Ağız ve Diş Sağlığı İçin Bakım Yetmez! Yediklerinize Dikkat
Acıbadem Ankara Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere, sağlıklı bir gülümseme için hangi besinleri tüketmemiz ve nelerden kaçınmamız gerektiğini anlattı.
Bizi Takip Et
Ağız ve diş sağlığımızı günde en az iki kere diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak dışında beslenme alışkanlıklarımız da etkiliyor. Uzmanlar sağlıklı bir gülümseme için kötü beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmayı ve besleyici özelliği yüksek yiyeceklerin tüketilmesini öneriyor.
"Ağız sağlığı ile beslenme arasında çift yönlü bir ilişki vardır. Doğru beslenme ağızdaki dokuların sağlığını iyi yönde etkilerken, sağlıklı ağızlar besinlerin daha doğru şekilde çiğnenip öğütülmesine yardımcı olur” diyen Acıbadem Ankara Hastanesi Protez Uzmanı Dr. Eda Özdere, 'sağlıklı diş ve diş etleri için neler yapmalı?' sorusunu yanıtladı.
Beslenme alışkanlıklarının diş ve diş eti sağlığını etkilediğini aktaran Dr. Eda Özdere şu açıklamayı yaptı:
“Kötü beslenme alışkanlıklarının doğrudan diş eti hastalıklarına neden olduğunu söylemek doğru değildir, ancak yanlış beslenme diş eti hastalıklarının yayılma hızını artırabilmektedir. Şeker tüketimi ve tüketim sonrası dişleri fırçalamamak ise diş çürüğü riskinin artışıyla ilişkilendirilmiştir.
Besleyici özelliği yüksek yiyecekler, diş ve diş etlerinin sağlığının korunmasını destekler. Meyve, sebze, proteinli gıdalar, tahıl ve süt ürünlerini içeren dengeli bir beslenme planı, genel sağlığın yanı sıra optimum ağız sağlığı için gerekli desteği sağlar” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI DİŞ VE DİŞ ETLERİ İÇİN NELER YAPMALI?
Dr.Eda Özdere diş sağlığı için önemli olan besinleri ve neler yapılması gerektiğini şu şekilde sıraladı;
*Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinler dişleri ve kemikleri geliştirmeye yardımcı olur. Diğer kalsiyum kaynakları arasında somon, badem ve bazı koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur.
*Güçlü dişler için önemli diğer bir mineral olan fosfor; yumurta, balık, yağsız et, süt ürünleri, fındık ve fasulyede bol miktarda bulunmaktadır.
*C vitamini diş eti sağlığını destekler. Bu nedenle turunçgiller, domates, biber, brokoli, patates ve ıspanak gibi C vitamini açısından yüksek yiyeceklerin tüketilmesi ağız sağlığı için tavsiye edilmektedir.
*Atıştırma alışkanlıklarımız da ağız sağlığını etkilemektedir. Özellikle öğünler arasında ne kadar sık yemek yenirse dişlerin çürüklere neden olan asit saldırısına maruz kalma potansiyeli de o kadar artar. Atıştırmayı seviyorsanız sağlıklı atıştırmalar tercih edilmelidir.
*Sert-yapışkan şekerli atıştırmalıklar yerine çiğ sebzeler, meyveler, sade yoğurt gibi besleyici özelliği yüksek atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Diş çürüklerinden korunmak için atıştırmadan sonra dişler fırçalanabilir, fırçalanamıyorsa, yiyecek parçacıklarını uzaklaştırmak için ağız suyla çalkalanmalıdır.
*Bakteriler ağızda yiyeceklerle temas ettiğinde, diş çürüklerine yol açan asit üretilir. Bu durum özellikle dişini düzenli fırçalamayanlarda diş çürüklerine yol açabilir.
*Diş çürüklerinin oluşmasında yiyecek seçimleri önemli bir rol oynar. Bazı yiyecekler dişlerinize zarar verebilirken, diğerleri onları sağlıklı ve güçlü tutmak için gerekli besinleri içerir. Gerekli tüm besin gruplarını size doğru bir şekilde sağlayacak beslenme alışkanlıklarına sahip olmak, diş sağlığı açısından önemli bir rol oynar.
*Sağlıklı beslenmeye ek olarak, günde iki kez dişleri fırçalayarak, günde bir kez diş ipi kullanarak, bol su içerek ve düzenli diş hekimine kontrole giderek diş ve diş eti hastalıkları büyük oranda önlenebilmektedir.
BEBEK VE ÇOCUKLARDA DA BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Bebeklerde ve çocuklardaki ağız sağlığına da dikkat çeken Dr. Eda Özdere, bebekler için de beslenmenin, ağız sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade ederek “Bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun biberonla uyuması diş sağlığı açısından tavsiye edilmemektedir. Gece boyunca biberon içerisine konulan gıda ağızda kalıp temizlenmediği için çürüğe neden olabilme potansiyeli vardır. Çocuklarda da şekerli yiyecek ve içeceklerin alım miktarı sınırlı tutulmalıdır. Çocuklar ve gençlerdeki yeme alışkanlıkları diş çürümelerinin hızını belirleyen en önemli faktörlerdendir” dedi.
İçeriği Paylaşın