Ameliyatsız Kalp Kapak Değişimi
Ameliyatsız Kalp Kapak Değişimi
Bizi Takip Et
Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Engin Bozkurt ameliyatsız kalp kapağı değişimi ve TAVI konusunda bilgi verdi.
Kalp kapaklarının nasıl bir yapısı var?
Kalbimizde 4 tane kapak var. İki tanesi karıncık ve kulakçık arasında, iki tanesi de karıncıklardan akciğere ve bütün vücuda giden aort atardamarın olduğu bölgededir. İkisinin ayrım noktasında 4 tane kapakçığımız var. Bunların esas görevleri kanın akışı devam ederken, kanın geriye doğru gitmesini engellemektir. Kısacası 4 tane kapak kanın doğru akıma izin verir ve geri akıma ise müsaade etmez.
KALP KAPAK HASTALIKLARINDA BELİRTİLER
Kalp kapak hastalıkları neden olur?
Kalp kapak hastalıkları, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre sebeplerinde farklılıklar gösterir. Örneğin; ABD’deki en sık görülen sebep yaşlanmaya bağlı değişikliktir. Ülkemizde de böyledir. İkinci sıklıkta olan ve gelişmekte ya da az gelişmiş ülkelerde görülen sebep ise romatizma kökenli bir sebeptir. Çocukluk çağında geçirilen eklem romatizmasıdır. Bu hastalık kalp kapağını tutar ve yıllar sonra ortaya kapak hastalığını çıkarır. Üçüncü ve daha nadir görülen bir sebep ise doğumsal kapak hastalıklarıdır. Bunu aortta sık görüyoruz diyebiliriz. Üç yaprakçık yerine iki yaprakçıktan oluşan bir aort kapağı olur.
Kalp kapak hastalıkları ne tür belirtiler veriyor?
Kalp kapak hastalıklarında belirtilerin başında nefes darlığı gelir. Kişinin yolda yürürken nefesi daralır ya da yattığı zaman nefes darlığıyla uyanır. Bir diğer şikayet yürürken göğüste ağrı olmasıdır. Bir diğer şikayet de bayılma olabilir. Özellikle kalp damar hastalıklarında ortaya çıkan aort darlığında baygınlık sık görülen şikayetlerden bir tanesidir. Çarpıntı, halsizlik gibi şikayetlerde olabilir.
KALP KAPAK HASTALIKLARINDA TAVI YÖNTEMİ
Kalp kapak hastalıklarında TAVI yöntemi var. TAVI yöntemi nedir?
Klasik yöntemde kalp kapak değişiminde kişinin göğüs kafesi açılır, kalbi durdurulur, pompaya bağlanır, aort açılarak yerine yeni kapak dikilir ve sonra tekrar kapatılırdı. Yani açık ameliyat yöntemi uygulanırdı. Artık kasıktan girilerek ya da bazen kalbin uygun damarından girilerek kalp kapağının değiştirilmesi uygulanıyor. TAVI’nın anlamı budur. Trans kateter aort kapak replasmanı ya da implantasyonu.
TAVI için uygun adaylar kimlerdir? Hangi hastalara uygulanabilir?
İlk başta genellikle 65 yaşın üzerindeki yaşlı hasta grubuna, ameliyat yapılamayan hastalara uygulandı. Zaman içinde ameliyat riski yüksek olan hastalarda da uygulanmaya başlandı. Sonra orta derecede artmış olanlara da uygulandı. Sonra olarak artık düşük riskli de olsa TAVI yapmak hasta için uygun ise yapıldı. TAVI yapmak zor ise o zaman açık cerrahiye yönlendiriliyor.
TAVI NASIL BİR İŞLEM?
TAVI işlemi ne kadar sürer? Nasıl bir anestezi kullanılıyor? Hastalar ne zaman taburcu oluyor?
İşlem süresi 1 saat civarındadır. Hasta genel anestezi almaz. Hasta çok hafif bir sedasyon ile bir uyku durumunda olur. İşlem sonrası genelde 1 gün yoğun bakımda kalır. Bir problemi olmayan, başka bir komplikasyonu olmayan hasta aynı gün bile taburcu olabilir. Ama yine de tedbir olarak hasta yoğun bakımda tutulur, daha sonra odasına alınır ve 1 gün sonra taburcu edilir. TAVI işleminde önemli şeylerden bir tanesi ön hazırlıktır. Anjiyografi mutlaka yakın zamanda yapılmış olmalıdır. Tomografi çekilmeli ve özellikle çeneden kasık yoluna giden bütün damar yolu tomografide görüntülenmelidir. Kalp de tomografiyle görüntülenmelidir. Hangi numara kapak takılacağını görmek gerekir.
TAVI sonrasında hastaların sosyal yaşama dönüşleri nasıl oluyor?
1 ya da 2 gün sonra hasta kendi normal hayatına dönebiliyor. Çünkü genel anestezi almamış oluyor. Bu çok büyük bir konfordur. Hasta kendi solunumunu sağlar. Hasta 1- 2 gün evinde istirahat emesi tavsiye edilir. Daha sonra sosyal, iş hayatına dönebilir.
İşlem sonrasında hastalar ilaç kullanmaya devam ediyorlar mı?
Eğer başka bir sebeple kan sulandırıcı almıyorsa, iki tane kan sulandırıcı verilir. Biri aspirin, bir de onun benzeri başka bir ilaçtır. Yaklaşık 3 ay ikili olarak kullanır. 3 ay sonra da ömür boyunca bebe aspirini alır.
MITRACLİP YÖNTEMİ
Bir de Mitraclip yöntemi var. Mitraclip yöntemi, hangi durumlarda hangi hastalara uygulanır?
TAVI, aort hastalarında aort kapağına yapılan bir yöntem. Aort kapağı dışında pulmoner kapağa uygulanabilir. Yine daha önceden takılan ancak kapağı bozulmuş kişilere de 5-10 sene sonra TAVI’yle aort kapağı takılabilir. Mitraclip, mitral kapağı mandallama yöntemidir. Mitral kapak, iki yaprakçıktan oluşur. Her atımda kalp kapanınca bunlar da kapanır ve atımı engeller. Ama mitral yetersizlikte bu yeteri kadar kapanmaz ve burada tersine bir kaçış olur. Bu ters akım kalbi yorar ve büyütür. Tedavi esasında ameliyatla bu kapağın değiştirilmesidir. Ama bunun değişmediği, değiştirilemediği, riskin yüksek olduğu durumlarda, bu iki yaprakçık mandalla sıkıştırılır; yani Mitraclip işlemi uygulanır. Bu işlem hastalığı tamamen çözmez; ama kesinlikle hastanın nefes darlığına ciddi derecede bir çözüm getirir. Hasta artık daha yürürken daha rahat olur.
İçeriği Paylaşın