Akıllı Lensler İle Uzak, Yakın Gözlüklere Veda!

Akıllı Lensler İle Uzak, Yakın Gözlüklere Veda!

Akıllı Lensler İle Uzak, Yakın Gözlüklere Veda!

Bizi Takip Et


Gelişen teknoloji sayesinde katarakt, miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz kusurları Akıllı Lensler ile tedavi edilebiliyor. Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu’ndan Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı  Op. Dr. Rıza Duacı akıllı lenslerle ilgili merak edilen soruları yanıtlıyor:

. Akıllı lensler sadece katarakt hastalarına mı uygulanır?

“Akıllı lens, sadece katarakt hastalarına uygulanmaz. 40 yaşından önce, gözüne lazer yapılamayan, yüksek numaralı hastalarda ve doğuştan kataraktı olan gençlerde de uygulanabilir.”

. Akıllı lenslerin diğer lenslerden farkı nedir?

“Önceden monofokal denilen tek odaklı merceklerle katarakt cerrahisi yapılıyordu. Ancak bu merceklerde hasta sadece belirli mesafeyi net görebiliyordu. Şu anda iki odaklı ve üç odaklı mercekler kullanılıyor. İki odaklı lensler sayesinde hastalar yakın ve uzak gözlüğüne ihtiyaç duymamaktadır. Üç odaklı lenslerle yakın, orta ve uzak mesafedeki görme problemlerine tek bir lens ile çözüm üretilebiliyor. Kişi katarakt ameliyatı olduğu zaman hem kataraktından hem de yakın, uzak gözlüklerinden kurtulabiliyor.”

. Üç odaklı akıllı lenslerde orta mesafenin önemi nedir?

“Tablet, bilgisayar, dijital göstergeler, kitap, dergi vs. bu alanda görüşümüze giriyor. Orta mesafenin net olması günümüz koşullarında oldukça önemli. Hatta bazı meslek grupları için zaruri. Üç odaklı lensler bu orta mesafede de etkili bir görüş sağlıyor ve büyük bir artı kazandırıyor.”

. Akıllı lensler nasıl uygulanır?

“Akıllı lensler katarakt cerrahisi gibi göz içerisine uygulanır. Gözün doğal merceği temizlenip akıllı lens yerleştirilir. İşlem 5 dakika gibi bir sürede tamamlanır.”

Op. Dr. Rıza Duacı

LAZER AMELİYATI GEÇİRİNLERE AKILLI LENS UYGULANABİLİR Mİ?

. Yıllar önce lazer ameliyatı olmuş ama bir şekilde numaraları yükselmiş kişilere de akıllı lens uygulanabilir mi?

“Lazer ameliyatları ile göz içi lens ameliyatlarının uygulama alanları farklıdır. İki tedavi türü de birbirini etkilemez. Bu nedenle daha önce lazer olmuş ancak numarası yükselmiş kişilere de akıllı lens uygulanabilmektedir.”

. Operasyona gelmeden önce bir ön hazırlık gerekli midir?

“Operasyona gelmeden önce herhangi bir hazırlık veya kısıtlama söz konusu değildir. Kişiler muayeneye geldiği gün bile akıllı lens operasyonu olabilirler.”

. Ameliyat genel anestezi ile mi yapılır?

“Genel anesteziye gerek duyulmaz. Damla anestezi ile göz uyuşturulur ve tedaviye başlanır.

. İki göze birden aynı gün akıllı lens uygulanabilir mi?

“Akıllı lensler iki göze aynı anda uygulanmamaktadır. Bir göze akıllı lens uygulandıktan birkaç gün sonra diğer gözün ameliyatı yapılmaktadır.”

. Akıllı lenslerle ilgili son teknolojik gelişmeler nedir?

“Eski teknoloji ile göz içi lens takılan işlem sonrası gözde ışık parlaması, renkleri bozuk görme gibi problemler oluşabiliyordu. Teknoloji ilerledikçe ‘zeptosaniye’ yöntemi yan etkilerin azalmasına, performansın artmasına neden olmuştur. Zepto teknolojisi ile 5 dakikada akıllı lens operasyonu yapılabilmektedir.”

. AKILLI LENS KİMLERE UYGULANABİLİR?

. Yüksek numara göz bozukluğu olanlara

. Katarakt hastalarına

. Uzak, yakın görme sorunu yaşayanlara

. Gözü lazer tedavisine uygun olmayanlara

. 40 yaş üstü yakın görme sorunu yaşayanlara akıllı lensler önerilebilmektedir.


İçeriği Paylaşın