Aşırı Terleme Sosyalleşmeyi Engelliyor
Aşırı Terleme Sosyalleşmeyi Engelliyor
Bizi Takip Et
Koltukaltı, yüz, eller ve ayaklarda kendini gösteren aşırı terleme, birçok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi`nden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Erkan Yıldırım, aşırı terlemenin (Hiperhidroz Hastalığı) kişilik gelişimini engellediğini, bu sorun için mutlaka tıbbi yardım alınması gerektiğini söylüyor.
“HAYAT KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR”
Aşırı terlemenin kişinin, genel anlamda hayat kalitesini düşürdüğünü belirten Op. Dr. Erkan Yıldırım, “Günlük hayatın belki de en alışılageldik sosyal davranışları olan yüzyüze bakarak konuşma ve el sıkışma büyük bir işkence haline gelir.
Kat kat giyinmenin mümkün olmadığı bahar ve yaz aylarında koltukaltlarında oluşan ter izleri insanlara yaklaşmayı engeller. Kişi, rahat hareket edemez hale gelir. Kolunu kaldıramaz, içinden geldiği gibi sevdiği birine sarılamaz. Ev ziyaretlerinde ise ayakkabıların çıkarılması gerekliliği önemli bir rahatsızlık oluşturur. Terleyen ayaklar, yere basıldığında veya alta alınıp rahatça koltukta oturulduğunda ter izi bırakır. Kişi, büyük bir özenle ne elini ne ayağını kimseye değdirmemeye çalışır” dedi.
“SINAV BAŞARISINI ETKİLER”
Aşırı terlemenin sınav başarısını da etkilediğini söyleyen Op. Dr. Erkan Yıldırım şu bilgileri verdi:
“Sorular okunamaz veya kağıt yazılamaz hale gelebilir. Bu durumda, başarının doğal olarak düşmesi beklenir. Vermiş olduğum örnek olayların sonucunda, sosyal fobi içinde değerlendirebileceğim, sosyal ortamlardan uzaklaşma ve şiddetle kaçınma davranışı oluşur. Kişi, adeta bulaşıcı bir hastalık taşıyormuşçasına kendini karantinaya alır.
İnsan içine çıkmaz istemez. Arkadaşlıklarına mesafe girer. Sevgili edinemez. Çünkü çok terlemektedir ve bu durum son derece rahatsız edicidir. Öz güven kaybı oluşur. Kişi, giderek daha da kötü hissetmeye başlar. Depresyon kaçınılmaz hale gelir.”
“ERGENLİK DÖNEMİNDE ARTAR”
Aşırı terlemenin ergenlik döneminde alevlendiğine dikkat çeken Dr. Yıldırım, hormon fonksiyonlarının yükselen işlevselliği ile varolan terleme sorununun büyük bir artış gösterdiğini söyledi. Dr. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Sosyal ve özel ilişkilerin merkez oluşturduğu bu dönemde, aşırı terleme, gençlerde yoğun bir kısıtlanmaya neden olur. Utanma başgösterir. Buna bağlı olarak, kaçınma davranışı ortaya çıkar. Ergen, ne sınıfta rahat konuşabilmektedir. Ne arkadaşlarıyla düşünmeden oyun oynayabilmektedir. Ne de sevgili edinebilmektedir. Halbuki ergenlik; tam da eğitim, spor, müzik, eğlence, arkadaşlıklar, aşklar gibi çok zengin bir yelpaze üzerinde konumlanmaktadır. Hayatın hiçbir döneminde olmadığı kadar; kişinin hayatı merak ettiği, deneyimlediği ve kendini geliştirdiği bir zaman dilimidir. Bu soyutlanma sonucunda derin bir öz güven kaybı ve buna bağlı olarak kişilik temelinde yoğun hassasiyet ve kırılganlık kaçınılmaz olacaktır.”
“TERLEMEK BEDEN SAĞLIĞI AÇISINDAN GEREKLİLİKTİR”
Öte yandan, terlemenin beden sağlığı açısından bir gereklilik olduğunu belirten Op. Dr. Erkan Yıldırım, “Fakat, sosyal açıdan her zaman savaşılması gereken ve izlerinin gözükmesine izin verilmeyen bir vücut işlevidir. İnsanı utandırır. Saklama ihtiyacı oluşturur. Diğer insanlardan uzaklaştırır. Aşırı terleme her insanı psikolojik açıdan olumsuz etkiler. Hayat kalitesini ruhsal ve bedensel sağlığın oluşturduğunu kabul edecek olursak, kişilik gelişimini engellemesi beklenen bu rahatsızlık için derhal tıbbi yardımın alınması gerekmektedir” dedi.
Op. Dr. Erkan Yıldırım terlemeyle ilgili merak edilen soruları da yanıtladı.
. Aşırı terlemenin kendi kendine iyileşme şansı nedir?
“Hiperhidroz tanısı almış kişilerde, hiperhidrozun kendi kendine iyileşmesi söz konusu değildir. Ancak eğer hiperhidroz başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkıyorsa (ikincil hiperhidroz ), söz konusu hastalığın iyileşmesi ya da tedavisi ile geçebilmektedir.”
. Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
CERRAHI DIŞI TEDAVI SEÇENEKLERI:
a. Botoks: Sık tekrar gerekmektedir (4-6 ayda bir)
b. Liposuction: Koltuk altı terlemesi için; koltuk altı yağ dokusunun çıkarılması işlemi.
c. Iontoforez: Düşük voltaj elektrik uygulaması; özellikle el terlemesi için uygulanır. Bazı hastalar her hafta, bazıları da en geç ayda bir defa uygulamaya ihtiyaç duymaktadırlar. Yan etki olarak bazan avuç içlerinde soyulma, işlem sırasında batma-şok hissi bazen çok rahatsız edici olmaktadır. Etkisi çoğu zaman geçici olmaktadır.
d. Kremler, Losyonlar: Aluminyum klor ajanlar – Etkileri geçici ve klinikte başarılı oldukları pek söylenemez.
e. Ağızdan alınan ajanlar: (Depresyon ilaçları, vb) – Bu ilaçlar bazen kendileri de aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Hiperhidroz tedavisinde başarılı oldukları söylenmez.
f. Diğer ilaçlar: Kalp ilaçları (Propranolol) ve kolinerjiklerin etkisi düşük ve genellikle kısadır ve çoğu hasta bu ilaçları uzun süre kullanmamaktadır.
CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ:
a. Kapalı cerrahi: (Endoskopik Torakal Sempatektomi (klipsli ETS) – en çok tercih edilen ve en başarılı yöntemdir.
b. Açık cerrahi: Standart cerrahi işlem olduğu için hastane yatış süresi uzundur ve ameliyata ait (ağrı, vb) sorunlar daha sık görülmektedir. ETS yapılamayan (akciğerlerinde aşırı yapışıklığı olanlarda) tercih edilir ve başarı oranı ETS ile aynıdır.
. Ameliyatın etkisi ne zaman başlar?
Ameliyatın etkisi ameliyat sırasında, sinirin kesilmesi veya sinire klips takılması ile hemen başlar (ilk 10 dk içerisinde). Ameliyat sırasında ellerin kuruduğu farkedilir ve aynı zamanda sempatik baskının kalkması sonucunda ellerdeki damarlar genişlediği için oksijenlenmeleri artar ve ısınırlar. Hasta ameliyattan aşırı terleme sorununundun kurtulmuş olarak uyanır.
. Ameliyat yapıldıktan bir süre sonra terlemenin tekrar başlaması olası mı?
Ameliyattan 2-3 hafta sonrasında, geçici olan terleme boşalmaları olabilir. Kalıcı değildir. Genel başarı oranı yüzde 93-98 arasında (ameliyattan sonraki 5 yıl için) değişik bilimsel raporlarda bildirilmiştir.
İçeriği Paylaşın