Beyninizi Boş Zaman Moduna Geçirmenin 7 Yolu
Çalışma saatlerinden sonra aklınız yapılacaklar listeniz ve e-posta gelen kutunuzla meşgulse, bu hızlı, uzman destekli etkinliklerden bazılarını deneyebilirsiniz.
Bizi Takip Et
Amerikan Psikoloji Derneği'nin yetişkin ABD'li işçilerle yaptığı ankete göre, çalışanların %79'u işle ilgili stres hissettiğini, %36'sı işlerinin bilişsel yorgunluğa neden olduğunu, %32'si duygusal olarak bitkin ve %44'ü fiziksel olarak yorgun hissediyor.
Dünyada tükenmişlik, giderek daha yaygın hale gelen çok gerçek bir sorun. Bununla mücadele etmek için insanların boş zamana ve işi düşünmeden geçirecekleri zamana ihtiyacı var. Ama kapatma düğmesine nasıl basarsınız? Yapılacaklar listenizde takılı kalmışsanız beyninizi boş zaman moduna nasıl geçireceğiniz konusunda bazı uzman tavsiyelerini sizler için derleledik.
İŞ GÜNÜNE 'HOŞÇAKAL' DEYİN
İşten boş zaman moduna tam olarak geçiş yapmak için iş görevlerinizi geride bırakmanız gerekir. Bir performans ve liderlik koçu ve sporcular için sertifikalı performans zihniyeti koçu olan Keegan LaMar, bunu "iş günüyle el sıkışmak" olarak adlandırıyor.
Dizüstü bilgisayarınızı kapatın, PC'nizin gücünü kapatın, iş tabletinizi kapatın - o gün için işvereninize, çalışanlarınıza ve müşterilerinize veda etmek için yapabileceğiniz her şey. Ertesi sabah işiniz tekrar başlayana kadar bu cihazları kapalı tutun.
SAKİNLEŞTİRİCİ ŞARKINIZI BULUN
Kafanızı boşaltmanıza yardımcı olacak veya sizi çalışma zihniyetinizden uzaklaştıracak bir şarkı bulun ve bu şarkıyı arabada, eve giderken veya işe gitmeden önce evde çalın.
Şarkıyı bir kez duyduğunuzda işinizi bitirdiğiniz bir ritüel haline getirin - e-postanızı son bir kez kontrol etmek için geri gelmeyin, yoksa amacı bozarsınız.
Her gün aynı şarkıyı dinlemek istemiyor musunuz? Spotify veya Pandora'ya girin ve 90'ların hip-hop'u veya modern pop'u gibi sizi iyi hissettiren bir tür çalma listesi açın.
DOSYALAYIN
Zihninizde bir dosya dolabı hayal edin. Sertifikalı bir sağlık ve yaşam koçu olan Karen Tom , "Yarın işte yapmanız gereken tüm şeyleri düşünün ve bunları zihninizde dolaba koyun" diyor.
İş yerindeki sorunları düşünün ve aynı zamanda onları zihinsel kabinenize yerleştirin. "Dolabın çekmecesini kapattığınızı hayal edin, ertesi gün işte tekrar açacağınızı bilin," diyor.
KIYAFETLERİNİ DEĞİŞTİR
Ofise takım elbise ile gitmek zorunda mısınız? Ya da belki süslü bir etek ve topuklu ayakkabılar? Kapıdan girer girmez ayakkabılarınızı çıkarın, rahat ev ayakkabılarınızı giyin ve içinde kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin.
Garvey, "Evden iş üniformanız yoga pantolonu olsa bile, 'iş kıyafetlerinizi' değiştirmek zihninize günü tamamladığınızın sinyalini verebilir" diyor.
İŞ KONUŞMASINI DURDURUN
Çoğu zaman, çalışmayı bitiririz, ancak daha sonra ister bir arkadaşınızla telefonda, ister ailenizle yemek masasında veya sevgilinizle uykuya dalmadan önce, işle ilgili şeyler hakkında sohbet ederiz. Bu durum da beyninizi yormaya devam edebilir. Bu yüzden uzmanlar, "İşiniz bittiğinde iş hakkında konuşmayın" diyor.
DERİN NEFESLER ALIN
İş gününüz adrenalin ve stresle dolu olabilir. Nefesiniz, bu durumdan çıkıp daha iyi bir ruh hali ve rahatlama moduna geçmenize yardımcı olabilir. West Hollywood, California'da lisanslı bir klinik psikolog olan Harel Papikian, iş gününüzü karından birkaç rahat nefes alarak bitirmenizi öneriyor.
“Nefesin merkezinin göbeğinizde olduğunu hayal ederek 10 derin ve rahat nefes alın. Yavaşça nefes alın, karnınızın nefesle dolmasına izin verin. Orta ve üst göğsü boğaza kadar temiz hava ile doldurmak için nefes almaya devam edin. Nefes vermenin de aynı derecede zahmetsiz olmasına izin verin. Vücudunuzdaki değişimi fark edin” diyor.
BİR EĞLENCE ORTAMI YARATIN
Los Angeles ve Houston'da çalışan lisanslı bir klinik sosyal hizmet uzmanı olan Joni Ogle, "İşten eve geldiğinizde rahatlayabileceğiniz bir ortama girdiğinizden emin olun. Bu, sıcacık mobilyalara sahip bir oturma odası, huzurlu bir bahçe veya sadece kendinize ayrılmış bir alan olabilir. Ev ofis alanınızda kalırsanız veya evrak ve faturalarla dolu bir odaya girerseniz kesinlikle iş ortamını atamazsınız" diyor.
Kaynak:huffingtonpost
İçeriği Paylaşın