ABD'de İlaçlara Karşı Dirençli Süper Mantar Yayılıyor
ABD'de mantar enfeksiyonu salgını paniğe neden oldu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yaptığı açıklamada, mantarın endişe verici bir hızla yayıldığını duyurdu.
Bizi Takip Et
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), pazartesi günü yaptığı açıklamada, ölümcül ve ilaca karşı oldukça dirençli bir mantarın uzun süreli bakım hastanelerinde ve hasta insanlara bakan diğer sağlık tesislerinde "endişe verici bir hızla" yayıldığını duyurdu.
CDC verilerine göre, "Candida auris" olarak bilinen maya türünden kaynaklanan mantar enfeksiyonları ulusal olarak 2019'da 476'dan 2021'de 1.471'e üç katına çıktı. Bir kişinin mantarı taşıdığı ancak enfekte olmadığı vakalar, aynı zaman diliminde neredeyse dört katına çıkarak 1.077'den 4.040'a çıktı. Ön veriler, sayıların artmaya devam ettiğini gösteriyor.
Bilim insanaları mantarın, bağışıklık sistemleri sağlıklı insanlar için bir tehdit olmadığına inanıyor. Ancak bakımevinde solunum cihazına bağlı hastalar ve kemoterapi gören kanser hastaları da dahil olmak üzere tıbbi olarak hassas kişiler için tehlike oluşturuyor. Kan dolaşımı enfeksiyonu geliştiren hastaneye kaldırılan kişilerin yüzde 30 ila 70'inin öldüğü tahmin ediliyor.
CDC uzmanları, artan yayılmanın, yüzeylerde kaldığı ve hastalarla ve kontamine nesnelerle temas yoluyla yayıldığı için salgınlara neden olabilecek bir mantarın bulaşmasını azaltmak için sağlam enfeksiyon kontrol planlarına duyulan ihtiyacın altını çizdiğini söylüyor.
CDC tıp görevlisi ve mantarın yayılmasını detaylandıran makalenin baş yazarı Meghan Lyman, mantarın yüzeylerde ne kadar uzun süre kalmasından dolayı hastanelerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesinin zor olduğunu söyledi. Sağlık bakım ortamlarında yaygın olarak kullanılan bazı dezenfektanların bu mantara karşı çalışmadığını söyledi.
MANTARLAR EVRİMLEŞTİ
10 yılı aşkın bir süre önce Hindistan, Güney Afrika ve Güney Amerika'da tespit edilen mantarın ortaya çıkışı araştırmacıları şaşırttı.
Mantarlar genellikle insan vücudunun sıcaklığına dayanamaz, ancak önde gelen bir teori, Candida'nın ısınan bir dünyada hayatta kalmak için evrimleştiği için artık bunu yapabileceğini öne sürüyor.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu'nda mikrobiyolog olan Arturo Casadevall, "İklim değişikliği veya küresel ısınma bu şekilde hastalıkları beraberinde getirebilir çünkü çevredekiler hayatta kalmak için uyum sağlamak zorunda ve ardından insanlarda hayatta kalma kapasitesine sahip olmak zorunda" dedi.
İçeriği Paylaşın