Aşı Olmayan Gebelerde Erken Doğum Riski 3 Kat Arttı
Son zamanlarda Covid-19 aşısı olmayan anne adaylarının olanlara göre solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma yatırılma ve erken doğum riski 3 kat arttığını dile getiren Kızılay Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay,gebelere aşı olun çağrısında bulundu.
Bizi Takip Et
Türkiye’de son günlerde koronavirüse yakalanan anne ve anne adaylarında artış söz konusu. Özellikle anne adaylarının bazıları Covid-19 aşısı olup olmama konusunda endişe yaşarken uzmanlar gebeleri aşı olmaları konusunda uyarıyor.
Son zamanlarda Covid-19 aşısı olmayan anne adaylarının olanlara göre solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma yatırılma ve erken doğum riski 3 kat artmış durumda.
Kızılay Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay, gebeler veya emziren annelerde yaşanan koronavirüs ölümleri oranlarının arttığına dikkat çekerek “Aşı olun” çağrısında bulundu.
VİRÜSTEN KORUNMANIN EN İYİ YOLU AŞI OLMAK
Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay, tüm dünyada ve Türkiye’de son haftalarda Covid 19’a yakalanan anne adaylarının sayısının arttığına dikkat çekti. Tunçay, Delta varyantının bulaştırıcılığının yüksek olmasının yanı sıra korku nedeniyle aşılanma düzeylerinin düşük olmasının bu artıştan sorumlu olduğunu vurguladı. Tunçay, “Aşı, gebe kalmayı planlayanlara, gebelere ve emziren annelere Covid-19 risklerine karşı korunmanın en iyi yolu” dedi.
"GEBELİĞİN HER DÖNEMİNDE AŞI YAPTIRILABİLİR"
Kızılay Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay Dünya’da gebelik dönemlerinde yapılan aşılama çalışmalarını örnek gösterdi. Tunçay, “Gebelikte aşılama bazı ülkelerde 12 hafta sonrasında yapılmaktadır. ABD’de yayınlanan bir araştırma raporunda 20 haftadan küçük 2500 gebe aşılandığı, düşük oranın artmadığı bildirilmiştir. Bunun üzerine ABD’de gebeliğin herhangi bir döneminde de yapılmaya başlanmıştır. İngiltere’de aşılanma sonrası gebelik planlarının ertelenmesine gerek olmadığı bildirilmiştir. Bir gebede oluşan antikorların plasentayı geçerek bebeğin bağışıklığına da yardımcı olması muhtemeldir” diye konuştu.
Tunçay, emziren annelerin aşılanma sonrası emzirmeye devam edebileceğini belirtirken tüp bebek tedavisi sırasında Covid-19 aşısı yapılabileceğini ve aşılamalarından sonra gelişen yan etkilerin gebe olmayanlardan farklı olmadığına dikkat çekti.
AŞIYLA BİRLİKTE MASKE VE MESAFEYE DİKKAT
Op. Dr. Yıldız Ayhan Tunçay, aşı takvimini tamamlamanın ciddi hastalıkları, hastane yatışlarını ve ölümü önlediğini belirtirken bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler içinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlattı.
İçeriği Paylaşın