Bihter Dinçel Sekste Korunma Dönüşümlü Olmalı

Bihter Dinçel Sekste Korunma Dönüşümlü Olmalı

Bihter Dinçel Sekste Korunma Dönüşümlü Olmalı

Bizi Takip Et


Söyleşi: Demet DEMİRKIR

İğne olmaktan çok korksa da küçük bir sağlık sorununda doktora gitmeyi ihmal etmeyen Geniş Aile Dizisi’nde Nazan’ı oynayan Oyuncu Bihter Dinçer, “Evhamlı biri değilim ama sağlık ihmale gelmez” diyor. Çocuk sahibi olmayı çok istemesine rağmen henüz tarihle ilgili net bir planı yok.

Dinçer, doğum kontrol meselesinde ise “niye her şeyi biz kadınlar yapıyoruz. Kadın da korunabilir erkek de” diyor. Sekste korunmanın; bir zaman kadının bir zaman sonra erkeğin korunması şeklinde, dönüşümlü olarak paylaşılması gerektiğini düşünüyor.

Bihter Dinçer ile hastaneler, doktorlar, doğum ve doğum kontrolü konularında sohbet ettik. İşte Bihter Dinçer’in yanıtları.

. Siz ya da ya da bir yakınınız hastalandığında özel mi, devlet mi yoksa üniversite hastanesini mi tercih edersiniz? Hastane tercihinizi hangi faktörler belirler?
“3-4 sene öncesine kadar İzmir’de yaşıyordum. Devlet hastaneleri, poliklinikler ve üniversite hastaneleri tercihimdi fakat İstanbul’da kesinlikle özel hastaneyi tercih ediyorum.
İyi doktorların olması, hastanenin özel sağlık sigortamla kurmuş olduğu ilişki önemli. Doktor önemli benim için, hastanenin etiketi değil. Bu yüzden çok sıkıntı yaşandığı zamanlar da olabiliyor. Sırf hastanenin adı var diye gidiliyor fakat içerikte bir şey olamayabiliyor bazen.”

. Bir doktorda hangi özellikleri ararsınız?
“İşini çok ciddiye alması önemli, benimle yakinen ilgilenmesi önemli, beni tatmin eden cevapları alabilmem çok önemli.”

. Bir yıl önce evlendiniz. Kadın doğum uzmanına ne sıklıkla gidersiniz?
“Ekstra bir durum olmadığı takdirde, kontrol amaçlı olarak 6 ayda bir gidiyorum.”

. Sizce kadın hastalıkları ve doğum uzmanının cinsiyeti önemli mi? kadın hekimi mi, erkek hekimi mi tercih edersiniz?
“Bence hiç önemli değil. Hatta kendi doktorumla tanışana kadar, ‘erkek doktor daha iyidir’ diye düşünürdüm.  Şimdi kadın doğum doktorum kadın ve muhteşem bir doktor.”.

. Doğum yapacak olsanız, hangi yöntemi tercih edersiniz; normal doğum mu, sezaryen mi? Ağrısız doğum yöntemiyle ilgili düşünceniz nedir?
“Hariçten gazel okumak çok kolay, şimdi normal doğum diyesim geliyor ama gün gelip çattığında duygularım nasıl olur bilemiyorum. Normal olması daha uygundur, epidural normal doğum. Ağrısız doğum ise muhteşem bir yöntem, çok başarılı. Pek çok arkadaşım bu yöntemle doğum yaptı ve hepsi de çok memnunlar, ben de o yöntemi kullanmak isterim.”

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ÇOK İSTİYORUM
. Yakın bir gelecekte çocuk sahibi olmayı planlıyor, arzuluyor musunuz yoksa planınız uzak bir dönem mi?
“Çocuğu çok istiyorum ama hiç belli olmaz. Yakın dediğimiz 1-2 sene sonra da olabilir, 4-5 sene sonra da olabilir. Çok da 30’lu yaşlara ertelemek istemiyorum. En azından 30 yaşıma kadar 4 sene vaktim var, vücut üretim halinde, sonra bir düz çizgi durumunda, 35 yaşından sonra da o inişe geçiyor. En sağlıklı insan bile zor hamile kalabiliyor.”

. Türkiye`de her 8-10 kadından biri meme kanseri, bu kadar yaygın olan bir hastalık konusunda ne düşünüyorsunuz, siz meme kontrollerinizi yaptırıyor musunuz?
“Jinekoloğum her gittiğimde onun da kontrolünü yapıyor. Her ay olmasa da aklıma geldikçe kendim de kontrolümü yapıyorum.”

. Sağlıkla ilgili evhamlarınız ya da korkularınız var mıdır?
“Ben iğne yaptırmaktan korkuyorum aslında, iğne görünce ağlamaya başlıyorum, çok utanç verici ama gerekiyorsa korka korka iğne olurum. Sağlık konusunda evhamlı biri değilim ama kendimi kötü hissettiğim an hiç geciktirmeden doktora giderim çükü sağlığı çok önemserim.”

. Hiç psikolojik danışmanlık aldınız mı?
“Hayır, almadım. Üniversitede felsefe-psikoloji bölümünde olduğum için o dönem içinde çevremde de o tip insanlar olduğu için hiç ihtiyaç duymadım.”

GÖZÜMÜ KAPATSAM UYURUM
. Yemeklerle ve uykuyla aranız nasıl?
“Her şeyi yerim, çok az yerim. O yüzden kilo kontrolümü sağlayabiliyorum, kilo şikayetim hiçbir zaman olmadı. Uykuya gelince çok rahat bir uyku düzenim var gözümü kapatsam uyurum. Bunun da sağlıklı beslenmeyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Çok fazla çay, kahve tüketmem. Çok sıkıntılı olduğum zaman uyku problemi yaşarım.”

. Sizce bir ilişkide kadın mı, erkek mi korunmalı? Neden?
“Bence bu karşılıklı anlaşmaya bağlı bir durum. Kadın da korunabilir, erkek de korunabilir. Niye her şeyi biz yapıyoruz diye düşünmüyorum çoğu zaman. Bir zaman kadın, bir zaman sonra erkek korunur şeklinde olabilir. Artık korunma yöntemleri sağlıksız değil, doğum kontrol ilaçlarının hiçbir zararı yok; hormonları düzenliyor o yüzden bence kadının da korunmasında bir sakınca yok.”


İçeriği Paylaşın