Bağırsak Sağlığının Genel Sağlığa Etkisi Nedir?

Bağırsak Sağlığının Genel Sağlığa Etkisi Nedir?

Bağırsak Sağlığının Genel Sağlığa Etkisi Nedir?

Bizi Takip Et


Vücudunuzda bir sürü organ varken aslında sizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminizin en büyük askerinin barsaklarınız olduğunu, barsaklarınız ne kadar sağlıklı olursa genel sağlık durumunuzun da o kadar iyi olacağını biliyor muydunuz?

Bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından biri olan barsakların ve barsakların en büyük desteği probiyotiklerin hayatımızdaki yeri ve önemini Hisar Intercontinental Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Güçlü anlattı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DİREĞİ: BARSAKLAR

Erişkin bir insan barsaklarında ortalama 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur. Bunu düşününce barsak savunma sisteminin ne kadar aktif olduğunu anlayabiliriz. Bağışıklık sistemini korumak için zaten programlanmış hücrelerimiz vardır. Ancak yine de bu sistemi korumak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekir.

Dengeli beslenmek, enginar, yoğurt, domates, havuç ve brokoli gibi besinleri sıklıkla tüketmek bağışıklı sistemimizi güçlendirir. Temel besin gruplarımız olan süt ve süt ürünleri, et ve balık, sebze ve meyveler ayrıca tahıllar günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketmelisiniz. Unutulmamalıdır ki lifli gıdalar sağlıklı bir barsak için vazgeçilmezdir.

Barsaklarınızı ne kadar sağlıklı tutarsanız; özellikle iltihabi barsak hastalıkları ve yüzde 95 polip dediğimiz et benlerinin neden olduğu barsak kanserine karşı o kadar dirençli olursunuz. Gastrointestinal sistem ortalama 8 metredir ve bütün sistem bağışıklık hücreleri ile kaplıdır. Sayıları yaklaşık olarak 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal barsak florasını oluştururlar. İlaçlar özellikle antibiyotikler, bakteriler, virüsler, toksinler ve normal olmayan barsak florası bağırsağa zarar verir. Ayrıca hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin faydaları olduğu gibi yan etkileri de çoktur. Antibiyotikler kemik iliği depresyonundan tutun da barsak florasını bozmaya kadar birçok yoldan bağışıklık sistemini etkilerler.

PROBİYOTİK NEDİR?

Yeterli miktarda tüketildiğinde insan sağlığına faydalı mikroorganizmalara probiyotik denir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, bazı vitaminlerin sentezini yapmak (K vitamini, B12, Biyotin, Niasin gibi), barsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve barsak geçirgenliğini  azaltmak, toksinlerin kana geçişini engellemek, iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek, kanser gelişimini önlemek, ishal ve kabızlığı düzeltmek gibi birçok faydaları vardır. Ayrıca bizim prebiyotik dediğimiz lifli gıdalar bazı faydalı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlamasının yanı sıra aktivitesini de uyarırlar.

Kanser gelişimi, iltihabi hastalıklar ve alerjik hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruyucudur. Özellikle kış aylarında daha çok probiyotik tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendireceği, toksin ve alerjen maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayacağı için hastalıklara özellikle gastroenterit ve kolitlere karşı daha dirençli olursunuz. İshal, kabızlık gibi barsak hastalıklarının önlenmesinde ve iltihabi barsak hastalıklarında çok önemli destek oluştururlar.


İçeriği Paylaşın