Behçet Hastalığı Kongresi İstanbul’da

Behçet Hastalığı Kongresi İstanbul’da

Behçet Hastalığı Kongresi İstanbul’da

Bizi Takip Et


Türk Behçet Hastalığı ile Savaş Derneği tarafından iki yılda bir düzenlenen 11. Ulusal Behçet Hastalığı Kongresi 18-20 Aralık 2009 tarihlerinde İstanbul Askeri Müze Toplantı Salonlarında yapılıyor.

Türk Behçet Hastalığı ile Savaş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül’ün başkanlığındaki kongrenin hemen arkasından 20 Aralık 2009 Pazar günü saat 13:30-15:00 arasında düzenlenecek Hasta Okulu ile toplantıda tartışılan güncel gelişmeler konusunda hastalar bilgilendirilece. Bu toplantıya Behçet Hastaları ve yakınları davetli olup katılım ücretsiz. Türk Behçet Hastalığı ile Savaş Derneği’nden yapılan açıklamada Behçet hastalığıyla ilgili olarak şu bilgiler verildi:

BEHÇET HASTALIĞINDA GENETİK YATKINLIK

“Behçet hastalığı nedeni bilinmeyen ve ülkemizde sık görülen iltihabi bir hastalık.  İlk kez Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından 1937 yılında tanımlanmış ve dünyada yaygın kabul görerek bir Türk hekiminin adıyla anılan tek hastalık. Behçet hastalığı; tekrarlayan ve genellikle kendiliğinden iyileşen ağız ve cinsel bölge yaraları, deride sivilceler ve ağrılı kızarıklıklar, eklem iltihabı gibi belirtiler yanı sıra görmeyi etkileyen göz içi iltihabı, damarlarda pıhtılaşma ve tıkanmalar, beyinde iltihaba bağlı hasarlar gibi ciddi belirtilere de neden olabiliyor.

Behçet hastalığının nedeni bilinmemekle beraber, genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu düşünülüyor. Irsi olarak yatkınlığı olan bireylerde, çeşitli çevresel faktörler hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını tetiklemektedir.

Behçet hastalığı dünyada en sık ülkemizde görülmektedir ve hastalığın sıklığı her 250 kişide bir görülebilecek şekilde oldukça fazladır (4/1000).  Bir Türk hekiminin tanımlamış olduğu hastalık olmasının yanısıra, ülkemizde sık görülen bir sağlık sorunu olması  da önemini artırmaktadır.

Ülkemizde yapılan ve niteliği giderek artan bilimsel çalışmaların, hastalarımıza hem tanı hem de tedavi anlamında yeni imkanlar sunması beklenmektedir. Bu araştırmaların daha geniş kitlelere duyurulması ve günlük uygulamaya geçişinin sağlanmasında ulusal kongreler büyük önem taşımaktadır. Behçet hastalığı ile uğraşan romatoloji, dermatoloji, göz hastalıkları, nöroloji, göğüs hastalıkları, damar cerrahisi ve temel bilimler gibi farklı uzmanlık alanlarında çalışan tüm meslektaşlarımız aynı çatı altında toplanmakta, bu sayede yeni fikirler geliştirmek ve ortak çalışmalar başlatmak için uygun bir ortam oluşmaktadır.”


İçeriği Paylaşın