Antibakteriyel Ürünlerdeki Tehlike
Antibakteriyel Ürünlerdeki Tehlike
Bizi Takip Et
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, her ürünün içerik bilgisine bakılması konusunda uyarılarda bulundu. İçeriğinde Triclosan ve Tricarbon olan bazı antibakteriyel ürünlerin, uzun vadede yarardan çok zarar verdiğini, ABD’de antibakteriyel sabunların üretim ve satışının yasaklandığını belirtti.
Triclosan, mikrop bulaşmasını önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, diş macunları, deodorantlar, tıraş losyonları, kozmetikler ve başka pek çok ürüne katılan kimyasal bir madde.
İçeriğinde triclosan ve tricarbon olan bazı antibakteriyel sabunların, yarardan çok zarar verdiğini belirten Verde Sağlıklı Yaşam Enstitüsü’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, “Antibakteriyel, anneler için adeta sihirli bir kelimedir. Bunlar sayesinde çocuklarını mikroplara karşı koruduklarını sanırlar. Antibakteriyel sözüne kanmayın; sabun, jel, diş macunu, deodorant ve diğer benzeri ürünleri alırken triclosan ve tricarbon bulunmayanları tercih edin” dedi.
DİŞ MACUNU, DETERJAN, DEODORANT VE SAÇ BOYALARINDA VAR.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin Triclosan ve Tricarbon’a dikkat çekerek; antibakteriyel sabunlar, deterjanlar, diş macunları, diş beyazlatıcıları, deodorantlar, tıraş kremleri ve saç boyalarında bulunduğunu, son yıllarda antibakteriyel özelliği nedeniyle mutfak eşyaları, oyuncaklar, halılar ve giysilerde de kullanıldığını belirtti.
Dr. Çekin “Son yıllarda antibakteriyel; sabunlarda, diş macunlarında, iç çamaşırlarda kullanılan mantar ve bakterilere karşı etkili antiseptik ajanlardır. Yapısı tiroid hormonunun yapısına benzediği gibi; gölet ve akan sularda bulunan haşereleri yok etmek için kullanılan kimyasal maddelere de benzer. En çok karaciğer ve yağ hücrelerinde birikir. Her iki madde aynı zamanda östrojen ve testosteron gibi davranır.”
HORMONLAR ÜZERİNDE BOZUCU ETKİ. (ERKEN MEME GELİŞİMİ, MEME KANSERİ, SPERM SAYISINDA AZALMA)
Her iki maddenin de hormonlar üzerinde bozucu bir etkisi olduğunu ve vücuttan atılmalarının çok yavaş olduğunu vurgulayan Dr. Çekin, “Bu maddeler tiroid hormonu gibi davranır ve uzun süre kullanımda tiroid hormon seviyelerinde azalmaya yol açabilmektedir. Yapısı aynı zamanda östrojen ve testosteron hormonlarına benzediği için erken meme gelişimi, meme kanseri oluşumu ve oluşmuş meme kanseri seyrinde kötüleşmeye yol açtığına dair yayınlar mevcuttur. Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinde azalmaya yol açabilmektedir.”
KARACİĞER RAHATSIZLIKLARI, DEPRESYON VE KANSER RİSKİNİ ARTTIRIYOR
“Son yıllarda yapılan çalışmalarda Triclosan’ın su ile temasa geçtiğinde zehirli kloroform gazı oluştuğu tespit edilmiştir. Sudaki klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Bu gazın solunması ya da deriden teması ile karaciğer rahatsızlıkları, depresyon ve kanser riskinde artış saptanmıştır. Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.
Antibakteryal sabunların sürekli kullanımında; bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına, yeni bakteri türlerinin ortaya çıkmasına neden olabileceği de düşünülmektedir.”
Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin “Sonuç olarak temizliğin tanımı doğal, katkısız bir sabun ile yeterli sürede yıkanmaktır. Yıkanma süresi önemlidir. Antibakteriyel ürün kullanımı gerekli değildir. Bilinçli tüketici olarak kullandığımız her üründe içerik bilgisini önemsemeliyiz” dedi.
İçeriği Paylaşın