’in organizasyon desteği ile LÖSEMA çatısı altında düzenlendi.  Kanser hastaları ve yakınlarını bir araya getirerek farkındalık yaratmak amacı ile hayata geçirilen Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu’nda kök hücre vericisi olan gönüllüler ile özel gün aktiviteleri ve sosyal medya kampanyaları düzenleyen LÖSEMA Üniversite Gençlik Grubu’ndan gönüllü öğrencilere, plaket verildi.

KÖK HÜCRE NAKLİNDE SIRA DA YOK, BEKLEME DE…

SGK uyguladığı teşvik politikaları sayesinde ülkemizde kök hücre naklinde sıra bekleme devri kapandı. Türkiye’de son 10 yılda kemik iliği nakil sayısının önemli oranda ivme kazandığını belirten SGK Başkan Yardımcısı Uz. Dr. Orhan Koç, “Eskiden hastalar sıra beklerdi. Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın teşvik edici uygulamaları ile artık hastaneler hasta bekler hale geldi. 10 yıl önce bunu hayal bile edemezdik. Günümüzde akraba dışı ve doku grubu uyumsuz haploidentik nakilleri konuşur hale geldik. Bu durum, ülkemizin kök hücre nakli alanında kısa süre içinde geldiği noktayı özetlemektedir. Bunda Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın teşvik edici uygulamaları önemli olmuştur. Tabi ki üniversitelerimiz, eğitim ve araştırma hastanelerimiz, özel sektörümüzün de bu başarıda büyük katkıları var. Gururla ifade edebilirim ki bizim geri ödeme kurumumuz SGK Avrupa ve Amerika’daki örneklerinden bir adım önde. Örneğin gelişmiş ülkelerde geri ödeme kapsamında olmayan nakiller bile ülkemizde 4-5 yıl önce geri ödeme kapsamına alınmış ve vatandaşın cebinden beş kuruş para çıkmadan yapılır hale gelmiştir. Nakil alanında dünyada lider konumuna gelebilmemizin en önemli nedeni SGK’nın teşvik edici uygulamalarıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Türkiye’de şu anda ne çocuk ne de yetişkin için kök hücre naklinde sıra beklemenin söz konusu olmadığını ifade eden Dr. Orhan Koç, “Bu konuda Türkiye Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı seviyede. Bu bir başarı öyküsüdür. Öyküsüdür diyorum çünkü 10 yıl önce bırakın nakil alanında gelişmiş batı ülkeleri seviyesine gelmeyi, kanserli hastalara nasıl bakabileceğimizi konuşuyorduk. Şimdi ise nakil konusunda örnek alınan bir ülkeden bahsediyoruz.”

LÖSEMA Başkanı/Dünya Aferez Birliği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları deneyimleri paylaşarak birbirlerine destek olduğu 5. Kök Hücre Nakli Hastaları Sempozyumu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu yıl ilk kez Lösemili Hastalar Sağlık, Eğitim ve Medikal Araştırma Derneği, LÖSEMA, tarafından düzenlenen sempozyum ile kamuoyunun dikkatini kansere ve kanserle mücadelenin mümkün olduğuna çekmeyi amaçlıyoruz. Sempozyumumuzda hastalar biraraya geldiklerinde birbirlerinin yaşadıklarına bizzat tanık oluyor, paylaşıyor, motive oluyorlar. Hastalarımız arasında sağlığına kavuşanlar, okul bitirenler, üniversitede okuyanlar, iş kuranlar, evlenenler, çocuk sahibi olanlar var. Hastaların birbirini görmesi, bunları birbiriyle paylaşması bir tür tedavi oluyor. Bu resim, biz doktorlar da dahil hepimize umut aşılıyor” dedi.

NAKİLLERDE TERSİNE GÖÇ BAŞLADI…

Ulusal doku bankamız TÜRKÖK sayesinde kök hücre nakillerinde tersine göçün başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Fevzi Altuntaş şöyle devam etti: “Hastalarımızın yaklaşık yüzde 10-15’i yabancı uyruklu. Kendi kliniğimize 4 kıtadan 13 ülkeden hasta kabul ediyoruz. Hatta yurt dışında kemik iliği nakli merkezleri kurulması ve nakillerin yapılması için eğitimler verilmekte, danışmanlıklar yapılmaktadır. Buna verilebilecek en iyi örnek Özbekistan’da Başbakanlık TİKA’nın desteği ile kurulan kemik iliği nakli merkezidir. Nakilde tersine göç başladı denebilir. Bunda nitelikli hizmetin batı ülkeleri ile aynı kalitede ve daha ucuza alınması da rol oynamaktadır.

NAKİL MERKEZLERİNDE KARNE DÖNEMİ…

LÖSEMA kurucu üyesi Doç. Dr. Emre Tekgündüz, “Ülkemizde uluslararası akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilen merkezler var. Nakillerin sonuçları uluslararası kabul edilebilir düzeylerde. Sağlık Bakanlığı her nakil merkezine her yılsonu karnesini göndermekte ve bu karnede nakil sayısı, nakil başarı oranı, başarısızlık oranları, Türkiye ortalaması ve merkezin Türkiye’deki sıralaması özetlenmektedir. Artık hastalar ilgili merkezlerden bu karneyi talep edebilir ve sonuçlarını öğrenilerek buna göre merkez seçimi yapılabiliyor” dedi.


İçeriği Paylaşın