Baş- Boyun Kanserleri İçin Yaratıcı Kampanya!
Bizi Takip Et
Melek’in instagramda baş aşağı fotoğrafını görünce gözlerime inanamadım. Fotoğraf hilesi değildi. Resmen amuda kalkmıştı. Yogaya başladığını düşündüm. Sağlık muhabiriyken de, sağlık PR’ı yaparken de hep mükemmele odaklıydı. “Kısa zamanda yogada usta olması normal” diye düşündüm. İşte, tam da bu sırada bunun Melek’in gündeme getirmek istediği bir farkındalık projesi olma ihtimali geldi aklıma. Hemen fotoğrafın altında yazılanları ve etiketleri okumaya başladım.
“Baş boyun kanserlerini başaşağı ediyoruz! Siz de baş boyun kanserlerinde farkındalık yaratmak ve erken teşhisin önemine vurgu yapmak için baş aşağı fotoğraflarınızı paylaşın” diyordu Melek.
Ayaklar havada, baş ve eller yerde durmak cesaret ve deneyim ister. Lisedeyken beden eğitimi derslerinde kasa üzerinden takla atma gibi neye yaradığını anlamadığım hareketleri yapamayan ve yapmak da istemeyen biri olarak Melek’e sordum. “Kampanyaya destek vermek isterken sakatlanmayalım! Fotoğraf hilesi ile baş aşağı kalsak olur mu?”
“Aynen öyle. Fotoğrafını ters çevir” yanıtını alınca rahatladım. Şimdi bende “baş boyun” kanserlerine dikkat çekmek amacıyla ters çevrilmiş bir fotoğrafımı sizlerle paylaşıyorum.
ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Peki, baş-boyun kanseri ne demek? Baş ve boyun bölgesindeki dokularda ve organlarda gelişen kanserler olarak tanımlanan bu tür kanserler, yüz cildinde, dil, dudak, damak, diş eti ve yanaklarda görülebiliyor. Boğaz, geniz, paranazal sinüsler ile tükürük bezlerindeki kanserler de bu sınıfa giriyor. Tiroid kanserleri de gene bu grupta değerlendiriliyor. Daha çok 40 yaşın üstündeki kişilerin sağlığını tehdit eden baş boyun kanserleri, kadınlara kıyasla erkeklerde 2-3 kat daha fazla görülüyor. Uzmanlar, baş boyun kanserlerinin gençler arasında görülme oranının da son yıllarda arttığına dikkat çekiyorlar.
AĞIZ İÇİNDE DÜZELMEYEN YARALARA DİKKAT!
Baş- boyun kanserlerinin başlıca belirtilerinden biri, ağız içinde ve dilde düzelmeyen yaralar. Çoğu kişi bunu diş protezlerine, strese bağlayarak bir hekime gitmeyi ihmal ediyor. Aynı durum geçmeyen ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boğaz ağrısı, burunda gelen kanlı akıntı ve tıkanıklık, boyunda şişlik gibi belirtiler için de geçerli. Söz konusu şikayetlerden herhangi birinin üç haftadan daha fazla devam etmesi halinde bir uzmana başvurulması gerekiyor. Çünkü hastalığa tanı koyulması için detaylı bir kulak-burun-boğaz ve boyun muayenesi yapılması şart. Tanı için gerektiğinde daha ileri tetkikler de gerekebiliyor.
Avrupa Baş ve Boyun Topluluğu, Baş Boyun Kanserleri Derneği ve Merck’in katkılarıyla düzenlenen kampanya kapsamında instagram hesaplarınızdan baş aşağı fotoğraflarınızı, #başveboyunkanserlerinibaşaşağıedelim #SupportingSurvivorship etiketleriyle paylaşabilirsiniz. Ayrıca kampanya için hazırlanan YouTube filminin altındaki paylaş butonunu da kullanarak istediğiniz sosyal medya hesaplarından duyurabilirsiniz. Kampanyanın duyurulması için baş aşağı fotoğraflarımızın her ne kadar instagram hesaplarımızda kullanılması istense de, ben Facebook’ta da paylaşacağım. Çünkü instagramdan çok Facebook’u sevenlerdenim.
Kampanyanın duyurusunda fotoğraflarını baş aşağı çevirmek isteyenlerin, Instagram’ın fotoğraf düzenleme ayarlarındaki döndürme fonksiyonunu kullanarak bunu kolaylıkla yapabilecekleri belirtiliyor. Aynı şekilde akıllı telefonlar için geliştirilen fotoğraf uygulamalarından yararlanarak da bunu pekala yapabilirsiniz. Hepimiz Melek Elitok Tuncay gibi sportmen olup, amuda kalkamayacağımıza göre, en iyisi fotoğraflarımızı ters çevirmek. Haydi siz de katılın, baş boyun kanserlerini baş aşağı edin!
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 28 Ekim 2017 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın