Benlerdeki Değişiklikler Kanser Habercisi Olabilir!
Benlerdeki Değişiklikler Kanser Habercisi Olabilir!
Bizi Takip Et
FİDAN POYRAZ
Deri kanserleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Mayıs ayının ilk haftasında dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Euromelanoma Derneği’nin başlattığı proje kapsamında da, toplumun deri kanserlerine karşı bilgilendirilmesi ve kontrolden geçirilmesi amacıyla bir çok ilde üniversite hastanelerinde ücretsiz tarama yapılacak.
Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Bezmiâlem Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı öğretim üyesi, aynı zamanda Euromelanoma Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Nahide Onsun şu bilgiyi verdi:
“Aslında bu tarama programı Avrupa’da 90’lı yallarda başlayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Biz bu sene üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. İstanbul, Ankara, Antalya, Afyon, Bursa, Isparta, İzmir, Kayseri , Tekirdağ ve Trabzon’un da aralarında olduğu illerde ücretsiz gerçekleştirilecek muayeneler ile erken tanıyla cilt kanserlerini yakalamayı planlıyoruz. Çünkü erken tanı deri kanserlerinde de son derece önemlidir. Tarama programına doktorlar gönüllü olarak katılmaktadır. Belirlenen günler içinde randevuyla gelen hastalar tam deri muayenesinden ücretsiz olarak faydalanabilecekler.”
KİMLER DERİ KANSERİ RİSKİ ALTINDA?
Prof. Dr. Nahide Onsun, deri kanseri açısından yüksek risk grubuna giren kişileri şöyle sıraladı:
. Güneşte kolay yanan açık tenli, mavi gözlü, kızıl saçlı ya da sarışın kişiler
. Çocuklukta güneş yanığı geçirmek
. Çalışırken ya da eğlenirken güneş ile uzun süreli karşılaşma
. Tatil gibi zamanlarda güneş ile aralıklı ve yoğun karşılaşma
. Ciltte 50’den fazla ben (nevus) olması
. Ailede cilt kanseri öyküsü
. 50 yaşın üzerinde olmak
. Organ nakli geçirmek
. Denizciler, çiftçiler, inşaat işçileri gibi meslekleri gereği güneş ışığına aşırı ve uzun süre maruz kalanlar
. Bronzlaşmak için solaryuma girenler ya da uzun süre güneş altında kalanlar.”
Prof. Dr. Onsun, risk grubuna girsin ya da girmesin herkesin düzenli aralıklarla deri kanserinin belirtilerine karşı kendini düzenli muayene etmesinin önemini vurguladı.
Gönüllü dermatologlar 2-6 Mayıs tarihleri arasında gün boyu 26 üniversite hastanesinde ücretsiz ben taraması yapacaklar. Ben taraması için www.euromelanomaturkiye.org adresinden online randevu alınması mümkün.
BENLERDEKİ BU DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT!
“Çocukluktan beri var olan benlerdeki değişimlere dikkat edilmeli ayrıca yeni bir bene benzeyen leke çıktığında doktora başvurmalıdır. Şüpheli bir benin sadece ağrılı olmadığı için zararsız olduğunu düşünmeyiniz. Kanserli lezyonların hepsi ağrılı olmak zorunda değildir” diyen Prof. Dr. Onsun, aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasını görenlerin hemen bir dermatoloji uzmanına başvurmalarını önerdi:
. Benlerdeki büyüklük, renk, şekil değişimleri
. Bir benin diğerlerinden farklı olması
. Asimetrik ve düzensiz kenarlar
. Benin dokununca pürtüklü ya da pullu hissedilmesi
. Ben üzerindeki birden çok renk
. Kaşıntı
. Benlerde kanama ve akıntı
. Benin inci gibi görünmesi
. İyileşmeyen yara
DERİDEKİ ŞÜPHELİ OLUŞUMLARIN 4 ANA TİPİ
MELANOM
Deri kanserleri içinde en az görülen ancak en tehlikeli olanıdır. Melanom karşımıza koyu pigmente leke, düzensiz kenarlı, farklı renkler içerebilen, hızla büyüyen, pembe veya kırmızı şişlik şeklinde çıkabilir. İç organlara yayılabilir. Bu nedenle acil tedavi gerektirir.
BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM
Deri kanserlerinin en sık görülenidir. Tipik olarak deriden kabarık, deri renginde, yüzeyi parlak kitle şeklinde ortaya çıkar. Kenarları inci tanesi gibi olup, yavaş büyüme gösterir. Yüzeyinde kabuk ve açık yara bulunabilir. Zamanla derinleşip, alttaki dokulara ilerleyebilir.
SKUAMOZ HÜCRELİ KARSİNOM
Deri kanserleri içinde ikinci sıklıkta görülür. Güneşe açık olan yüz, kafa derisi gibi yerlerde oluşur. Hızla büyüyen kabuklu veya açık yara şeklinde kabarıklık olarak karşımıza çıkar. Özellikle dudak, kulak veya parmak yerleşiminde ve bağışıklık sistemi baskı altında olanlarda hızla yayılabilir. Tedavide tümörün cerrahi olarak uzaklaştırılması gerekmektedir.
AKTİNİK KERATOZ
Orta yaş ve ileri yaş grubunda daha sık görülür. Yüz, boyun, kulak, el sırtı, kafa derisi gibi güneşe açık alanlarda yerleşir. Kırmızı-kahverengi renkli, yüzeyi pürtüklü, deriden hafif kabarık olabilen belirtilerle kendisini gösterir. Yüzde 10-15 olasılıkla gerçek deri kanseri olan ‘skuamöz hücreli karsinom’a dönüşebilir. Bu nedenle tedavi edilmelidir.
İçeriği Paylaşın