Acıbadem`de At Nalına Benzeyen Böbrek Nakledildi
Acıbadem`de At Nalına Benzeyen Böbrek Nakledildi
Bizi Takip Et
Suphiye Taşdemir’e hayat iki kere sürpriz yaptı. Birincisi kötüydü, 12 yıl önce kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu ve diyalize girmesi gerektiğini öğrendi. Tüm hayatını bu gerçeğe göre organize etti. Diyalize girerken böbrek nakli olmak istediğini belirterek kayıt listesine girdi. Hayatının son dört yılını ‘belki uygun bir böbrek çıkar’ umuduyla yaşadı. Sonunda güzel haber Acıbadem Bursa Hastanesi’nden geldi. Bu hayatının ikinci ve en önemli, en güzel sürprizi oldu. Kendisine 6’da 6 uyan böbrek Ege Üniversitesi’nden çıkmıştı. Ama bir farklılığı vardı, böbrek at nalı şeklindeydi.
AT NALI BÖBREK NEDİR?
Acıbadem Bursa Hastanesi’ne getirilen böbrek yaklaşık 3,5 saat süren bir operasyonla, 5 kişilik ekibin çabasıyla Suphiye Taşdemir’e nakledildi. Nakli gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Literatürde 1900’lü yıllarda bu yapıdaki böbrekler at nalı olarak tanımlanmış. Bu tanımlama da bir anatomi uzmanına aittir. At nalı böbrekler, her 1800 kişiden birinde görülüyor ve normal böbrekten yüzde 10-15 daha ağır oluyor. İki böbrek birbiriyle bağlı bir şekilde durduğundan, tek bir böbrek gibi görünüyor. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde vefat eden bir hastadan alınan ve ikiye ayrılan böbreğin bir parçası bizim hastamıza, diğer parçası ise bir başka hastaya nakledildi” diye konuştu.
At nalı böbreğin nakliyle ilgili istatistiki bilgiler veren Prof. Dr. Bülent Oktay, “Dünyada 2008 yılına kadar 28 vaka, 2008 yılından sonra ise 35 vaka bildirilmiş. Biz Türkiye’de üçüncü at nalı yapısındaki böbreği nakletmiş olduk” diyerek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
. İnsanlarda normal koşullarda biri sağda, diğeri solda olmak üzere iki böbrek bulunuyor. At nalı böbreğin vücuttaki konumu nasıl oluyor?
İnsan vücudunda normal anatomik yapılardan bahsedecek olursak eğer, her iki böbrek normal yerinde durur, ancak birbirlerine biraz açılı bir şekilde yerleşmişlerdir. At nalı böbrek ise normal anatomik yapıdaki böbreklere nazaran daha paralel bir açıda adeta yan yana duruyor, böbrekler alt uçlarından birbirine bağlı oluyor. Görüntüsü U harfine benzediğinden, 1900’lü yıllarda bu yapıdaki böbreği anatomi uzmanı at nalı şeklinde tarifliyor.
. At nalı böbreğin, anatomi dışında normal böbreklerden farkları nelerdir?
At nalı yapısındaki böbreklerde, böbrek damarlarının giriş çıkış yerleri farklılıklar gösterir, idrar yolu da normal yapıdaki idrar yolundan daha farklı bir yerde bulunur.
. At nalı böbrekler, başka organlara temas ederek sorun yaratır mı?
Başka organlar açısından bir sıkıntı kaynağı değildir.
. Elle muayenede at nalı böbrek anlaşılabilir mi? Yoksa sadece ultrason incelemesiyle mi görülebilir?
Elle muayenede anlaşılamaz. Çok zayıf kişilerde belki anlaşılabilir, ancak tesbiti için ultrasonografik inceleme gerekmektedir.
. At nalı yapısındaki böbrekler normal yapıdaki böbreklerin tüm fonksiyonlarını yerine getirebiliyor mu?
Normal böbrekle aynı işi yapar, bu kişilerde bazen idrar yolu farklı yerden çıktığından dolayı böbrek taşları biraz daha fazla ve daha kolay oluşur.
. At nalı böbreğe sahip insanların ömür süresi bu anatomik yapıdan etkilenir mi?
İnsan ömrünü etkileyen bir durum değildir.
. Kadavradan alınırken at nalı böbreğin tamamı mı çıkarılıyor? Ameliyatta farklı olarak neler yapıyorsunuz?
At nalı şeklindeki böbreğin ikiye ayrılması zordur. Tek parça görünümlü iki böbrektir aslında bu yapı. Bu nedenle zordur. At nalı haliyle bakıldığında iki böbreğin ağırlığından daha fazladır. Tüm dünyadaki bu tür operasyonları yapan saygın merkezlerdeki yaygın uygulama, böbreğin ikiye ayrılıp iki ayrı kişiye takılması yönündedir. Etik olarak da bu çok doğrudur. Böbrek Ege Üniversitesi’nde ayrıldı. Biri Bursa’da, biri İzmir’de olmak üzere iki hastaya umut oldu. Böbrekler birbirinden ayrılıp tek böbrek haline getirildikten sonra J harfine benzedi. Biri içe bakan J, diğeri dışa bakan J harfine benzedi.
. Meslek hayatınız boyunca ilk defa mı at nalı böbrek nakli ameliyatı yaptınız?
Ben üroloji uzmanıyım, dolayısıyla daha önce at nalı böbrekte böbrek taşı ameliyatı, tümör ameliyatları çok yaptım. Ama at nalı böbreğin nakil ameliyatını ilk defa gerçekleştirdim. Hastamız yaklaşık 10-15 gün daha hastanemizde kalacak. Canlı böbrek nakillerinde hastaları daha kısa süre hastanede tutuyoruz. Kadavradan nakilde ise hastanede kalma süreleri biraz uzayabiliyor. Hastamızın genel sağlık durumu çok iyi. At nalı şeklinde bir böbreğin kendisine nakledilmesinden ötürü bir sıkıntı yaşamıyor.
“YENİ BİR HAYATA BAŞLADIM, ÇOK SEVİNÇLİYİM”
Böbrek nakliyle 12 yıl boyunca girdiği diyalizden kurtulan ve yeni bir hayata adım adan Suphiye Taşdemir, kendisine nakledilen böbreğin şekliyle ilgili haberi duyduğunu, ilginç bulduğunu ama önemli olanın yeni bir hayat için umuda sahip olmak olduğunu vurguladı. Suphiye Taşdemir, duygularını şöyle ifade etti:
“Bana böbreği bağışlayan aileye duacıyız. İnsan hem üzülüyor, hem umutlanıyor, karmakarışık duygular içindeyim. Bağışta bulunan aile benim için çok büyük fedakarlık yaptı, sağolsunlar, varolsunlar. Bana ömür boyu unutulmayacak bir hediye verdiler. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Acıbadem’de ameliyatımızı gerçekleştiren doktorlarıma da teşekkür ederim. Prof. Dr. Bülent Oktay ameliyattan önce bana güven verdi, moral verdi, sayesinde hiç korkmadan ameliyata girdim. Ben bu şansa kavuştum, sırada organ bekleyen başka insanların da kavuşmasını dilerim. Bu nedenle organ bağışı artmalı, bir gün herkesin ihtiyacı olabilir.”
İçeriği Paylaşın