Benim Yolculuğum Projesiyle Kronik Hastalar Artık Yalnız Değil!

Benim Yolculuğum Projesiyle Kronik Hastalar Artık Yalnız Değil!

Benim Yolculuğum Projesiyle Kronik Hastalar Artık Yalnız Değil!

Bizi Takip Et


Kronik hastalıkların bireyler üzerinde yarattığı psikolojik boyuta dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için Novartis, “Bu yolda yalnız değilsiniz!” mottosuyla “Benim Yolculuğum” projesini başlattı. Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği, Ankilozan Spondilit Hasta Derneği, İzmir Multipl Skleroz Derneği, KOAH Hastaları Derneği, Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ve Türkiye Multipl Skleroz Derneği’nin destekleriyle başlatılan Benim Yolculuğum projesinin basın toplantısında konuşan Klinik Psikolog Funda Kıvrıkoğlu Yalçınkaya ve Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara kronik hastalıkların hasta ve yakınları üzerinde yarattığı psikolojik boyut hakkında bilgi verdi.

KRONİK HASTALIKLARI KABULLENME SÜRECİ ZORLU BİR YOLCULUK

Kronik hastalıklar, bedenin herhangi bir yerinde meydana gelen, ömür boyu devam eden ve uzun süreli tedavi, bakım, denetim, gözlem ve rehabilitasyon gerektiren hastalıklardır. Sedef, ankilozan spondilit (AS), KOAH, kalp yetmezliği, multipl skleroz (MS), astım gibi rahatsızlıkların dünya ve Türkiye genelinde en çok görülen kronik hastalıklar olduğunu belirten Klinik Psikolog Funda Kıvrıkoğlu Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece Türkiye’de 1,5 milyon sedef, 350-400 bin AS, yaklaşık 400 bin MS, 3,5 milyon astım ve 2 milyonun üzerinde kalp yetmezliği hastası var. Kronik hastalıklara bütüncül sağlık sistemleriyle yaklaşılması gerekiyor. Bazı psikolojik sıkıntıların ana kaynağı kronik hastalıklardır. Uzun süre bu hastalıklarla yaşamak kişinin normal yaşama tekrar adaptasyonu için zorlayıcı olabilir. İlaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek bu hastaların yaşam kalitesini arttırma, tedaviye uyum sağlama ve hatta tedavinin olumlu sonuçlarla devam edebilmesi için çok önemli.”

KRONİK HASTALARIN DESTEĞE İHTİYACI VAR

Kronik hastalığı olan bireylerde fiziksel gereksinimlerin karşılanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara, “Fiziksel aktiviteleri sınırlanan kronik hastalar, günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanıyor. Bu nedenle kendilerini toplumdan dışlanmış hissediyorlar. Umutsuzluğa kapılan kronik hastalarda depresyon en çok karşılaşılan durumlardan biri. Bu nedenle kronik hastalığı olan bireyin bozulan dengesini yeniden kurabilmesi, sağlığıyla ilgili sorunlarını çözümleyebilmesi için normal bir yetişkinden çok daha fazla desteklenmeye, kabullenilmeye ve anlaşılmaya gereksinimi vardır.” dedi.


İçeriği Paylaşın