Bezmiâlem'den 'Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın' Etkinliği
Rehber köpeklerin sayısının artırılması amacıyla Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nde "Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın" etkinliği düzenlendi.
Bizi Takip Et
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Ekodost Kulübü ve Ergoterapi Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın” etkinliği, 21 Haziran Salı günü gerçekleştirildi. Etkinliğe Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, rehber köpeği “Kara” ile katıldı.
Özellikle görme engelli bireylerin hayatlarında önemli bir yer tutan rehber köpekler, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen “Rehber Köpeklerle Engelleri Aşın” etkinliğinde kamuoyu önüne çıktı. Etkinlikte rehber köpeklerin sayısının artması gerektiği vurgulandı.
Üniversitenin öğrenci kulüplerinden Ekodost Kulübü ve Ergoterapi Kulübü’nün, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir önderliğinde ortaklaşa düzenlediği etkinliğe, kendisi de görme engelli bir birey olan Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer ile Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora da katıldı. Etkinliğe, Türkiye’de eğitilen ilk rehber köpek olan ve Av. Tunçer’in Labrador cinsi rehber köpeği “Kara” ve eğitimi tamamlanmak üzere olan Golden Retriever cinsi rehber köpek “Cherry” renk kattı.
“AMACIMIZ FARKINDALIK OLUŞTURMAK”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, etkinliğin temel amacının rehber köpeklere yönelik bir farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özdemir, “Rehber köpekler, engelli vatandaşlara sosyal yaşamlarında büyük katkı sunuyor. Biz de özellikle bu noktayı ön plana çıkarmak ve farkındalık oluşturmak için Rehber Köpekler Derneği’ni üniversitemize davet ettik, çünkü Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi de aynı zamanda bir ‘engelsiz kampüs’ özelliğini taşıyor. Engelli öğrencilerin eğitimlerine ve yaşamlarına sorunsuz devam ettiği bir nokta olarak öne çıkıyoruz. Bu farkındalığı aşama aşama artırmak çok büyük öneme sahip” ifadelerini kullandı.
“KARA BENİ TOPLUMSAL HAYATA KATTI”
Köpeği Kara’nın rehberliğiyle günlük yaşamda karşılaştığı zorlukların üstesinden çok daha kolay gelebildiğini ifade eden Rehber Köpekler Derneği Kurucu Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer, “Kara, 5 yıl kadar önce hayatıma girdi. Onun sayesinde toplumsal hayata çok rahat bir şekilde katılabiliyorum, zira, Kara’nın tek görevi, 7/24 beni kontrol etmek” dedi. Derneğin kuruluşunda en büyük ilhamın, İngiltere’nin Ankara Eski Büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore olduğunu kaydeden Tunçer, “Bir vesileyle kendisiyle tanıştım, o da benim gibi görme problemi yaşamış biriymiş. Rehber köpeğinin öyküsünü dinleyince ‘Ben de mi edinsem’ dedim, Sayın Moore da beni yüreklendirdi. Rehber Köpekler Derneği’nin temelleri böyle atıldı” diye konuştu. Derneğin ilk kuruluş sürecinde herkesin başarılı olamayacaklarını söylediğini aktaran Tunçer, “Bugün geldiğimiz noktada rehber köpeklere yönelik bir okul kurma projemiz var. Bu noktada herkesten destek bekliyoruz. Özel bir yasa olursa çok daha rahat hareket edebiliriz” dedi.
BİR REHBER KÖPEK 2 YILDA YETİŞİYOR
Bir rehber köpeğin minimum 2 yılda, rehber köpek eğitmeninin ise 3 yılda yetiştiğini ifade eden Rehber Köpek ve Hareketlilik Eğitmeni Burcu Bora ise “Rehber köpek eğitiminin üç aşaması var. İlk önce en uygun yavruları seçiyoruz. Bu seçimde sakin özelliklere sahip ırklar ön plana çıkar. Daha sonra bu yavrular 1 yıl kadar gönüllü bakıcı ailelerle yaşıyor, bizim desteğimizle onların yanında eğitim görüyorlar. Bu süreçten sonra 3 ila 6 ay benimle bir arada yaşıyorlar. En son noktamız ise şu: Ben gözlerimi kapatarak yürümeye başlıyorum. Eğer rehber adayı köpeğimiz beni bir noktadan bir noktaya götürebiliyorsa, o zaman bu köpek hazır diyoruz. Aslında biz küçük bir derneğiz. En fazla 4 köpek benimle birlikte eğitim alabiliyor. Yurt dışında sistem çok farklı. Çok sayıda eğitmen var. Türkiye’de şu an tek eğitmen benim” şeklinde konuştu.
İçeriği Paylaşın