Ağız Kokusunun Nedeni Helikobakter Pilori Olabilir
Ağız Kokusunun Nedeni Helikobakter Pilori Olabilir
Bizi Takip Et
Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, toplumun yaklaşık yüzde 30’unda görülen kötü ağız kokusunun midede bulunan Helikobakter pilori sebebiyle oluşabileceğine dikkat çekti.
Ağız kokusunun yüzde 90 oranında ağız içi problemlerden, yüzde 10 oranında ise sindirim ve solunum sisteminden kaynaklandığını ifade eden Doç. Dr. Laika Karabulut, şu bilgileri verdi: “Sindirim sistemi problemleri olan kişilerde ağız kokusu daha çok çürük yumurta kokusunu andırır. Özellikle geğirmeyi takiben bu koku daha fazla hissedilir. Sindirimin başlamasını takiben gerek enzimler gerekse bakteriler tarafından parçalanan gıdalardaki sülfür bileşikleri ağız kokusunda önemli rol oynar. Sindirim sisteminde ağız kokusuna sebep olan en önemli neden Helikobakter piloridir.”
TANISI İÇİN GASTROSKOPİ ŞART
Helikobakter pilorinin tanısı için gastroskopi uygulamasının gerekli olduğunu ifade eden Karabulut, “Hastanın ağız kokusuna karın ağrısı, karında şişkinlik, kilo kaybı, bulantı gibi semptomlar eklenmiş ise bakterinin tanısı için “Altın Standart” olan midenin endoskopik incelemesi gereklidir.” dedi.
Nasıl tedavi edilir?
Helikobakter pilorinin iki haftalık ilaç tedavisiyle iyileşebileceğini belirten Doç. Dr. Laika Karabulut “Bakterinin pozitif saptanması durumunda, uygulanacak tedavide antibiyotik ve asit süprese eden “Proton Pompa İnhibitörü – PPI” denilen ilaçlar birlikte kullanılır. İlaçlar, mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır. Antibiyotiklere kısa sürede direnç oluşturan bakteri tedavinin başarısını düşürmektedir.” tavsiyesinde bulundu.
İçeriği Paylaşın