Bahar Alerjisi Kabusunuz Olmasın! İşte Alerjiden Korunma Yöntemleri

Infinity Regenerative Clinic Medikal Direktörü Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, gözlerde yaşarma, hapşırık, burun akıntısı ve burunda tıkanıklık gibi şikayetlere neden olan bahar alerjisi hakkında bilgiler verdi.

Bahar Alerjisi Kabusunuz Olmasın! İşte Alerjiden Korunma Yöntemleri

Bizi Takip Et


Alerji, insan vücudunun alerjen bir maddeye karşı gösterdiği aşırı reaksiyona denir. Normalde insan vücuduna zararlı olmayan organik kökenli birçok alerjen, bazı bireylerde tepkimelere sebep olarak “alerjik hastalıkları” ortaya çıkarır.

Bahar aylarının gelmesiyle alerjik hastalıkların görülme sıklığında bir artış yaşanmakta ve bitkilerden çıkan polenler, alerjik bünyeli vücutlarda bazı maddelerin salgılanmasına neden olmaktadır. Bahar alerjisi olarak tanımladığımız bu hastalık, gözler ve burun zarlarındaki kılcal damarları genişleterek bölgedeki dokuları şişirir. Gözlerde yaşarma, hapşırık, burun akıntısı ve burunda tıkanıklık gibi belirtiler gösterir.

ALERJİ YAPAN POLEN TÜRÜ BİLİNMELİ!

Hemen her yaşta görülebilen bahar alerjisi, genelde çocuk yaşlar itibarıyla kendini gösterse de çevresel faktörler sebebiyle ileriki yaşlarda da görülebilir. Bahar alerjisinden korunmak için alerji yapan polen türünün bilinmesi gerektiğini söyleyen Infinity Regenerative Clinic Medikal Direktörü Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver,  “Alerji testleri 2 yaşından sonra tüm bireylerde yapılabilir. Günümüzde en çok deri prick test dediğimiz, ciltten yapılan testler tercih edilse de kandan yapılan testler de mevcuttur.” diyerek bahar alerjilerinin tedavi yöntemleriyle ilgili de bilgi verdi.

Bahar alerjisinden korunma yöntemlerini de paylaşan Uzm. Dr. Tanrıver “Bahar alerjisi tedavisi her ne kadar dönemsel olarak planlansa da hastalık belirtisi ortaya çıkmadan yaşamı iyileştirerek sosyal hayata olan etkisi azaltılabilir. Alerjen bünyeye sahip bireyler bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeli, bol su içmeli ve kaliteli uyku uyumaya özen göstermelidir. A, B, C ve E vitaminli besinler tüketmeli, alkolden ve tütün ürünlerinden uzak durmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için glutatyon, NAD+, IV Terapi, ozon tedavisi vb. yöntemler büyük önem arz etmektedir. Ayrıca her hastalıkta olduğu gibi alerjik hastalıklardan korunmak için de stresten uzak durulmalıdır. Bahar alerjisi belirtilerinden aşırı rahatsız olan hastalarda, yılda en az iki mevsim alerji bulguları varsa immünoterapi (aşı) uygulamaları yapılabilir.” dedi.

HAYAT KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR

Bahar alerjilerinin tedavi edilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Tanrıver “Bahar alerjisi tedavi edilmezse havadan solunan polenler burna girerek göze yapışır ve gözlerde sulanma, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı gibi belirtilerin artmasına sebep olur. Gece uyku düzenini bozar ve gündüz de baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği gibi belirtilerle hayat kalitesini düşürür. Bahar alerjisi sadece dönemsel hapşırma ve göz kaşıntısı gibi düşünülüp hafife alınmamalıdır çünkü tedavi edilmediği takdirde sürekli tekrarlar; astım ve sinüzit gibi vücuda hasar veren hastalıklara sebep olabilir.” dedi.


İçeriği Paylaşın