Babanızda Kolon Kanseri Varsa…
Bizi Takip Et
Esra Kazancıbaşı ile Sağlık
Bundan yaklaşık 12 yıl önceydi. Babam telefonda endişeli bir sesle “Kızım, dışkıyla birlikte aşırı kanamam oluyor. Basur konusunda hangi doktora gitmem gerekiyor?” diye sordu.
Yaptığım söyleşilerden dışkıyla gelen kanamaların kalın bağırsak kanserinin belirtisi olabileceğini biliyordum. Ülkemizde çoğu hastanın bu tür kanamaları hemoroide bağlayarak, uzun süre hekime gitmediğini de… Bu yüzden pek çok kişiye hastalığın ileri dönemlerinde teşhis konabildiğini de… İşte, bu sebeple babamı kolorektal kanserler konusunda deneyimi olan bir hekime götürdüm. Yapılan tetkiklerde kalın bağırsak yani kolon kanseri tanısı kondu babama. Hastalık başında yakalandığı için koruyucu bir cerrahiyle kansere karşı savaşını kazandı. Ancak, çoğu hasta ne yazık ki babam gibi şanslı olmayabiliyor.
Kolon ve rektum kanserleri, “kolorektal kanserler” olarak isimlendiriyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl 1.4 milyon kişi kolorektal kanserlere yakalanıyor. Bu hastaların yüzde 25’ine kanser karaciğer ya da akciğer gibi organlara yayıldığında tanı konabiliyor. Bir başka deyişle her dört kolon veya rektum kanserinden biri hastalığın başka organlara sıçradığı yani metastaz yaptığı dönemde teşhis ediliyor. “Metastatik kolorektal kanser” kısaca “MKRK” diye biliniyor. Tedavide ameliyat, kemoterapi ve radyoterapinin yanısıra kanser hücrelerinin büyüme ve bölünme kabiliyetini durduran hedefe yönelik tedavilerden de faydalanılıyor.
“DÜNYAYI MAVİYE DÖNÜŞTÜR”
Merck Türkiye, kolorektal kanserlerin riskleri ve belirtileri hakkında toplumu bilgilendirmek, hastalığın erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla “Dünyayı Maviye Dönüştür” başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanya kapsamında üretilen “mavi bileklikler” kolorektal kanserlere karşı farkındalığın sembolü olacak. Mümkün olduğunca çok kişinin bu bileklerle sosyal medyada hastalıkla ilgili mesajlar vermesi amaçlanıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre kolorektal kanserler, en sık rastlanan ilk beş kanser arasında yer alıyor. Kolon ve rektum kanseri her yaştaki kişinin sağlığını tehdit etmekle beraber, en fazla 50 yaşın üstündeki bireylerde ortaya çıkıyor. Erken teşhis için özellikle risk grubundaki kişilere tarama programları öneriliyor. Dışkıda gizli kan testinin ve kolonoskopinin erken tanıda büyük yeri var. Metastatik kolon kanserlerinde ise kişiye özel RAS testinin, en uygun tedavi seçimini sağlayarak yaşam süresini uzattığı belirtiliyor. Tümörlerdeki genlere bakılmasını sağlayan bu test, hekimlerin hastaları için en uygun hedefe yönelik tedaviyi seçmelerine yardımcı oluyor.
BU BELİRTİLER VARSA, MUTLAKA UZMANA BAŞVURUN!
Eğer, bağırsak alışkanlıklarınızda değişiklikler varsa… Sürkeli ishal, kabızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız ya da bağırsağınızın tam boşaltılamadığı duygusuna kapılıyorsanız… Gaz sancısı, ağrı başta olmak üzere karnınızda rahatsızlık hissi duyuyorsanız… Dışkınız form olarak inceldiyse… Sürekli yorgunsanız ve son zamanlarda nedensiz kilo kaybı yaşadıysanız… Dışkınızla birlikte parlak kırmızı ya da koyu kırmızı kan geliyorsa… Bu gibi belirtilerin kolorektal kanserlerin habercisi olabileceğini unutmayın ve mutlaka bir uzmana başvurun. Hele, babamın yaptığı gibi dışkıyla gelen kanamaları hemoroide bağlama yanlışına düşmeyin. Uzmanlara göre, bir kez böyle kanamanızın olması bile dikkate alınması ve bir hekime başvurulması gerekteren bir durum.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta da anne, baba gibi birinci derecede akrabalarında kalın bağırsak kanseri olan hastalarda riskin daha yüksek olduğu. Yani anlayacağınız, benim de kolorektal kanseri taraması için bir hekime başvurma zamanım çoktan gelmiş geçiyor bile!
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 25 Mart 2017 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın