Açık Renk Giydirmeyen Hastalık: Hidradenitis Suppurativa (HS)

Açık Renk Giydirmeyen Hastalık: Hidradenitis Suppurativa (HS)

Açık Renk Giydirmeyen Hastalık: Hidradenitis Suppurativa (HS)

Bizi Takip Et


Genelde koltuk altları ve kasık çevresindeki inflamasyonlu bölgelerde ortaya çıkan ve kronik bir deri hastalığı olan Hidradenitis Suppurativa (HS), iltihaplı yapısı nedeniyle hastaların özellikle açık renkli kıyafetler giymesini engelliyor. Ufak bir sivilceyle başlayıp, iltihaplı apselerle seyreden kronik bir deri hastalığı olan Hidradenit (HS)’in tanısı çok geç konuluyor.

Toplumda köpek memesi hastalığı olarak da bilinen Hidradenit (HS), vücudun kendi bağışıklık sisteminin düzensizliğinden kaynaklanan kronik bir deri hastalığıdır. Koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında, kronik ağrılı iltihapla birlikte ortaya çıkan HS kadınlarda erkeklere göre 2 ila 5 kat daha fazla görülüyor. Önemsenmeyen bir sivilce ile başlayan HS, tedavi edilmediği takdirde çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor. HS’nin yol açtığı lezyonlar son derece rahatsızlık verici ve ağrılı olabildiği için bu hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesi çoğu zaman bozulmaktadır. Özellikle de hastaların sosyal yaşantıları olumsuz yönde etkileniyor. Kıyafet seçiminde zorluk yaşamasına neden olan bu hastalık özellikle hastaların açık renkli kıyafetler giymesini engelliyor.

SİGARA İÇENLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Hidradenit (HS)’in sigara içme ile ilişkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi0000 Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin yaptığı açıklamada,” Hidradenit (HS) hastalığı farklı evrelere sahiptir. Semptomları da buna bağlı olarak farklılık gösterir. En hafif evredeki HS olgularından bazıları küçük şişkinlik ve siyah noktaları andırabilmektedir. Daha ileri evrelerde ise tekrar eden ağrılı apseler oluşabilmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Hidradenit (HS)’in sigara içme ile ilişkisinin olduğunu ortaya koymaktadır. Çoğu zaman yanlış tanı konması ve HS ile yaşayan pek çok kişi semptomlarını anlatmakta ya da bir dermatologtan yardım istemekte güçlük çekmesi sebebiyle HS tanısı konan kişilerin sayısı bu tahminden çok daha azdır. Batma, yanma, ağrı, sıcaklık, kaşıntı ve aşırı terlemeyi takiben apse oluşumu yaşayanların mutlaka bir dermatoloji uzmanına gitmesi gerekiyor” dedi.


İçeriği Paylaşın