Alzheimer İle Bunama Aynı Şey Midir?

Alzheimer İle Bunama Aynı Şey Midir?

Alzheimer İle Bunama Aynı Şey Midir?

Bizi Takip Et


Son zamanlarda önemsemediğiniz unutkanlık problemleriniz oluyor, zaman ve yer kavramı ile ilgili karmaşıklıklar yaşıyor ya da konuşurken kelime bulmakta zorlanıyorsanız Alzheimer riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Ölümle sonuçlanabilen ciddi tablolara kadar giden Alzheimer hastalığı, erken teşhis ve bilinçli bir yaklaşım sayesinde yavaşlatılabiliyor. 

Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, hastalığın 10 belirtisini sıraladı ve konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

GÜNLÜK YAŞAMINIZI ALTÜST EDEBİLİR

Alzheimer hastalığı, hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan bir bunama çeşididir. Problemler genellikle yavaş bir şekilde belirir, zamanla ilerler ve günlük faaliyetleri etkileyecek kadar kötüleşebilir. Alzheimer hastalığı, bunamanın en yaygın formudur ve tüm bunama vakalarının yüzde 50-80’i Alzheimer hastalığına bağlıdır.

ALZHEİMER BİR YAŞLI HASTALIĞI DEĞİLDİR

Alzheimer, hastaların büyük bir çoğunluğu 65 yaş üzerinde olsa da, yaşlanmanın sonucunda olan bir rahatsızlık olarak tanımlanmaz. Bu hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 5’i 40-50 yaş civarındadır. Bu gruptakiler “Erken başlangıçlı Alzheimer hastası” olarak adlandırılır. Alzheimer hastalığı, ilerleyicidir ve zamanla kötüleşir. ABD’de 6. büyük ölüm nedenidir. 

HASTALIĞIN SEYRİ YAVAŞLATILABİLİYOR

Alzheimer, tedavi edilebilen bir hastalık olmamasına rağmen yakınmaların ve problemlerin tedavisi yapılabilir. Günümüzde uygulanan tedaviler hastalığın ilerlemesini durduramasa da, bu seyir geçici olarak yavaşlatabilir ve hastanın hayat kalitesi artırılabilir. 

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!

Alzheimer hastalığıyla ilgili ilerleyen yaş, aile öyküsü ve genetik yatkınlık gibi değiştirilemeyen etkenler vardır. Hastalık, 65 yaşından sonra sıklaşır ve her 5 yılda bir oran ikiye katlanır. 85 yaşından sonra neredeyse yüzde 50 sıklığa ulaşır. Diğer bir risk faktörü, ailede bir veya birden fazla Alzheimer hastasının olmasıdır. Bugün Alzheimer hastalığının genler ve diğer risk faktörleri arasındaki karmaşık etkileşimler sonucunda olduğuna inanılmaktadır. 

Kafa travmaları ile Alzheimer hastalığı arasında paralellik bulunmuştur. Ayrıca kalp sağlığının da Alzheimer hastalığı ile yakın ilgisi vardır. Kalbin pompaladığı kanın yüzde 20-25’i beyin tarafından kullanılır. Kalp ve damar sağlığını etkileyen yüksek tansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol seviyeleri de bu açıdan önem kazanmaktadır.

SAĞLIKLA YAŞLANARAK ALZHEİMER RİSKİNDEN KORUNUN 

Alzheimer tehlikesine karşı sağlıklı bir yaşam biçimini benimsemiş olmak çok önemlidir. Vücut ağırlığını korumak, sigara ve aşırı alkolden kaçınmak gerekir. Sosyal topluluklara katılmak, çevreye ilgili kalabilmek, vücuda ve akla egzersiz yaptırmak da Alzheimer hastalığı için önerilen yöntemlerdir. 

ALZHEİMER RİSKİNİZİ ÖLÇÜN

Yaşam kalitenizi düşürüp, sağlığınız açısından ciddi boyutlara varabilecek bu hastalıktan korunmak için günlük yaşamınızda beyin kaynaklı bazı uyarılara dikkat etmenizde fayda vardır. Bunlar;

1.    Günlük hayatı etkilemeye başlayan unutkanlık,
2.    Plan yapma ve problem çözmede sorunlar yaşanması,
3.    Daha önce bilinen ve yapılan işleri yapmada zorlanma,
4.    Zaman ve yer ile ilgili karışıklıklar,
5.    Görüntüleri anlamada ve birbiriyle ilişkilendirmede zorluklar yaşanması,
6.    Konuşma ve yazmada kelime bulma zorlukları
7.    Eşyaları yanlış yerleştirme,
8.    Karar vermede güçlük yaşama,
9.    Sosyal faaliyet ve yükümlülüklerden uzaklaşma,
10.  Kişilik değişiklikleri olarak sıralanmaktadır. 

Bu bulguları fark eden hasta veya hasta yakınları, Alzheimer yönünden bilinçli olmalı ve hasta mutlaka bir nöroloji uzmanına muayene olmalıdır. 


İçeriği Paylaşın