Aşerme Döneminde Diş Sağlığı Tehlikeye Giriyor
Aşerme Döneminde Diş Sağlığı Tehlikeye Giriyor
Bizi Takip Et
Gebelik döneminde kadınların yaklaşık yüzde 80’inde görülen aşerme, önemli sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Tatlıya ve abur cubura duyulan aşırı istek ve ihmal edilen ağız hijyeni, hamilelik döneminde dişlerin çürümesini hızlandırıyor.
Anne adaylarının hamilelik döneminde en çok karşılaştığı durumlardan biri olan ve bir gıdayı çok fazla tüketme isteği anlamına gelen aşerme, diş sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu dönemde vücuttaki dengenin bozulması, tatlıya, abur cubura isteğin artması ve ihmal edilen ağız sağlığı bakımı, dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratıyor. Hamilelik döneminde diş sağlığını korumanın yollarını anlatan Emsey Hospital’dan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Doktor Rukiye Parlak, eğer hamilelik planlanıyorsa, öncesinde diş kontrolünün önemli olduğunu ve ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması gerektiğini söyledi. Ancak hamilelik döneminde diş ve ağız bakımına yeterli özen gösterilmediğini belirten Rukiye Parlak, temizliğin aksatılmasının dişeti iltihabına neden olacağı uyarısında bulundu.
DİŞ ÇÜRÜMESİ EN ÇOK HAMİLELİK DÖNEMİNDE GÖRÜLÜYOR
Her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceğinin yanlış bir inanç olduğunu anlatan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Doktor Rukiye Parlak, şöyle konuştu: “Hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri arasında şunlar gelmektedir; Bebek beslenen dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir. Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. İşte bu nedenlerden ötürü bu dönemde diş sağlığına daha fazla özen göstermek gerekir.”
DENGELİ BESLENME, C VE B12 DESTEĞİ İLE DİŞLERİNİZİ KORUYUN
Hamilelik döneminde diş ve ağız bakımına özen gösterilmemesi ve temizliğinin aksatılması durumunda anne adaylarının dişeti iltihabı ile karşı karşıya kalacağını belirten Rukiye Parlak diş sağlığını korumak için şu önerilerde bulundu: “ Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile de temizlik işlemi yapılmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivitis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda dişeti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltır.”
“BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI DİŞLERE SAHİP OLMASI SİZİN ELİNİZDE”
Gebelik döneminde anne karnındaki bebeğin diş sağlının düşünülmesi gerektiğini söyleyen Rukiye Parlak “Hamilelik döneminde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein, A vitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler), C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyumdan (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığıyla beraber genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır.” dedi.
İçeriği Paylaşın