Aletli Periton Diyalizi Nasıl Uygulanıyor?
Aletli Periton Diyalizi Nasıl Uygulanıyor?
Bizi Takip Et
Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığı ve tedavisi konusunda kamuoyunda farkındalık ve bilincin artırması, hasta, hasta yakınları ve hekimler açısından her geçen gün büyük önem kazanıyor. Böylece Kronik Böbrek Yetmezliği ile mücadele eden hastalar, diyaliz seçenekleri veya böbrek nakli imkanları konusunda bilinçlenerek, tedavilerini daha kaliteli olarak sürdürülebiliyor.
Türk Nefroloji Derneği tarafından, toplam 23 ilde 10.872 erişkinin katılımı ile yapılan ve 2009 yılında sonuçlanan CREDIT çalışmasında, Türkiye’de erişkinlerin yüzde 15.7’sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı olduğu ortaya çıktı.
Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, “Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğu, yani her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına gelmekte ve sorunun boyutunun tahmin edilenin çok üzerinde olduğuna dikkat çekmektedir” diyor. Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar konuya iliştin bilgi verdi.
Her erişkin yaş grubundan kronik böbrek yetmezliği yaşayan hastaların olduğu düşünülünce, bu hastaların günlük yaşamlarını rahat ve özgürce yaşayabilecekleri alternatif tedavi yöntemleri önem kazanıyor.
Diyaliz tedavi yöntemleri; karın boşluğuna özel sıvı doldurarak vücudun içinde kanın temizlenmesi işlemi olan, karın diyalizi, yani Periton Diyalizi, ya da bir makine yardımı ile kanın temizlenmesi, yani Hemodiyaliz, şeklinde yapılabiliyor.
Periton Diyalizi evde uygulanabilen bir diyaliz tedavisi şekli. Bu yöntemin Aletli Periton Diyalizi (APD) diye adlandırılan tedavi biçiminde; hasta, gece uyumadan önce set ve solüsyon torbalarını periton diyalizi makinesine yerleştiriyor ve makinesini önerilen şekilde programlıyor. Kişi uyurken gece boyunca (8–10 saat) makine karın boşluğuna diyaliz sıvısını vererek, bekletip, boşaltıyor. Bu yöntem ile diyaliz hastaları çalışma yaşamı ve sosyal hayatı ile ilgili programlarını aksatmadan günlük işlerini özgürce planlayabiliyorlar.
Diyaliz tedavi yöntemleri mutlaka bir nefrolog kontrolünde, hastanın gereksinimlerine göre ve hastalık seyrine en uygun şekli ile belirlendiğinde, yaşamı kolaylaştırıyor.
Periton Diyalizi Nedir: Periton, karın boşluğunda yer alan organları saran ince bir zardır. Periton Diyaliznde, yapay bir zar ile vücudun dışında temizlenmek yerine kan vücudun içinde periton zarından geçerek temizlenir. Silikon bir kateter ile periton boşluğuna diyaliz sıvısı verilerek ve sonra geri alınarak atık maddeler vücuttan uzaklaştırılır.
PERİTON DİYALİZİ İKİ ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLİR:
Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD): Periton diyalizi işleminin manüel gerçekleştirilen şeklidir. SAPD uygulanırken yapılan işlemlerin tümüne TORBA DEĞİŞTİRME adı verilir. Bir torba değiştirme işleminin üç aşaması vardır. Bunlar BOŞALTIM – BEKLEME – DOLUM’dur. Bir değişim işlemi yaklaşık yarım saat sürer.
Aletli Periton Diyalizi (APD): Evde makine aracılığı ile uygulanan periton diyalizi işlemine Aletli Periton Diyalizi (APD) denir. Bu tedavi biçiminde hasta yatmadan önce set ve solüsyon torbalarını periton diyalizi makinesine yerleştirir ve makinesini önerilen şekilde programlar. Kişi uyurken gece boyunca (8–10 saat) makine karın boşluğuna diyaliz sıvısını verir, bekletir ve boşaltır. Gerektiğinde tedavide değişiklik yapılabilir.
İçeriği Paylaşın