Akıllı Telefonları 1 Saat Az Kullanmak Kaygıyı Azaltıyor
Akıllı telefonlar kaygıyı artırıyor mu? Ya da daha az akıllı telefon kullanmak kaygı düzeyini düşürür mü? Alman bilim insanları bu sorunun cevabını araştırdı...
Bizi Takip Et
Bilim insanları akıllı telefon kullanımını bir saat azaltmanın sağlığa ne gibi faydaları olduğunu araştırdı. Yapılan çalışamlarda günde 1 saat telefon kullanımını azaltmak kaygı düzeyini önemli ölçüde düşürdü.
Almanya’nın Bochum şehrindeki Ruhr-Universitat’ta Akıl Sağlığı Araştırma ve Tedavi Merkezi’nden Dr. Julia Brailovskaia ve ekibi, akıllı telefonlar olmadan daha iyi hissedip hissetmediğimizi araştırdı.
620 katılımcı üç gruba ayrılırken bir grup bir hafta boyunca akıllı telefonları olmadan, bir grup günde 1 saat daha az kullanarak ve bir grup da her zamanki kullanımlarını devam ettirdi.
Ortalama olarak, akıllı telefon ekranlarımıza bağlı olarak günde üç saatten fazla zaman harcıyoruz. Google'da dolaşıyoruz, yol tarifi arıyoruz, e-postaları veya hava durumunu kontrol ediyoruz, alışveriş yapıyoruz, haberleri okuyoruz, film izliyoruz, sosyal medyada takılıyoruz. Bütün bunların bizim için iyi olmadığından şüphelenmek mantıklı görünüyor.
Araştırmalar, akıllı telefon kullanımının daha az fiziksel aktivite, obezite, boyun ağrısı, düşük performans ve bağımlılık benzeri davranışlar gibi problemlerle bağlantılı olduğunu kanıtladı.
Julia Brailovskaia, sonuçları şöyle özetledi:
"Akıllı telefonu tamamen bırakmanın ve günlük kullanımını bir saat azaltmanın, katılımcıların yaşam tarzı ve kaygı düzeyleri üzerinde olumlu etkileri olduğunu gördük. Kullanımı azaltan grupta, bu etkiler daha uzun sürdü. Yaşam doyumu ve fiziksel olarak aktif olmak için harcanan zaman arttı. Depresyon ve anksiyete belirtileri ile nikotin tüketimi azaldı.”
Brailovskaia, "Daha iyi hissetmek için akıllı telefondan tamamen vazgeçmek gerekli değil. Optimal bir günlük kullanım süresi olabilir” diye sözlerini tamamladı.
kaynak: sciencedaily
İçeriği Paylaşın