Bir Günde Diş İmplantı

Bir Günde Diş İmplantı

Bir Günde Diş İmplantı

Bizi Takip Et


Lotus Diş Kliniği Çene Cerrahisi Uzmanı Diş Hekimi Erdem Kaya, Atv Avrupa ekranlarında yayımlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı İle Sağlığım İçin Herşey”  programına katıldı. Esra Kazancıbaşı sordu, Erdem Kaya yanıtladı.
İşte sorular ve yanıtları…
İmplant nedir, ne amaçla kullanılır? Normal bir diş implantında bekleme süresi ne kadardır? Hangi vakalarda bekleme süresine ihtiyaç duyulmuyor? Buna karşın vakalarda da bekleme süresine mutlaka ihtiyaç vardır? Tek günde yapılan implantlarda dijital teknolojilerden nasıl yararlanıyorsunuz? Hasta; tasarladığınız dişi, dişin rengini bilgisayar yardımıyla görebiliyor mu? Sigara kulanımı ve şeker hastalığı implant tedavisi için engel midir?
. İmplant nedir, ne amaçla kullanılır?
“ Dental implantlar son yıllarda diş eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan en başarılı tedavi yöntemleri olarak literatüre geçmiş tedavi yöntemidir. Budan çok uzun yıllar önce köprü protezleriyle diş eksiklikleri giderilirken artık titanyum vidalardan yararlanılarak kaybedilen dişler yerine yeniden konulabiliyor. Hastalarımız, fonksiyonel ve estetik kayıpları yeniden kazanabiliyorlar.”
. Normal bir diş implantında bekleme süresi ne kadardır?
“ İmplant prosedürü, normal tedavilerimizde alt çene için 2 ila 3 ay, üst çenede 3-4 ay arasında beklememizi tavsiye ediyor. Prosedür, kemik greftleme işlemi yapılan komplike vakalarda biraz daha uzun beklemeyi tavsiye ediyor.
Son yıllarda hastaların bu bekleme süresinden dolayı yaşadıkları sosyal sıkıntılar, bu tedaviyi biraz daha modifiye etme ihtiyacı doğurdu.  Bunun üzerine hemen ameliyat sonrası yapılan üst protezleriyle birlikte bir günda tamamlanan tedaviler ortaya çıktı. Temel mantığı normal implant tedavisiyle aynı; sadece  2 ila 3 aylık ya da 4 aylık bekleme süresi olmadan belli şartlar oluşturularak -tabi ki bunu her vakada yapmak mümkün olmuyor-  ameliyatı yaptığımız gün implantın üstüne protezi hemen yapabiliyoruz.”
“ÖNEMLİ OLAN AMELİYAT GÜNÜ İMPLANTIN KEMİKLE TUTUNMA KUVVETİDİR”
. Hangi vakalarda bekleme süresine ihtiyaç duyulmuyor?
“ Acil yükleme prosedürünü uygulamak için hekimlerin iyi bir bilgi donanımına sahip olması gerekiyor çünkü bizim için bir günde ameliyat sonrası yapılan protezler için altın anahtar, primer stabil dediğimiz ameliyat günü implantın kemikle tutunma kuvvetidir.
Bunun için rezonans frekans analiz testleri yaparak bu implantın kemikle o ilk stabilitesini rakamsal olarak ortaya çıkartan belli cihazlar var.  Bu cihazlardan faydalanmak çok yararlı oluyor. O cihazlar, implantın yeteri kadar stabil olup olmadığını gösteriyor. Eğer stabilse güvenli bir şekilde implantın üstüne aynı gün yükleme yapılabiliyor ama çıkan rakamsal değerler bize düşük geliyor ve güvenli olmadığını düşünüyorsak riske atmıyoruz. 2 ila 3 aylık bekleme süresini hastamıza uygulamak zorunda kalıyoruz.”
“DİJİTAL TEKNOLOJİLERİ BÜTÜN DİŞ TEDAVİLERİNDE KULLANABİLİYORUZ”
.  Tek günde yapılan implantlarda dijital teknolojilerden nasıl yararlanıyorsunuz?
“Dijital teknolojiler son 10 yılda çok büyük gelişme gösterdi. Bu gelişme implant tedavilerine de yansıdı. Dijital teknoloji diş hekimlerinin bütün tedavilerinde yardımcı oluyor. Özellikle aynı gün implant üstüne protez yapma prosedüründe bize çok büyük faydalar sağlıyor.
Eski yöntemlerle implantın üstüne protez yapmaya kalktığımızda çok ciddi bir zamana sıkışıklığı yaşıyorduk çünkü 72 saat içinde implantın üstüne protezi yapmamız gerekiyor. Protezi de teknisyenler yaptığı için 72 saat mecburiyeti teknisyeni zorlayan bir faktördü. Şimdi bu dijital teknolojiler sayesinde bu tip zorlukların üstesinden geldik. Ameliyattan hemen sonra alınan dijital ölçülerle, dijital kameralarla alınan üç boyutlu modellerle bir saat içinde implantın üstüne protezi yerleştirebiliyoruz.”
. Hasta; tasarladığınız dişi, dişin rengini bilgisayar yardımıyla görebiliyor mu?
“Evet, hasta her şeyi görüyor. Bütün prosedür boyunca yanımızda oluyor. Dişin üretilme anından tasarım anına kadar hepsinde yanımızda oluyor. Tabii ki hastanın diş rengine uygun bir renk seçiliyor. Hasta ayrıca protezin hangi materyalden üretildiğini, malzemenin kalitesini vs. eline alıp görebilir.”
“HASTANIN SİGARA KULLANMIYOR OLMASI BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR AVANTAJ”
. Sigara kulanımı ve şeker hastalığı implant tedavisi için engel midir?
“İmplant yapılacak kişinin şeker hastası olmaması, sigara kullanmıyor olması bizim için çok büyük bir avantaj. Sigara kullanan hastalara uzun bir süre kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Sigara kullanımı iyileşmeyi geciktiriyor.”
. Dijital teknolojilerin kullanımının sağlık turizmine etkisi nedir?
“Kuşadası ve çevresine İrlanda ve İngiltere’den çok hasta geliyor. Daha çok tatil ve sağlık turizmini birleştirecek şekilde tedavilere geliyorlar. Almanya’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da bize başvuruyorlar.
Yurt dışından gelen hastaların hepsinin beklentisi, tedavilerin maksimum kalitede ve hızlı olması. Dijital teknolojiler bu maksimum kaliteyi ve hızı sağlıyor. Sağlık turizmi yapan kliniklerde dijital teknolojilerin kullanılması hastalar için büyük bir avantaj oluyor.”

İçeriği Paylaşın