5 Soruda Embriyo Seçimi ve Transferi
5 Soruda Embriyo Seçimi ve Transferi
Bizi Takip Et
İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Embriyolog Özkan Oktay, Sevil Ünal ve Burcu Tırpancı embriyo seçimi ve transferi hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.
SPERMCHİP YÖNTEMİ NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Embriyolog Özkan Oktay: Tüp bebek tedavisinde aşılama ve mikro enjeksiyon işlemleri için kullanılan sperm hazırlama ve seçim yöntemleridir. Sperm hücrelerinde meydana gelen DNA hasarları döllenme oranında azalmalara sebep vermektedir. Güncel yapılan çalışmalarda DNA hasarlı spermlerin tüp bebek işlemleri sonrasında gebelik kayıpları ile ilişkili olduğu görülmüştür. Spermchip santifirüj işlemi gerektirmeyen bir yöntemdir. Bu da serbest oksijen radikali ve DNA hasarlı olmayan spermlerin seçimini sağlamaktadır. Doğala en yakın olan bu yöntem servikal kanallarda spermin geçişi esas alınarak hazırlanmıştır. Bu kanallardan geçen spermler DNA hasarsız bir şekilde mikro enjeksiyona hazır hale getirilir.
MİKROENJEKSİYON YÖNTEMİ NEDİR?
Embriyolog Sevil Ünal: Tüp bebek tedavisinde ilaçlar yardımıyla geliştirilen yumurtaların toplama işleminden 2-4 saat sonra yumurtaların temizlenmesi ve denüdasyon işlemi gibi belli aşamalar sağlanır. Bu aşamalardan sonra mikroenjeksiyon yöntemi ile seçilen en iyi kalitede sperm her bir yumurtaya tek bir sperm olacak şekilde mikro manipülatör adı verilen özel bir cihaz ile enjekte edilir. Bu işlemden yaklaşık 12-18 saat sonra döllenme bulguları kontrol edilerek döllenen yumurtanın gelişimi takip edilir. İşlem yaklaşık olarak laboratuvar ortamında 3-5 gün kadar devam eder. Gelişen her bir embriyonun, her saat aşama aşama gelişimi takip edilir ve en iyi kalitedeki embriyonun seçilmesi hedeflenir’
EMBRİYOLARDA GENETİK İNCELEME NE ZAMAN SÖZ KONUSU OLUR?
Embriyolog Sevil Ünal: Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftler taşıdıkları kalıtsal hastalıkları embriyolara farklı oranlarda aktarabilmektedir. Embriyolar üzerinde yapılan genetik incelemeler, sağlıklı embriyoların seçilmesini ve anne rahmine transfer edilmesini sağlamaktadır. 3. veya 5. gün gelişim gösteren embriyolardan alınan hücreler sayesinde inceleme yapılmakta ve tespit edilen sağlıklı embriyolar anne rahmine transfer edilmektedir. İleri yaş olan vakalar, tüp bebek için çok sayıda denemesi olduğu halde başarılı sonuç elde edemeyen ya da gebelik elde edildiği halde tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan çiftlerde genetik inceleme önerilir. Genetik inceleme aynı zamanda kromozom anomalileri, talesemi, orak hücre anemisi gibi DNA üzerinde belli genetik anomalileri bulunan çiftlere de önerilmektedir.
EMBRİYOSKOP NEDİR? GEBELİK ORANLARINA ETKİSİ VAR MIDIR?
Embriyolog Burcu Tırpancı: Mikroenjeksiyon işleminden sonra embriyolar dış ortama maruz kalmadan kendi oksijen, karbondioksit ve ısı seviyelerinde transfer günlerine kadar takip edilmektedir. Embriyoskop, en son teknoloji ile üretilmiş bir embriyo kültür ortamıdır. Bu cihaz embriyolardan 20 dakikada bir görüntüler alınmasını ve kaydedilmesini sağlar. Bu sayede embriyolardaki yavaş ya da hızlı gelişim ve anormallikler tespit edilebilmektedir. Böylelikle gebeliği sağlayacak en yakın embriyo seçilebilmektedir. Embriyoskop ile yapılan çalışmaların gebelik oranlarını yüzde 10 arttırdığını, düşük oranlarını ise yüzde 10 azalttığı gözlemlenmiştir.
EMBRİYO DONDURMA HANGİ DURUMLARDA VE NASIL YAPILIR?
Embriyolog Burcu Tırpancı: Tüp bebek tedavisi esnasında elde edilen fazla ve kaliteli embriyolar dondurulup saklanabilmektedir. Dondurulan embriyoların hastalara hem psikolojik hem de ekonomik faydaları bulunmaktadır. Bu yöntem, laboratuvar ortamında vitrifikasyon denilen işlem ile yapılmaktadır. Embriyolar, belirli yoğunluktaki sıvılardan geçilerek aşama aşama kontrollü bir şekilde dondurulmakta ve -196 derecedeki sıvı azota alınarak yıllarca saklanabilmektedir. Dondurularak saklanan embriyoların çözüldükten sonra sağ kalım oranları yüzde 95-100 oranında değişmektedir. Dondurulmuş embriyolarla gerçekleşen transferlerle sağlanan gebelik başarı oranları en az taze transferler kadar yüksektir.
İçeriği Paylaşın