A’dan Z’ye Diş İmplantları
A’dan Z’ye Diş İmplantları
Bizi Takip Et
Özellikle gülümsediğinizde ortaya çıkan eksik dişlerinizi gidermek için en çok tercih edilen implant tedavisiyle ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Hastane Derindere Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Diş Hekimi Deniz Başaran’dan öğrendik…
İmplant nedir?
Tek veya birden fazla diş eksikliği olması ya da ağızda hiç diş bulunmaması durumunda uygulanan diş tedavisi yöntemidir. Doğal dişlerinize uyacak şekilde sabit olarak yapılırlar. İmplantın başarısı birden çok nedene bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak başarı oranı yüzde 98’in üzerindedir.
Diş implantlarının avantajları nelerdir?
Doğru uygulanmış diş implantı ve komşu diş/diş etlerine uygun olarak yapılmış implant üstü protez uygulamalarının birden çok avantajı vardır.
- Geliştirilmiş görünümü sayesinde kendi dişlerinize benzer ve kemiklerle kaynaşacak şekilde tasarlandığı için kalıcıdır. Diş, diş eti ve çene kemiğine kalıcı zararlar vermez.
- Yeni diş ya da köprü yapmak için dişlerinizin kesilmesine gerek yoktur.
- Diş kaplamaları, protezler gibi 5-6 yıllık periyotlarda yeniden yapılmaları gerekmez. İyi bir bakımla ömür boyu dayanıklılıkları sürer.
- Sabit olduğu için zayıf protezlerde görülebilecek dişlerin ağızda kayması, konuşmanın istenilen şekilde olmaması gibi problemlerin yaşanmasını engeller.
- Kendi dişleriniz gibi çalıştığı için herhangi bir çiğneme problemi yaşamadan yemek yiyebilirsiniz.
- Gülümsemenizi geri verdiği ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağladığı için özgüveninizi artırır.
Diş implantları herkese uygulanabilir mi?
Tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Belirli kalınlık ve genişliği olan implant yapılarının konulması için planlanan bölgede çene kemiğinin, bu implant vidasını taşıyabilecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan 18 yaş üzerindeki herkese implant uygulanabilir. Çok sigara içenler, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kontrol edilemeyen kronik hastalıkları olanlar, kanser tedavisinde baş/boyun bölgesine radyasyon uygulaması görenler, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar, bireysel olarak değerlendirilip uygun bulunursa implant yapılabilir.
Bir dental implant başlarken neler olmaktadır?
Titanyumdan yapılmış diş kökü implantı, eksik diş bölgesinde oluşturulan kemik yuvasına yerleştirilir. Çene kemiğinin iyileşmesinin ardından implant çene kemiğiyle bütünleşir. İyileşme süreci 6-12 hafta sürebilir. İmplant çene kemiğine bağlandıktan sonra, yeni diş veya dişleri yapmak için diş hekiminiz diş yapınıza göre modeli oluşturur. Ayrıca yeni dişinizin rengini doğal görünüm için mevcut dişlerinizle eşleştirir. İmplant çene kemiğinde sabitlendiğinde kendi doğal dişleriniz gibi görünür ve işlev görür.
İmplant operasyonu sırasında ağrı/acı hissedilir mi?
İmplant operasyonu öncesi hastaya genellikle lokal anestezi uygulanır. Diş operasyonlarına karşı korkusu olan kişiler için de bu işlem ameliyathane ortamında genel anestezi altında yapılabilir. Özellikle ağızdan iğne yapılması konusunda edirginlik yaşayan kişilerde, sedasyonla aynı anda birkaç implant yerleştirme işlemi ağrı/sızı hissetmeden hasta konforu en üst düzeyde sağlanarak yapılabilir. İmplant yapılan hastalarda aynı gün anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilir. Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesiciyi kullanarak ağrılarınızı giderebilirsiniz. İmplant süresi ağız içine yerleştirilecek, implant sayısına göre değişmekle birlikte, bir implantın yerleştirilme süresi yaklaşık 15-20 dakikadır.
İçeriği Paylaşın