Annesinin Karaciğeriyle Sağlığına Kavuştu

Annesinin Karaciğeriyle Sağlığına Kavuştu

Annesinin Karaciğeriyle Sağlığına Kavuştu

Bizi Takip Et


Günay Kılıç, karın ağrısı nedeniyle gittiği bir muayene sırasında karaciğer hastası olduğunu öğrendi. Henüz 21 yaşındaydı…ve sağlığına kavuşması için karaciğer nakli olması şarttı. Onu sağlığına kavuşturan karaciğer ise annesi Leyla Kılıç`tan geldi. Memorial Hastanesi Genel Cerrahi, Organ Nakli ve Çocuk Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibi tarafından gerçekleşen ameliyatla Leyla Kılıç`ın karaciğerinin bir bölümü oğlu Günay Kılıç`a nakledildi. Nakilden sonra sağlıklı günlerine geri dönen 25 yaşındaki Günay Kılıç, yaşadıklarını anlatırken duygu dolu dakikalar yaşadı.

Hastalığınızı nasıl fark ettiniz?

Üniversite ikinci sınıftaydım. Aslında başlangıçta çok büyük bir şikayet yaşamadım. Bu yüzden hastalığımı anlamam zor oldu. Sabah saatlerinde biraz karnım ağrıyor, ama sonrasında geçiyordu. Babamın israrı üzerine birinci dönemin sonunda kontrol için doktora gittim. Doktor da ilk başlarda “basit bir enfeksiyon olabilir.” dedi. Ama tedbir amacıyla yaptığı tahlillerde hastalığım ortaya çıktı. Fakat ben üzülmeyeyim diye ailem bu durumu bir süre benden gizledi. Aynı zamanda midemde de başka bir sorun vardı. Ve bu rahatsızlığımın giderilmesi için bir süre hastanede yattım. Hastaneden çıktığımda sağlığıma kavuştuğumu düşünüyordum. Halbuki asıl gerçeği, yani karaciğer hastası olduğumu daha sonra öğrendim. Ama hiçbir zaman çok büyük bir ağrı yaşamadım, mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerim olmadı.

Nasıl bir tedavi süreci yaşadınız?

Az önce de söylediğim gibi ben karaciğer hastası olduğumu ailemden sonra öğrendim. Fakat hastalığın teşhisi konulduğu ilk günden beri aldığım ilaçların iyileştirici bir etkisi olmadığını ve eninde sonunda karaciğer nakli gerekeceğini biliyordum. Doktorlardan ameliyatı riske atmadan zaman sınırını zorlamalarını istedik. Okulum bittikten sonra nakil olmak istiyordum. Zaten vericim de hazırdı. Ama doktorlar, “Sen bu ameliyatı hemen olmalısın” deselerdi, gelip nakil olacaktım. Ben bu ameliyatı olmaya hazırdım.

Ben istemedim, ama annemin kararı kesindi
Nakil için hastaneye yattığımız gece başka bir hastaneden telefon geldi, “kadavra çıktı” dediler. Büyük bir şok yaşadık. Ben aslında annemden nakil olmayı hiç istemedim, her zaman bir kadavra çıkmasını bekledim. Ama annemin kararı kesindi. “Ben evladımı kurtaracağım, o karaciğerle de başka evlatlar kurtulsun. Ben vereceğim karaciğerimi.” dedi. Onun bu kararını saygıyla karşıladım.

Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Bir an önce çalışmaya başlayıp, yeni bir hayat kurmak istiyorum. En büyük hayalim bir finans şirketi açmak. Bunun için de yüksek lisans yapmak istiyorum.

Organ Bağışı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ehliyetimi aldığım gün organ bağışı kısmını “evet” diye işaretlemiştim. Her zaman organlarımı bağışlamayı düşünürdüm ama başıma geleceğini hiç düşünmezdim. Organ nakli geçirmiş bir insan olarak eğer bir sakınca yoksa ben de organlarımı bağışlarım. İleride de kuracağım hayatta herkesi organ bağışına yönlendireceğim.
Oğlunun sağlığına kavuşmasını sağlayan 46 yaşındaki Leyla Kılıç ise yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:
“Günay`ın hastalığının teşhisi konduktan sonra, nakil olması gerektiğini söylediler. Babası da ben de karaciğerimi vermeye hazırdım. Babasının kanı uymuyordu, benim kanım uyduğu için gerekli tahlillerden sonra ameliyata karar verdim. Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibine o kadar çok güvendik ki içimiz çok rahattı. Bugüne kadar hiçbir sorun çıkmadı. Ona can veren kan veren bendim, benim karaciğerimle daha çabuk iyileşecek diye düşündüm. Onu böyle sağlıklı gördüğüm zaman kendimi çok daha iyi hissediyorum. Onun sağlığından başka hiçbir şey düşünmüyorum. ”

Prof. Dr. Koray Acarlı:
 Günay, siroz hastasıydı ve ilerleyen zaman içerisinde sarılığı da başlamıştı. Tedavisi için karaciğer nakli olması şarttı. Normal şartlarda kadavra çıkana kadar beklemesi gerekebilir ve bu süre zarfında çıkabilecek herhangi bir komplikasyon tedaviyi ciddi şekilde etkileyebilirdi. Annesinin verici olması onun için büyük bir şans oldu. Günay bizden okulunun bitmesi için süre istedi. Çok büyük bir acelemiz olmadığı için ona bu rahatlığı sağlayabildik. Günay, annesinin karaciğeriyle sağlığına kavuştu.

Kaynak: Memorial Hastanesi web sitesi
(www.memorial.com.tr)


İçeriği Paylaşın