“Alzheimer Hastaları Bize Geldiğinde İş İşten Geçmiş Oluyor”

“Alzheimer Hastaları Bize Geldiğinde İş İşten Geçmiş Oluyor”

“Alzheimer Hastaları Bize Geldiğinde İş İşten Geçmiş Oluyor”

Bizi Takip Et


60’lı yaşlardan itibaren Alzheimer hastalığının her 10 kişiden birinde görülmeye başladığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Türkan Uslu, “Özellikle 80-85 yaşlarına gelindiğinde Alzheimer her iki kişiden birinde görülmeye başlıyor. Fakat ne yazık ki hastalar bize geldiğinde iş işten geçmiş oluyor.” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi Kent Konseyi Yaşlılar Meclisi ve Avrasya Hastanesi’nin düzenlediği “Yaşlılarda Sağlık Sorunları” konulu konferansta konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Türkan Uslu, “Alzheimer yaşlılıkla birlikte ortaya çıkmaya başlayan bir hastalıktır. Özellikle 60’lı yaşlardan itibaren görülmeye başlıyor. 60’lı yaşlarda her 10 kişiden birinde görülürken 80-85 yaşlarına gelindiğinde ise her iki kişiden birinde görülüyor. Fakat hastalar bize şikayetle geldiğinde iş işten geçmiş oluyor. Çünkü Alzheimer ile ilgili toplumda şöyle bir algı var: ‘Ne de olsa bu hastalığın tedavisi yok. Zaten yaşlanan herkes unutmaya başlar doğal olarak benim de unutmam gayet normal.’ İşte bu algıdan dolayı hasta bize geldiğinde tanısı geç konmuş oluyor ve buna bağlı olarak da tedavisine geç başlamış oluyoruz. Kısacası iş işten geçmiş oluyor. Çünkü hastaya geç tanı koyduğumuz için bizim o hastalıkla başa çıkmamız çok daha zorlaşıyor. Bu yüzden 60 yaş üstü olan ve unutkanlık yaşayan vatandaşlarımızın mutlaka bir doktora muayene olmaları gerekir.” diye konuştu.

“ALZHEİMER BAŞLADIĞINDA BEYİNDE BÜZÜŞME BAŞLAR”

Alzheimer’ın evreler halinde ilerlediğini belirten Dr. Türkan Uslu, “Alzheimer başladığında beyinde tıpkı cevizin olgunlaşması gibi bir büzüşme süreci başlar. Bu süreç başladığı zaman artık Alzheimer hastalığı başlamış demektir. Zamanla kişi birtakım şeyleri unutmaya başlar. Özellikle Alzheimer hastaları akşamüzeri güneş batarken her şeyi birbirine karıştırmaya başlıyor. Bilişsel ve davranışsal karışıklılar yaşıyor. Buna tıpta güneş batma sendromu da diyoruz. Alzheimer’da hastalık orta evreye geldiğinde ise kişide sürekli tekrar eden davranışlar görülür. Hasta, günlük aktivitelerde desteğe ihtiyaç duyar. Ayrıca idrar kaçırma ve idrarını tutamama vakaları da görülür. Bu safhalarda Alzheimer hastaları artık orta evreye geçiş yapmıştır.” ifadelerini kullandı.

“CHECK UPLARI KAZANÇ KAPISI GİBİ DEĞİL İNSANLIĞA HİZMET OLARAK GÖRMEK LAZIM”

Kalp damar hastalıkları ve iç hastalıkları gibi konuların da ele alındığı konferansta kalbin öneminden bahseden Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram ise, “Yaşlıyken de hayatın nimetlerinden yararlanmak ve hayatta yaşadıklarımızdan tat almak gerekir. Fakat yine de dikkatli olmalıyız. Çünkü 60 yaş üstü erkek ve kadınlarda damar sertliği veya tıkanması daha sık görülüyor. Bu durum kadınlarda genelde menopoz döneminde meydana gelmektedir. O yüzden menopoz döneminde kadınlar için damar sertliği veya tıkanması hastalığı riski artar.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında yaşlılarda sık görülen hastalıklara da değinen Prof. Dr. Ali Bayram, kalp krizleri, şeker hastalığı, yüksek tansiyona bağlı inmeler, böbrek bozuklukları ve periferik damar hastalıklarının 60 yaş üstü vatandaşlarda çok sık görülen hastalıklar olduğunu belirtti. 60’lı yaşlardan önce doktora gidip bir check-up yapılmasını öneren Prof. Dr. Ali Bayram, “Geçenlerde 51 yaşında bir hastam bana geldi. ‘Hocam, çok aktif spor yapan biriyim. Hayatımda hiç alkol ve sigara kullanmadım. Fakat 50 yaşını geçtiğim için eşim bana bir check-up yapalım diye ısrar edince ona özel hastaneler para tuzağı. Ben kendimi çok iyi hissediyorum dedim. Eşim tekrar ısrar edince kıramayıp özel bir hastaneye gittim ve check-up yaptırdım. Çıkan sonuçta akciğerde 3 santimlik bir lezyon teşhisi konuldu. Yapılan incelemeler sonucunda da akciğer kanseri başlangıcı teşhis edildi. Ameliyatla o kısmın alınması sonucu hastalıktan kurtuldum.” dedi. Bu yüzden vatandaşlardan ricam check- upları özel hastanelerin bir kazanç kapısı gibi değil insanlığa bir hizmet olarak görmeleri lazım.” ifadelerini kullandı.

Yaşlı vatandaşların sağlık sorunlarının tespit edilerek yetkililere iletilmesi ve çözüm konusunda yaşlılara katkı sağlanması amacıyla düzenlenen “Yaşlılarda Sağlık Sorunları” konulu konferansta vatandaşlar, günün sonunda alanında uzman hekimler tarafından kalp damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, iç hastalıkları gibi alanlarda olası bir rahatsızlıkla karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiği konusunda da bilgilendirildi.


İçeriği Paylaşın