A Haber`in `Uykusuz Her Gece` Programını Sunan Cem Ceminay ile Sağlık Sohbeti

A Haber`in `Uykusuz Her Gece` Programını Sunan Cem Ceminay ile Sağlık Sohbeti

A Haber`in `Uykusuz Her Gece` Programını Sunan Cem Ceminay ile Sağlık Sohbeti

Bizi Takip Et


Uzun yıllar radyo programcılığı yaptıktan sonra kariyerine A Haber’deki “Uykusuz Her Gece” Programı ile devam eden Cem Ceminay’ın televizyondaki sunuculuk kariyeri bir dans yarışması programını sunmasıyla başlamıştı; aynı zamanda yarışmacıydı ve kısa sürede elenmişti.

Uzun yıllar Amerika’da yaşayan Cem Ceminay, Türk hekimlerin, Amerika’daki hekimlerden daha insancıl olduğunu düşünüyor.  Spor yapmayı çok seven Ceminay,  sağlıklı bir erkeğin öncelikle ruh sağlığının yerinde olması gerektiğini söylüyor.

A Haber’in sağlık programı Medikal’e katılan ünlü radyocu ve televizyon sunucusu Cem Ceminay, Esra Kazancıbaşı’nın sorularını yanıtladı.

. Babanız ve ağabeyiniz doktor, siz doktor olmayı hiç düşündünüz mü?
“Aslında babam, benim doktor olmam için çok uğraştı. Babam o zaman profesördü ve üniversitede profesörlerin ayrı kontenjanları vardı.  Kontenjanlar sayesinde oğullarını, kızlarını, yakınlara üniversiteye alabiliyorlardı. Ben hastaneye girer girmez hasta olduğum için, doktorluk yapamazdım. Çok takdir ettiğim bir meslek, ama benim yapabileceğim bir şey değil.”

“HASSAS BİR YAPIM VAR, ÇOK ÇABUK ÜZÜLÜRÜM”
. Hastaneye girince hasta oluyorum dediniz? Bu durum çocukluğunuzda yaşadığınız bir problemden mi kaynaklanıyor?

“Nedenini bilmiyorum. İkizler burcuyum, belki ondan kaynaklanıyor olabilir. Çok hassas bir yapım var, çok çabuk üzülürüm. Hastalıklar, rahatsızlıklar beni çok kötü etkiler. Bu nedenle sağlığı yerinde olan hiç kimsenin hayatından şikayet etmemesi gerektiğine inanıyorum. Durumlarından şikayet edenler hastaneleri gezerlerse, dünyanın ne kadar kötü olabileceğini ve ne kadar şanslı olduklarını daha iyi anlarlar.”

. Çocukken aşı korkunuz var mıydı?
“Ağbim de doktor ve o da profesör; küçükken aşı yapmak için ağbim beni evin etrafında kovalarmış. Türk tıp tarihinde ilk defa, babamla ağbim yan yana radyoloji bölümünde profesörlük yaptı.”

. Hipertansiyon tanısı almışsınız; hastalığınızın ilerlememesi için nelere dikkat ediyorsunuz?
“Annem de hipertansiyon hastasıydı; bende de oldu. Bundan 4-5 sene önce gözümde ışık çakmaları meydana geldi. Tansiyonumu ölçtürdüm; biraz yüksek çıktı. Sonra doktorların verdiği ilaçlarla tansiyonumu kontrol altına aldık.”

“SPOR YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM”
. Günde kaç ilaç kullanıyorsunuz?

“Günde bir tane tansiyon ilacı kullanıyorum. Diyetime ve sağlığıma dikkat ediyorum. Tuzlu gıdaları tüketmemeye özen gösteriyorum çünkü tuz, tansiyon için çok zararlı. Kilolu olmakta sağlığa zararlı ama maalesef ona engel olamıyoruz. Spor yapmayı çok seviyorum fakat son zamanlarda eskisi kadar spor yapamıyorum. 2 yıl kadar önce belimde oluşan problemden dolayı sporu azaltmak zorunda kaldım. Uzun yürüyüşlerde ve fiziksel aktivitelerde belim ağrıyor ve bu ağrı bazen tahammül edilmez oluyor. Ağrı nedeniyle çoğu zaman oturmak zorunda kalıyorum.”

. Televizyon kanallarından birinde, bir dans yarışmasına katılmıştınız. Bel ağrısı, dans etmenizi engellemiyor mu?
“Dans yarışmasına katılmadan önce belimde böyle bir problem olduğunu söyledim yetkililere, onlar da bazı kurallara dikkat ederesem sorun olmayacağını belirttiler. Belimdeki ağrıya ve dans etmeyi bilmememe rağmen yarışma benim için çok eğlenceli oldu. Yarışmadaki partnerim çok iyiydi ve onunlar birlikte güzel bir çalışma yaptık. Belimde problem olduğu için dans ederken belime kuşak taktım ve ağır hareketler yapmamaya özen gösterdim.”



. İlaçlarınızı almayı zaman zaman unuttuğunuz oluyor mu?

“Hayır. Ben ilaç konusunda çok iyiyimdir. Doktorların olduğu bir aileden yetişmenin avantajı bu. İlacını unutursan, düzenli kullanmazsan ilaç almanın bir önemi kalmıyor.”

. Evinizde kullanılmamış ilaçlar var mıdır?
“Bizim evde tarihi geçmiş ilaçlar olabilir ama bu ilaçlar genelde çok kısa dönem alınacak grip gibi basit hastalıkların ilaçlarıdır. Kısa dönem aldığım ilaçlar orada kalır, onu orada unutursun, tarihine bakmazsın.  Düzenli kullandığım ilaçlar bellidir zaten, onların da tarihi geçmez.”

