AMH Testi 1'in Altında Olanlar Yumurta Dondurma Yöntemiyle Hamile Kalıyor

Anne olmak isteyen kadınların önündeki en büyük engellerden biri ilerleyen yaşla birlikte azalan yumurta rezervi olabiliyor. Yumurta rezervini öğrenmek içinse AMH testi uygulanıyor. Peki sağlıklı bir kadında AMH değeri kaç olmalı? AMH testi hakkında merak edilenler Prof. Dr. Yücel Karaman anlatıyor.

AMH Testi 1'in Altında Olanlar Yumurta Dondurma Yöntemiyle Hamile Kalıyor

Bizi Takip Et


Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde özellikle kadın için yaş faktörü büyük önem taşıyor. Çünkü ilerleyen yaşla birlikte kadınlardaki yumurta rezervi azalıyor ve bu durum çiftleri endişeye sürüklüyor. Ancak kadına uygulanan AMH testi sağlıklı gebelik elde edilemeyeceği konusunda önemli bilgiler veriyor.

AMH TESTİ NEDİR?

Anti Müllerian Hormon Testi kadınlarda yumurtalık rezervini ölçmek için uygulanan bir kan testidir.  AMH hangi yumurtanın, hangi hızla gelişeceğini belirler. Ultrasonla dahi görülemeyen küçük hücrelerden salgılandığı için yumurtalık rezervi hakkında bilgi veren çok önemli bir testtir.

Bu kapsamda AMH değeri 1’in altında olan anne adaylarının çocuk sahibi olamayacak mıyım? endişesine kapılmadan tedaviye yönelmeleri gerektiğinin altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, "Sağlıklı bir kadının AMH değeri 1.5 ile 6.0 ng/ml olmalıdır. Ancak artan yaşla birlikte kadınlarda yumurta hücreleri ve AMH seviyeleri de düşmeye başlar. Özellikle 40 yaş altı ve AMH değeri 1 den düşük kadınların tedaviye veya bekar ise yumurta dondurma işlemine hızlı başlamaları gerekir" dedi.

YUMURTALIK REZERVİ YAŞ İLERLEDİKÇE AZALIYOR

Kadınlar, doğduğu andan itibaren belli ve değişmeyen yumurta sayısına sahipken, ilerleyen yaşla birlikte yumurta rezervleri azalmaya başlar. Özellikle 35 yaşından sonra hızlanan bu durum 40’lı yaşlara geldiğinde ise menopoz dönemiyle yumurtalık fonksiyonlarının düşmesiyle birlikte çocuk sahibi olmak için zorluklar yaşar.

Bu kapsamda genetik ve çevresel faktörler, hormonal bozukluklar, stres ve ilerleyen yaşla birlikte kadınlarda yumurta rezervinin azalmaya başladığının altını çizen Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Bu süreçte düşük AMH seviyesi tespit edilen hastaların, endişeye kapılmak yerine zamanı iyi kullanmaları çok önemli. Çocuk sahibi olamayacak mıyım? gibi sorularla başvuran hastalara, kaliteli yumurta geliştirme yöntemiyle ilgili bilgi verilmesi gerekiyor. AMH seviyesi düşük olan kişilerde çok sayıda embriyo geliştirilemeyecek olsa da kaliteli ve gebelik ihtimali yüksek olan embriyoların elde edilmesiyle gebelik şansının da artacağını bilmeleri gerekiyor’’ dedi.  

AMH TESTİ NASIL YAPILIR?

AMH testinin kolay ancak uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’Kadınlar adet gününden bağımsız herhangi bir günde AMH değerine bakılır. Ancak sonuçların uzman bir ekip tarafından yorumlanması, gebelik için büyük önem taşır’’ dedi.

AMH TESTİ DEĞERLERİ NASIL OLMALI?

Kadınlarda AMH değerinin 1.5 – 6 ng/ml arasında olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yücel Karaman, ‘’ (AMH > 4 ng/ml ) yüksek, (AMH 1.5-4 ng/ml) normal, (AMH <0.5 ng/ml) çok düşük değerler olarak incelenir. İlerleyen yaş ile birlikte bu değerlerde gözle görülür düşüşler meydana gelir. Bu yüzden her hastanın ayrı değerlendirilmesi ve kişiye özel tedavi yöntemlerinin uygulanarak çocuk sahibi olmak için acele etmeleri gerekir ‘’ dedi.


İçeriği Paylaşın