Ağız Kokusu; Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları, Organ Yetmezlikleri, Şeker veya Mide Kanseri Habercisi Olabilir

Ağız kokusu; üst solunum yolları enfeksiyonları, organ yetmezlikleri, şeker veya mide kanseri habercisi olabilir. Ağız kokusu; ağız boşluğundan yayılan ve sosyal rahatsızlığa neden olabilen hoş olmayan veya rahatsız edici bir kokuyu tanımlamak için kullanılan yaygın bir terimdir. Bu durum, her beş sağlıklı kişinin birisinde görülebilmektedir. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Yıldız; ağız kokusunun pek çok hastalığın habercisi olabileceğini söyleyerek; ‘Üst solunum yolları enfeksiyonları, organ yetmezlikleri, şeker hastalığı ve mide kanserinin işaretleri olabilir. Mutlaka uzman hekimlere danışarak tanı konması ve uygun tedavi yapılması gerekir diye konuştu.

Ağız Kokusu; Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları, Organ Yetmezlikleri, Şeker veya Mide Kanseri Habercisi Olabilir

Bizi Takip Et


AĞIZ KOKUSU; ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI, ORGAN YETMEZLİKLERİ, ŞEKER VEYA MİDE KANSERİ HABERCİSİ OLABİLİR

Ağız kokusu, ağız içi veya ağız dışı kaynaklı olabilir. Bazı durumlarda yetersiz plak kontrolü, periodontal hastalık, diş çürüklerinde aşırı bakteri üremesi veya ağız kuruluğu ve kıllı dil nedeniyle ağızdan kötü koku kaynaklanmaktadır.

Ağız kokusuna üst solunum yolu enfeksiyonları, karaciğer veya böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi sistemik bozukluklara neden olabileceği gibi; ayrıca diş problemlerinden mide kanserine kadar geniş bir yelpazede de hastalık göstergesi olabilir.

Mide kanseri durumlarındaki ağız kokusu, mide kanaması, mide ülseri (mide ölü doku), mide duvar hareketlerinin bozulması ve ilerlemiş hastalık durumunda ağız kokusuna yol açabilir. Mide kanserlerindeki ağız kokusu, diğer ağız kokusu nedenlerine göre daha yoğun hissedilebilmektedir. Fakat her ağız kokusu durumuna mide kanseri oldum mu diye düşünmek doğru değildir.

Mide kanserindeki ağız kokusu ilerlemiş mide kanserleri durumunda çoğunlukla görülür. Ağız kokusu ile birlikte, kilo kaybı, bulantı kusma, siyah renkli dışkılama ve tedaviye yanıt vermeyen mide ağrısı durumlarında bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. 


İçeriği Paylaşın