Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Merak Edilenler

Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Merak Edilenler

Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Merak Edilenler

Bizi Takip Et


İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Sultanbeyli Derviş Ali- Hesna Ceylan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Hamit Uğur Bağrıyanık ve Dt. İrfan Öztürk ile ağız ve diş sağlığı konusunda en çok merak edilenleri konuştuk.

Diş çürüklerini önlemek için neler yapılabilir ve hangi yaştan itibaren diş fırçalanmasına/ fırçalatılmasına başlanmalıdır?
Dişlerimizi kaybetmemek ve diş çürüklerini önlemek için düzenli aralıklarla günde en az 2 (iki) defa (birisi mutlaka yatmadan önce) fırçalamak gerekmektedir. Çünkü gece uyuduğumuz süre bakterilerin dişlerimize en fazla hücum ettiği zaman dilimidir. Fırçalama işleminin de en az 2 dakika sürmesi önemli bir husustur. Ayrıca fırçalama sonrası mutlaka diş ipi kullanılmalıdır.2 (iki) yaş bitiminden 3 (üç) yaşa geldiğinde çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerekmektedir. Dişleri kaybetmemek ve diş çürükleri ile mücadele edebilmek için mutlaka kalsiyum (Ca) açısından zengin süt, peynir (özellikle kaşar peyniri, beyaz peynir) ve yoğurt tüketilmelidir.Mümkünse tatlı yiyecek ve içecek tüketimi sonrasında tuzlu yiyecekler (özellikle peynir) tüketilmelidir.

Ne tür bir diş fırçası ve macunu kullanılmalıdır?
Çok sert olmayan, orta sertlikte diş fırçası ve nohut tanesi miktarında herhangi bir diş macunu kullanılmalıdır.

Diş fırçalama teknikleri nelerdir, ne zaman ve hangi aralıklarla yapılmalıdır?
Dişlere zarar vermeyecek orta sertlikte diş fırçası ile dişlere bastırmadan masaj yapar gibi aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı hareketlerle sonrasında dile aynı işlem uygulanarak fırçalanma işlemi tamamlanmalıdır.

Ne sıklıkla diş hekimine gidilmelidir?
Sağlıklı kişilerin 3 (üç) ile 6 (altı) ay arasında diş hekimine düzenli aralıklarla müracaat etmesi ve diş taşı /diş lekeleri varsa temizletmeleri gerekmektedir.

Çok sıcak ve soğuk yiyecek/ içecekler dişlere ne tür zararlar verebilir? 
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecek/içecek tüketimi zamanla dişlerde hassasiyete yol açarak dişlerin çatlamasına veya dökülmesine sebep olabilmektedir.

Geceleri diş gıcırdatma, dişleri sıkma probleminin tedavisi nasıl yapılır?
Eğer kişide, gece diş gıcırdatma ve dişlerinizi sıkma hastalığı mevcutsa mutlaka bir diş hekimine başvurularak “Gece Plağı” kullanılması gerekmektedir.

Yirmilik dişlerin diğer dişlere zararı var mıdır, var ise ne yapılmalıdır?
Yirmilik dişlerin çıkma sürecinde herhangi bir ağrı veya yandaki dişlere baskı yoksa çekilmesi gerekmemektedir.

Çocuklarda süt dişlerinin önemi nelerdir? Çocukların süt dişlerinde olası yaşanabilecek problemlerde çözüm yollar nelerdir?
Süt dişler bir ömür kullanılacak daimi dişler için kılavuz/rehber niteliğinde olması sebebiyle çocukların ağız sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle bu dişlerin çeşitli sebeplerle erken dönemde kaybedilmesi durumunda arkadan gelecek olan daimi dişlerde çarpıklığa sebep olabilmektedir. Bu durumda ebeveynlerin gerekli hassasiyeti göstererek çocukların gelişim sürecinde özellikle glikoz ve kimyasal içerikli tatlı /tatlandırıcı gruplarından azami derecede uzak durmaları sağlanmalıdır. Ayrıca, erken dönemde dökülen/çürüyen süt dişi kayıplarında en yakın hekime başvurulması ve “diş diziminin bozulduğu durumlarda, damak ve çene deformasyonlarının düzeltilmesi amacıyla kullanılan materyallerin” yerleştirilmesi gerekmektedir.

Yukarıda verilen bilgiler ışığında dökülen/çürüyen dişlerin yerine herhangi bir müdahale yapılamadığı ve dişlerin çekilmesi gerektiği durumlarda ağız içerisinde hastalara yapılan “Sabit ve/veya Hareketli Diş Protezleri” vücudun doğal yapısının bir parçası olmadığı unutulmamalı mutlaka düzenli aralıklarla diş hekimine başvurulmalıdır.


İçeriği Paylaşın