Acil Vakalar İçin Korona Tedbirleri
Acil Vakalar İçin Korona Tedbirleri
Bizi Takip Et
Prof. Dr. Soner Şahin
(Medistate Hastanesi Tıbbi Direktörü)
“JCI mensubu bir sağlık kuruluşu olmamız nedeniyle mevcut pandemiden öncede enfeksiyon kontrol komitesi ve kalite yönetimi ile rutin toplantılar ve olası senaryolara karşı planlamalarımızı ve personel eğitimlerimizi düzenli olarak yapıyorduk. Özellikle dünyada korona virüsünün hızlanmaya başladığı Şubat ayı sonu ve Mart başında olası pandemiye karşı ekipman, simülasyon ve görev alacak ekiplerin oluşturulması ile ilk planlamalarımızı yapmış olduk.
Covid-19 Çekirdek Ekibi ve Covid-19 Medistate adlı iki ekip oluşturduk. Tıbbi direktör olarak başkanlık ettiğim çekirdek ekibimizde; Enfeksiyon Kontrol Komite’mizin de başkanı olan enfeksiyon hastalıkları uzmanımızın yanısıra, göğüs hastalıkları, anestezi ve reanimasyon uzmanları, acil servis sorumlu hekimleri, radyoloji ve yoğun bakım hizmetleri direktörü ile hasta hizmetleri müdürümüz yani başhemşiremiz yer alıyor. Amacımız, ortak akılla kanıta dayalı tıp kuralları ışığında Covid-19 hastalarımızın ve diğer sağlık problemleri olan hastalarımızın yönetiminin doğru ve sağlıklı gerçekleştirilmesidir. Ayrıca hastanemizin ana giriş ve acil giriş kapılarında Sağlık Bakanlığı’mızın bilgilendirme görsellerindeki sorularla hastalarımızı iyi bir triaj yaparak yönetiyoruz.
YOĞUN BAKIMDA AYRILMIŞ ALANLARDA TEDAVİ
Acil serviste izolasyon alanımız olduğu gibi; Covid-19 semptomları olan hastalarımızın muayeneleri de triaj sonrası bu hastalık için ayrılmış muayene odasında ilgili hekimler tarafından yapılmaktadır. Bu planlamanın şu avantajları sıralanabilir: Hastalar oluşturulan bu zone dışına çıkmadığı için etrafa bulaştırıcılık minimuma inmektedir. Bu alan ve triaj sayesinde kalp krizi, inme, kanayıcı tip beyin damar hastalıkları, ortopedik kırıklar, akut apandisitis, kolesistitis, ileus gibi sıklıkla karşılaşılan acillerin tetkik ve tedavi süreci yürütülebilmektedir. Acil operasyon gerektiren durumlarda ise ameliyathane süreci yine bu yapılan triaj sayesinde ayrı asansör, ayrı personel ve hemşire ekibi tarafından Covid-19’lu hastalarla temas olmaksızın yürütülebilmektedir.
Üçüncü basamak yoğun bakımlarımızda iki adet negatif basınçlı odamız ve ayrı yoğun bakım yataklarımız bulunmaktadır. “Arena tipi yoğun bakım ünitesi” olmamamız sayesinde gerek korona virüsü gerekse acil sağlık problemleri nedeniyle yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastalarımızın tedavileri ayrılmış alanlarda sağlıklı bir şekilde yürütülebilmektedir.
KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ AYRI KATTA HİZMET VERİYOR
Kadın hastalıkları ve doğum bölümümüzün hastaları için tamamen ayrı bir katımız, ayrı bir doğumhanemiz ve ayrı bir bebek bakım odamız mevcut bulunmaktadır. Departman olarak ayrılmış kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde, korona virüslü hasta grubu ile hiçbir şekilde temas olmaksızın süreçler yürütülmektedir. Ayrıca 14 yataklı NICU yani yenidoğan yoğun bakım ünitemiz de üçüncü seviye olarak riskli gebelikler için önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Koroner aciller ve kardiyovasküler cerrahi ameliyatları için gerek anjio suit, gerekse acil bypass operasyonları için ayrılmış ameliyathane ve yoğun bakım yataklarımız mevcuttur. Bu süreçler yine korono virüs hastalarından ayrı olarak güvenle yürütülmektedir.
Servis ve klinik izlemler için ayırdığımız bir katımız bulunmaktadır. İlgili personeller dışında kimsenin kullanamadığı tek asansörle ayrı olarak planlanmış bir katta gerekli her türlü donanım ile sağlık hizmetimiz yürütülmektedir. Ayrıca tüm hastalarımızın sağlık durumları Covid Çekirdek ekibi tarafından vizitler sonrasında gerek klinik izlem, gerekse laboratuar ve görüntüleme tetkikleri ile tekrardan gözden geçirilerek kanıta dayalı tıp ve Sağlık Bakanlığımızın ve Bilim Kurulu’nun algoritmaları doğrultusunda değerlendirilmektedir.”
İçeriği Paylaşın