Anestezi Nedir?

Anestezi Nedir?

Anestezi Nedir?

Bizi Takip Et


Ameliyat öncesinde pek çok hastanın en çok merak ettiği konu anestezidir. Nasıl uygulanacağı, hangi ilaçların kullanılacağı, ameliyat sonrasında neler yaşanacağı hastanın kafasını kurcalayan soruların başında yer alıyor. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir’den Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Haluk Karpat anestezi ile ilgili en çok merak edilen 5 soruyu yanıtladı.

1. ANESTEZİ NEDİR?
Kelime anlamı ile anestezi “duyarsızlık, hissizlik” demektir. Günümüzde her türlü operasyon modern anestezik maddeler ve yöntemler sayesinde konforlu bir şekilde yapılmaktadır.

2. LOKAL ANESTEZİ NEDİR?
Lokal anestezide ise belirli bir bölgede, bilinç kaybı olmaksızın, duyunun kalkması söz konusudur. Başlangıçta anestezinin amacı, sadece cerrahi ağrıyı ortadan kaldırmak iken, günümüzde ağrı tedavisi, yoğun bakım ve reanimasyon üniteleri ve bazı merkezlerde kan bankaları anestezinin konularına dahil olmuştur.

3. GENEL ANESTEZİ NEDİR?
Genel anestezi, yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmadan, geçici bilinç kaybı ve reflekslerde azalma olarak tanımlanır. Bunların yanında kas gevşemesi de genel anestezide bulunur ve birçok hayati operasyon için zorunludur.Genel anestezinin başarı ile kullanıldığı ilk ameliyat 16 Ekim 1846`da yapılmıştır. Eter,azot protoksit ve kloroform, sırasıyla kullanılmaya başlanmış, günümüze gelindiğinde çok daha modern ve nontoksik maddeler kullanılır hale gelmiştir. Tıpta, teknolojinin gelişimi ile birlikte en fazla gelişim gösteren branşlardan biri anestezi olmuştur.

4. AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIKLAR NASIL YAPILMALI?
Anestezistin ameliyatta kullanacağı yöntem, anestezi riskinin belirlenmesi, hastanın en uygun koşullarda ameliyata alınması, hastanın bedensel ve ruhsal sağlık durumunun değerlendirilmesine dayanır. Bu amaçla yapılacak ameliyat öncesi vizite esnasında hastaya, uygulanacak anestezi yöntemi hakkında bilgi verilir, korku ve endişesi giderilir. Hastada ameliyat öncesi dönemde pek çok nedenden dolayı anksiyete mevcuttur. Nedenler arasında sağlığı ve ameliyat konusundaki endişeleri, sonucun belirsizliği, evinden ve yakınlarından uzaklaşması, işlerinin kesintiye uğraması, ameliyat sonrasında rahatsızlık ve ağrı sayılabilir. Anksiyete, anestezistin uygun konuşması ve ilaçlarla birlikte giderilir. Yapılan görüşmede hastanın daha önce geçirdiği operasyonlar, bu operasyonlardaki anestezi şekilleri ve varsa komplikasyonlar öğrenilir. Alkol ve sigara tüketimi, alerjik durumlar sorgulanır.

Yapılacak detaylı fizik muayenenin ardından operasyonun türü ve hastanın fizik durumu göz önüne alınarak gerekli laboratuar tetkikleri istenir. Yapılacak uygun sedasyonun ardından hasta operasyona alınabilir.

5. AMELİYATTAN SONRA NELER YAŞANIR?
Operasyon bitiminde hasta, anestezistin gözetiminde, şuuru tam açılana dek (genel anestezi uygulandı ise) uyanma odasında bekletilir. Ağrısının durumu kontrol edilir. Gerekirse ek ağrı kesici uygulanır. Günümüzde kullanılan konforlu anestezik maddeler ve son teknoloji anestezi makineleri sayesinde hastalar operasyondan sonra günlük yaşantılarına daha kısa sürede dönebilmektedirler.


İçeriği Paylaşın