B12 Vitamini Ne İşe Yarar?, B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

B12 vitamini vücutta kırmızı kan hücreleri ve DNA üretmek için kullanılır. Kalp hastalıkları ve kansere karşı savaşır.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?, B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Bizi Takip Et


B12 vitamini, hücre metabolizması, nöron fonksiyonu, kan hücresi oluşumu ve hücrelerin içindeki genetik bilgi taşıyan moleküller olan DNA'nın oluşturulması için gereklidir. B12 vitamini yumurta, balık, kırmızı et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur.  B12 vitamini eksikliği ise tedavi edilmediği sürece anemi, yorgunluk, kas zayıflığı, bağırsak sorunları, sinir hasarı ve duygudurum bozukluklarına yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?

B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.

  • Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
  • Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
  • Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
  • Süt, yoğurt, peynir
  • Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.

B12 vitamini ayrıca takviye olarak da bulunmaktadır. Vejeteryan veya vegan bir diyete sahip kişiler, bitkisel gıdalar B12 vitamini içermediğinden dolayı B12 vitamini eksikliğe karşı daha yatkın olabilir.

Daha yaşlı yetişkinler ve besinlerin emilimini etkileyen sindirim sistemi rahatsızlıkları olan kişiler B12 vitamini eksikliğine karşı hassastır. 

B12 VİTAMİNİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • B12 vitamini beyin fonksiyonu ve kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir.
  • B12 vitamini eksikliği nörolojik sorunlara ve anemiye yol açabilir. B12 suda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini balık, kümes hayvanları, et, yumurta ve süt ürünleri gibi çeşitli hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur.
  • 8 B vitamininden biri olan B12, en büyük ve en karmaşık vitaminlerden biridir.  Birçok farklı formda B12 takviyeleri bulunmaktadır. 
  • Kobalt, B12 vitamininde bulunan bir mineraldir. Vücut, B12 vitamininin emilimine ve kullanımına yardımcı olmak için kobalt kullanır. Kobalt ve B12 vücut ile kimyasal olarak bağlantılı olduğundan, vücut sağlığını korumada beraber çalışırlar. 

B12 VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

B12 vitamini, vücudun kan ve sinir hücrelerinin sağlığının yanı sıra tüm hücrelerinde bulunan genetik materyal olan DNA'nın üretimine yardımcı olan bir besin olarak bilinmektedir. B12 vitamini aynı zamanda yorgunluk ve halsizliğe yol açan bir kan hastalığı olan megaloblastik aneminin önlenmesine yardımcı olur. Beyin ve nörolojik sistemin normal şekilde çalışması için B12 vitaminine ihtiyaç vardır.

Ayrıca DNA'nın oluşturulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur ve kırmızı kan hücrelerinin gelişiminde rol oynar. B12 vitamini, yağ asitlerinin sentezine ve enerji üretimine yardımcı olduğu için vücuttaki bütün hücrelerin metabolizması için gereklidir. B12 vitamini, insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak enerjinin taşınmasında rol oynar.  İnsan vücudu sürekli olarak kırmızı kan hücresi üretir. B12 vitamini olmadığı sürece bu hücreler doğru bir biçimde çoğalamaz.

Vücuttaki B12 vitamini düzeylerinin aşırı düşüklüğü olduğunda, kırmızı kan hücresi oluşumu zarar görmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin üretiminin azalması anemi gelişmesine neden olabilir. 

B12 VİTAMİNİN FAYDALARI

  • B12 vitaminin vücuda sağladığı faydalar aşağıda listelenmiştir.  Kemik sağlığını destekler. Vücuttaki B12 vitamini düzeylerinin korunması, kemik sağlığını destekler. Kemiklerdeki azalan mineral yoğunluğu, zamanla kırılgan ve kırılgan hale gelmelerine yol açarak osteoporoz riskini yükseltir. 
  • Makula dejenerasyonu riski azaltılır. B12 vitamini takviyesi kan dolaşımındaki homosistein seviyelerini düşürdüğü ve bu durumun da yaşlı insanlarda körlüğe yol açabilen bir göz hastalığı olan yaşa bağlı makula dejenerasyonunun engellemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
  • 40 yaş ve üzeri yaşa sahip 5 bin kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, B6, B12 ve folik asit takviyesi alanların, yedi yıl sonra plasebo alanlara göre %34 daha az maküler dejenerasyon insidansı olduğu ortaya çıkmıştır. 
  • Vücutta enerji artışı sağlar. B vitaminlerinin tümü, vücudun enerji üretim sürecinde yer alır. B12 takviyeleri enerji seviyelerini iyileştirilmesine katkı sağlar. 
  • Depresyon tedavisine yardımcı olur.  B12 vitamini ruh halini düzenleyen bir nörotransmitter olan serotoninin metabolizması ve üretimi için gereklidir. B12 vitamini eksikliği vücutta serotonin sentezinde bir azalmaya yol açabilir. Bu durum depresyona katkı sağlayabilir.
  • Vücuda yeterli miktarda alınan B12 vitamini daha iyi hissetmeyi sağlar.  Beyin fonksiyonları için gereklidir.
  • B12 vitamini beynin nöronlarının normal çalışması için gereklidir. Hafıza kaybı ve bunama, beyindeki nöronların kaybını ifade eden beyin atrofisi ile bağlantılıdır. B12 vitamini beyin atrofisini önlemeye yardımcı olur. 
  • Kırmızı kan hücresi oluşumuna yardımcı olur. B12 vitamini vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. B12 vitaminin eksikliği, kırmızı kan hücresi oluşumunun yavaşlamasına ve sağlıklı gelişimin engellenmesine yol açar.
  • Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin daha büyük ve oval olmasına sebep olurken, sağlıklı kırmızı kan hücreleri küçük ve yuvarlaktır. Vücut, anemik olduğunda önemli organlara oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresine sahip değildir. Bunun sonucunda yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkabilir. 

İçeriği Paylaşın