Bıçaksız Katarakt Ameliyatı
Bıçaksız Katarakt Ameliyatı
Bizi Takip Et
HABER: Demet DEMİRKIR
Türkiye’de de Femto Saniye Lazer teknolojisi ile katarakt sorunu tedavi ediliyor. Aynı ameliyatla uzak ve yakın göz içi mercekleri implantasyonu ile gözlüklerden de kurtulmanın mümkün olduğu belirtiliyor.
Femto Saniye Lazer Fako teknolojisini Türkiye’ye getiren ve 2012 Ocak ayında uygulamaya başlayacak olan Etiler Dünya Göz Hastanesi yöntemle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dünyada lazerle katarakt ameliyatlarını il uygulayan doktorlardan Prof. Dr. Zoltán Zsolt Nagy, Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu ve Dünyagöz Grubu Ataköy Hastanesi Medikal Sorumlusu Prof. Dr. Akif Özdamar katılarak yöntem hakkında bilgi verdiler.
Katarakt tedavisinde komplikasyon riskini minimuma indiren yöntem femto saniye lazer, ameliyat sırasında hastaya yüksek güvenlik sağlıyor ve katarakt ameliyatlarında kullanılan bıçaklı yöntemin aksine el değmeden lazerle cerrahi müdahale yapılacak ve ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen etkiler en aza indirilmiş olacak.
Prof. Dr. Kazım Devranoğlu bıçak kullanmadan lazerle katarakt ameliyatlarının Türkiye’de de yapılabildiğini söyleyerek bu cihazın FDA ve CE onayına sahip olduğunu belirtti. Bu teknoloji ile bıçak kullanılarak göz içine girilip gerçekleştirilen katarakt ameliyatlarının zaman içerisinde ortadan kalkacağını da sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Devranoğlu, katarakt ameliyatlarında hastanın gözündeki katarakt alındıktan sonra yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanabilmesinin çok önemli olduğunu kaydederek; femto saniye lazer fako teknolojisi ile hastanın gözünün mikron biriminde çok hassas bir şekilde ölçülüp lazer ışınlarıyla merceğin ön zarının açılmasının sağlandığını belirtti.
Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, hala kullanılmakta olan eski yöntemde bu zarın korneanın neresinden ve hangi çapta açılacağının hekim deneyimiyle doğru orantılı olduğunu ve mekanik aletlerle yapıldığını söyledi.
“Bu zar hekimin istediği çapta ve düzgünlükte olmamış ise özellikli mercek kullanımının başarısını azaltıyor. Yeni teknoloji ile hastanın göz merceğinin istenilen çapta lazerle açılan ön zarı kolaylıkla alınıyor ve sonra da hekimin yerleştireceği özellikli göz merceğiyle katarakt ameliyatı tamamlanmış oluyor. Yeni teknoloji hastaya yüksek güvenlik ve konfor sunuyor” şeklinde konuştu.
KOMPLİKASYONLAR EN AZA İNECEK
Prof. Dr. Zoltán Zsolt Nagy ise kataraktta uygulanacak yeni teknoloji sayesinde ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza ineceğini ve bu sayede göz nakline (kornea nakline) kadar varabilen komplikasyonların azaltılabileceğini söyledi.
Femto Saniye Lazer teknolojisinin dünya genelinde sadece aralarında Amerika, İspanya, Kanada, Almanya ve İtalya’nın da bulunduğu az sayıda ülkede uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Nagy, cihazın Türkiye’ye getirilmesinde oftalmoloji alanında aktif bir şekilde yer alan deneyimli hekim kadrosunun rolünün büyük olduğunu belirtti.
GÖZDE DAHA AZ ENERJİ KULLANILACAK
Prof. Dr. Akif Özdamar, yeni teknolojinin eski katarakt ameliyatlarına göre pek çok avantajı olduğunu belirterek; kataraktın göz içerisinden eskiye göre lensin sertliğine bağlı olarak yüzde 100 ile yüzde 40 arasında daha az enerji kullanılarak alındığını kaydetti.
Prof. Dr. Özdamar, kataraktı ses dalgası kullanarak göz içerisinde parçalayıp aldıklarını ancak yeni yöntem sayesinde lazer ile kataraktı istedikleri şekilde ve istenilen sayıda kesip oluşan küçük parçacıkları göz dışına vakum ile ya da düşük enerjide emülsifiye ederek alabildiklerini belirtti.
İçeriği Paylaşın