Bayramda Nasıl Sağlıklı Besleniriz?
Bayramda Nasıl Sağlıklı Besleniriz?
Bizi Takip Et
Şeker Bayramı’nda dost ve aile ziyaretlerinde şeker, çikolata ve tatlı ikramları özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastaları ile diyet yapanlar için sağlığı tehdit eden ‘tatlı tuzaklar’ hazırlıyor. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte normal yemek düzenine geçilmesinin daha fazla yemek yeme eğilimine neden olabileceğini belirten Ethica İncirli Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı İrem Çelik, bayramda ‘tatlı tuzağına’ düşmeden sağlıklı beslenmenin tüyolarını verdi: Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın, gün içinde 2 porsiyon meyve tüketin ki ziyaretlerde tatlı ikramlarına hayır diyebilin, zorunlu hallerde sütlü tatlıları seçin, günde 8 bardak su için.
BAYRAMDA BESLENME KONUSUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
• Beslenme düzeninin değişmesiyle bayramda çok yeme eğilimi ortaya çıkıyor. Bunu engellemek için en güzel yöntem sık öğün yapmaktır, günde en az 4 öğün yemeğe çalışın.
• Bayram ziyaretlerinin çok olduğu günler, güne hafif bir kahvaltıyla başlayın. Örneğin 1 bardak süt / yoğurt + 1 porsiyon meyve veya 1 adet haşlanmış yumurta + 1 ince dilim esmer ekmek gibi.
• Gün içinde en az 2 porsiyon meyve tüketmeye çalışın, meyve ile yeterli karbonhidratı alıp tatlı ihtiyacınızı karşılamış olursunuz, böylelikle gidilen yerlerde ikram edilen tatlılarda porsiyon kontrolünü daha rahat sağlayabilirsiniz.
• Misafirliğe gidilen yerlerde ikramın çeşit olarak fazla ve içeriğinin ağır olması, ikramların geleneklerimize göre ısrarla yedirilmesi kilo alımını tetikleyebilir, sindirim problemleri oluşturabilir. İkram edilenlerin -özellikle hamur işi tatlıların- porsiyonlarının az olması ve mümkünse sütlü tatlı veya meyve seçeneğinin olması gerekir.
• Aşırı tatlı tüketimine dikkat edilmelidir, eğer gün içinde çok miktarda tüketildiyse telafi etmek için mutlaka egzersiz yapılmalıdır. 1 kase sütlü tatlı yediyseniz, en az 45 dakika hafif tempolu yürüyüş yapmanız gerekebilir.
• Yemekler çok yağlı ve çok tuzlu yapılmamalıdır, kızartma yönteminin kullanılmaması, et yemeği pişirilirken ilave yağ koyulmaması gerekir.
• Aşırı yeme mide problemleri ve gaz şikayetine yol açabilir. Bu gibi durumların giderilmesinde bitki çayı yardımcı olacaktır.
• Günlük sıvı tüketiminizi artırın, en az 8 bardak su içiniz.
• Şeker hastalığı olanların, kalp hastalarının ve yüksek tansiyonu olan kişilerin diyetlerini bozmamaya özen göstermeleri ve aile çevresindekilerin de hastalara bu konuda yardımcı olması gerekir.
İçeriği Paylaşın