Aşırı Terlemeye Botokslu Tedavi

Aşırı Terlemeye Botokslu Tedavi

Aşırı Terlemeye Botokslu Tedavi

Bizi Takip Et


Kişisel bakım ve hijyenik önlemlerle azaltılabilse de tamamen düzelmeyen bir sorun olan “aşırı terleme”, kişinin günlük yaşantısında görsel ve hijyenik sorunlarla beraber özgüven eksikliğine ve sosyal çekingenliğe neden olur. Acıbadem Bursa Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Okumuş, asıl görevi vücut ısısını düzenlemek olan ter bezlerinin fonksiyonları sırasında  vücut metrekaresi başına dakikada 1 mililitre ter salgıladığını belirterek, bunun üzerindeki miktarın fazla terleme olarak değerlendirildiğini söyledi. 

Tüm vücutta aşırı terlemenin mümkün olduğunu ancak en sık koltuk altı, el, ayak, bacak araları, genital bölge ve yüz bölgelerinde görüldüğünü ifade eden Op. Dr. Okumuş, hastalığın nedenleri ile ilgili şu bilgileri verdi: 

“Ter bezleri kontrol dışı çalışır. İstediğimiz zaman terleyemeyiz ya da bunu engelleyemeyiz. Dış ortam şartlarına bağlı vücudun bir savunma mekanizması olarak terleriz. Ancak utanınca, sıkılınca ve stres altında olunduğunda da terleme mekanizması devreye girer. Aşırı terlemede ise terlemeyi sağlayan sempatik sinir sisteminin erken ve fazla çalıştığı varsayılmaktadır. Aşırı terleme, gebelik, menapoz, aşırı alkol kullanımı, Parkinson hastalığı, şeker hastalığı, kalp krizi, hipertroidi, bazı kanserler ve iç salgı bezi hastalıkları sürecinde de oluşabilir. Buradaki çözüm ana problemi ortadan kaldırmaktan geçer. Nedeni bilinmeyen aşırı terleme ise genelde bir hastalığa eşlik etmez, kişinin genetiksel geçmişinde olup çoğunlukla erken yaşlarda (25 yaş öncesi) ortaya çıkar. Vücudun iki tarafında yer alan bu terleme hali, uyku esnasında kaybolur.”

Aşırı terlemenin çözümü için deodorantlar, sistemik ilaçlar, cerrahi tedavi, liposuction ve botoksun kullanıldığına değinen Okumuş, “Lokal kullanılan ilaçlar aşırı terlemelerde yetersiz kalmakta, sistemik ilaçlar ise başka yan etkiler oluşturmaktadır. Cerrahi olarak ilgili terbezlerini uyaran sempatik sinir lifleri kesilebilir, terbezlerinin yoğun olduğu deri çıkartılabilir ya da yüzeyel liposuction yapılabilir ancak; hastalar iyi seçilmelidir ve cerrahi riskler göze alınmalıdır” diye konuştu.

“Botoks süreli ama etkili bir yöntemdir” görüşünü belirten Op. Dr. Okumuş,  botoksun sıklıkla koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanlarına uygulanmakta olup ender olarak yüz terlemeleri için de başvurulabilen bir yöntem olduğunu dile getirdi. Uygulamanın lokal anestezi altında yapıldığını söyleyen Okumuş, en çok terleme olan bölgeleri belirlemek için de iyot-nişasta testi yapıldığına değindi. Bu test ile terleyen bölgeye iyot içeren bir solüsyon döktüklerini ve bu solüsyonun üzerine de nişasta konularak en çok terleyen bölgenin tespit edildiğini aktaran Dr. Ayhan Okumuş, bu bölgelere daha çok ilaç verilerek terlemenin dengelenebildiğini söyledi. Dr. Okumuş, “Yarım saat süren bir botoks işlemiyle yaklaşık altı ay süresince hayatı terlemeden geçirmek mümkün olmaktadır” dedi.


İçeriği Paylaşın