“SAĞLIKLI BİR ERKEĞİN RUH SAĞLIĞI YERİNDE OLMALI”
. Sağlıklı bir erkek sizce nasıl olmalı?

“Sağlıklı bir erkek olabilmek için, kişinin ruh sağlığı yerinde olmalı. Diğer bütün dış görünüşle ilgili olan özellikleri oluşturmak kolay. Karın kası için spor salonuna gider vücut geliştirirsin. Saçları yoksa eğer saç ektirebilir. Erkek ruh sağlığı açısından kendisini iyi hissediyorsa, morali yüksekse, hayata olumlu bakabiliyorsa işte o zaman sağlıklı bir erkektir bence.”

. Ne tür insanlarla iletişim kurmakta zorlanırsınız?
“Pesimist insanlarla konuşmakta ve diyalog kurmakta zorlanırım. Her şeye kötümser bakan, kendini yaşlı hisseden, hayatın artık bitmiş olduğuna inanan, moral vermediği gibi moralsiz olan, pişman ve hiçbir şeyden memnun olmayan insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorum.”

. Haftanın dört günü A Haber’de “Uykusuz Her Gece”  programını yapıyorsunuz. Eve kaçta gidiyorsunuz ve günde kaç saat uyuyorsunuz?

“Benim bütün biyolojim değişti. Sabahları erken kalkıp radyo programı yapıyordum. Televizyon programını da gece saat 12:00 – 02:00 arasında yapıyorum. Program bittikten sonra, eve gidip uyumam sabah 04:00 bazen 05:00`ı buluyor. Geç yattığım için de uyanmam öğleni buluyor. Programla beraber artık gecelerin adamı oldum.”

. Televizyondüki programa ilk başladığınızda zorlandınız mı?

“Evet, zorlandım. Sabah erken kalkmaya alışık olan bir insan için, gece çalışmaya başlamak ilk etapta kolay olmuyor. Aşağı yukarı eskiden radyo programı için kalktığım saatlerde yatıyorum. Ben her şeye çok çabuk adapte oluyorum; bu bana ikizler burcunun da bir getirisi sanırım. 15 yıl Amerika’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve ben sanki son 15 yıldır Türkiye’de yaşıyormuşum gibi her şeye adapte oldum. Uykusuz’da da böyle oldu; bir, iki hafta içinde alıştım.”

“AMERİKA’DAKİ DOKTORLAR MEKANİK, TÜRK DOKTORLAR DAHA İNSANCIL”
. Yıllarca Amerika’da yaşamış biri olarak, iki ülkenin sağlık anlayışı ve işleyişi açısından ne gibi farklılıklar görüyorsunuz?

“Amerika’daki doktorlar daha mekaniktir. Bizdeki doktorlar daha insancıl davranıyorlar, hastayla daha yakından ilgileniyorlar. Bu aynı Türk insanıyla bir Amerikalı`nın farkı gibi bir şey. Bizdeki doktorların çoğu Amerika’ya gittiği zaman Amerikalılaşıyor ve mekanikleşiyor. Babamın da söylediği gibi,  doktorlukta en önemli şey hastayla iletişim kurmak ve güvende olduğunu hissettirmek.  Her şeye maddi açıdan bakmamak gerekir. Babam Anadolu’dan gelen ve maddi durumu iyi olmayanlardan para almazdı. Bu işi insanlara yardım etmek için yapıyordu ve yaptığı işten de büyük zevk alıyordu.”

. Sizce bir hastaya kanser olduğu söylenmeli mi?

“Kanser öyle bir şey ki, insan başına gelmediği sürece anlamıyor. Kimi hastaya kansar olduğu söylenebilir ama bazı hastalara da söylenmemelidir. Bazı insan bilmek ister, bazı insan bilmek istemez. Kimi insanlar hastalığını öğrenince o hastalığa karşı güç kazanır, motive olur, savaş açar; bazısı da hastalığı kabullenemez ve çöker. Bunun biraz da kişiyle ilgisi var diye düşünüyorum.”

“PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ ALMADIM”
. Hiç psikolojik danışmanlık aldınız mı ya da almaya gerek duydunuz mu?

“Biz Türk insanları bu konularda danışmanlık almayı sevmiyoruz. Hâlbuki danışmanlık hizmetlerinin çok faydaları var. Ben fayda göreceğime inanmadım. Danışmanlık hizmetlerinden yarar göreceğine inanmak çok önemli.

Danışmanlardan yardım alma ihtiyacım mutlaka olmuştur. Danışmanlık hizmeti hiç almadım. Biraz da insanlar tanımadığı kişilere her şeylerini anlatmaktan çekiniyorlar. Biz tanıdığımız insanlara güvenip içimizi açabiliyoruz. Türk insanı tanımadığı insanlara daha şüpheci bakıyor.”

. Sağlığınızı korumak için neler yapıyorsunuz? Geçirdiğiniz rahatsızlıktan sonra hayatınızda neler değişti?

“Hayatımdaki bazı şeyleri değiştirdim. Aşırıya kaçmadan her şeyi yemek gerekiyor. Gece hayatını ve sigarayı bırakmak gerekiyor. Alkolü belirli bir dozda ve az sıklıklarla kullanmak gerekiyor. İyi ve temiz şartlarda yaşamak, temiz hava almak, bol bol yürüyüş yapmak sağlıklı bir yaşam için çok önemli.  Sevdiğin insanlar ile birlikteysen, sevdiğin işi yapıyorsan mutlusun ve sağlıklısın demektir.”


İçeriği Paylaşın