Bebeklerde Uyku Bozukluğunun Nedenleri

Bebeklerde Uyku Bozukluğunun Nedenleri

Bebeklerde Uyku Bozukluğunun Nedenleri

Bizi Takip Et


Gece yatmaz, gündüz kalkmaz! Her anne babanın çocuklarının uyku düzenini anlatmak için dile getirdiği cümleler bunlar…

Bebeklikten itibaren anne babaların çocuklarıyla ilgili en çok yakındığı konu olan uyku problemlerini, aslında bu problemlerin oluşumunda farkında olmadan rol oynayan anne-babaları ve bu problemlerle başa çıkmanın ipuçlarını Hastane Derindere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Akdeniz ile konuştuk…

UYKUNUN ANLAMINI ÖĞRENMEK İÇİN YAŞI ÇOK KÜÇÜK OLABİLİR!

Az sayıda bebek tüm gece boyunca uyur. Özellikle ilk iki ay boyunca yenidoğanlar rastgele olarak günde 12-18 saat uyurlar. Geceleri aralıksız uyumaları ise 1 yaşını bulur. Bu nedenle anne baba olarak onlara uykunun anlamına öğrenmeleri için biraz zaman tanıyın.

UYKUYA GEÇMESİNE YARDIMCI OLUN. DİREKT UYUTAN OLMAYIN!

Her gece bebeğinizi siz uyutup ondan sonra tek başına uykuya dalmasını beklerseniz ne yazık ki bu beklentinizin karşılanması hayal olabilir. Onu siz uyutmak yerine uykuya geçişini yardımcı olmak için bir uyku arkadaşı edinmeyi deneyebilirsiniz. Yoksa gecenin bir yarısı uyandığında tekrar uykuya geçmek için sizi uyandırmayı ve yardım istemeye devam edecektir.

AŞIRI YORGUN ÇOCUK RAHAT UYUYAMAZ BUNU KABUL EDİN

Bebekler ve okul öncesi yaştaki çocuklar gece ve gündüz uykuları da dahil olmak üzere her 24 saatte 11 ila 14 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Düzenli uyku için çocuğunuzun yatma, uyanma, uyuklama, yemek ve oyun saatlerini ayarlayın.

AYRILIK KAYGISI YAŞAYAN ÇOCUK UYKU PROBLEMLERİ DE YAŞAYABİLİR

Çocuğunuzun bu evreden geçmesi normaldir. Konuşmak, şarkı söylemek, sallanmak ya da fazladan beslemek için çok teşvik etmeyin. Yaklaşık 6 ay sonra bir bebeğin kendi başına uyumasına yardımcı olabilirsiniz. Hasta görünmediği sürece yumuşak bir sesle konuşun, sırtını sıvazlayarak onu rahatlatın; ancak onu kucağınıza alıp besleyerek ödüllendirmeye çalışmayın. Karanlıktan korkan bir bebeğiniz varsa hafif loş bir ortam sağlayan gece lambasından yararlanabilirsiniz.

UYKU SAATİNİN GELDİĞİNİ ANLAMASINI SAĞLAYACAK BİR RUTİN OLUŞTURUN

Yatmadan önce her gece aynı şeyleri yapmak çocuğunuzun uyku vaktinin geldiğini anlamasına yardımcı olur. Rahatlamak ve rahatlamak için banyo yaptırmak, hikaye okumak ve ardından ışıkları söndürerek uykuya geçmesi için yardımcı olmak gibi bir rutin oluşturun. Her gece aynı rutini uygulayın ve bu rutini çocuğunuzun odasında sonlandırın. Böyle bir düzenlemeye 4. aydan sonra başlamak olumlu sonuç almanıza yardımcı olur.

UYKUDAN KAÇMA NUMARALARINA KANMAYIN!

Bazı çocuklar daha fazla zaman geçirmek için bir hikaye daha okumanızı isteyebilir, tuvaleti gelebilir, susayabilir. Onu yatağından kaldırarak isteklerini karşılamak yerine yanına giderek ihtiyaçlarını karşılayın ve uyku zamanının geldiğini hatırlatın.

UYKU UYKUYU GETİRİR, UNUTMAYIN!

Gün boyunca yeterince uyuyamayan küçük çocuklar, gece uyku sorunları yaşayabilirler. Çoğu bebeğin günde iki veya üç uykuya ihtiyacı vardır. Çocuğunuz huysuz ve uykulu ise, yatmadan önce mümkün olduğunca sakinleştirmeye çalışın.

SOLUNUM YOLU PROBLEMLERİ UYKU KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR

Bazı çocuklar uyku apnesi, alerjiler, soğuk algınlığı, astım, büyümüş bademcik ve geniz eti problemlerinden dolayı yeterince hava alamaz ve uykuya geçemezler. Uyku apneli çocuklar genellikle yüksek sesle horlar, nefes almakta zorlanır ve huzursuz bir uyku çekerler. Bebeklerde, kolik, asit reflüsü, kulak ağrısı veya diş çıkarma ağrısı da uykuyu engelliyor olabilir. Bu konuda çocuk hekiminize danışın.

KORKUTUCU RÜYALAR GÖRÜYORSA YANINDA OLUN

Çocuklar zaman zaman kötü rüyalar görürler. Bu normaldir ve kötü hayallerin çoğu zararsızdır. Kötü rüyalardan sonra çocuğunuzu yatıştırarak rahatlatın ve uykuya geçtiğinden emin olun.

UYKU ARKADAŞI EDİNMESİNİ SAĞLAYIN!

Bazen yakınında özel bir nesneye sahip olmak, bir çocuğun uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Oyuncak hayvanlar bunun için iyi bir alternatiftir.

İYİ BİR UYKU İÇİN UYGUN BİR ORTAM OLUŞTURUN

İyi bir uyku için çocuğunuzun odasını gece karanlık, çok sıcak ya da çok soğuk olmayacak ve sessiz olacak şekilde organize edin. Çocuğunuzun yattığı odada kesinlikle televizyon, bilgisayar gibi elektronik eşyaların uyku saatinde kapalı olmasını sağlayın.


İçeriği Paylaşın