Böbrek Bağışı Nasıl Yapılır?
Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş, böbrek nakli ve böbrek bağışı hakkında önemli bilgiler verdi.
Bizi Takip Et
Türkiye’de böbrek nakli dünyaya göre ne durumdadır? Hangi hasta grubuna daha acil
böbrek nakli gerekir? Böbrek bağışı nasıl yapılır? Türk Nefroloji Derneği Yönetim
Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Odabaş anlattı.
‘‘BÖBREK NAKLİ HASTAYA KONFOR SAĞLAYAN TEDAVİ ŞEKLİDİR’’
. Türkiye’de böbrek nakli dünyaya göre ne durumdadır? Hangi hasta grubuna daha
acil böbrek nakli gerekir?
‘‘Türkiye’de yapılan nakiller tüm dünyada yapılan nakillerle kıyaslandığında son derece başarılıdır. Avrupa ya da ABD’nin standartlarından daha aşağı değiliz. Hatta yerine göre daha iyiyiz. Yılda yaklaşık olarak Türkiye’de 4 bin civarında nakil yapılıyor. Geçen sene pandemi şartlarından dolayı bir miktar azaldı ama bu sene tekrar eski ivmesine kavuştu. Türkiye’de çok başarılı bir şekilde bu işi gerçekleştiren 100’e yakın merkez var.
Türkiye’deki nakillerin yüzde 75’i canlıdan yüzde 25 kadarı ise kadavradan yapılıyor. Aslında son dönem böbrek yetersizliği gelişmiş her hasta transplantasyon için adaydır. Böbrek nakli her zaman hastaya daha konfor sağlayan bir tedavi seçeneğidir. Ama her hasta gerek kadavradan organ bulunamadığı için gerek canlı vericisi olmadığı için bu olanaklardan yararlanamıyor. Bazı durumlardaysa hastanın hastalığından dolayı organ nakli için elverişli olamıyor.
Örneğin ileri yaş, kalp damar hastalığı, kanser, enfeksiyon gibi sebeplerin varlığı ya da yapılan testler sonrasında takılacak böbreğe karşı bir reaksiyon verme durumu olabiliyor. Bu gibi durumlarda organ nakli yapılamasa bile hastalar çok rahatlıkla diyalizle de hayatlarını sürdürebiliyorlar.’’
BÖBREK BAĞIŞI NASIL YAPILIR?
‘‘Kadavra bağışı için organ nakli merkezlerine gidilerek bir form doldurmak gerekir. Bu formda ‘‘Bende bir beyin ölümü gerçekleştikten sonra bu organımı ihtiyacı olan kişilere vermek istiyorum’’ yazar. Sonrasında da ihtiyacı olan kişiye o hastanede tetkikler yapılır ve organ bağış kartına bakılır. Dolayısıyla bu hasta organını bağışlamış olur. Gönül ister ki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de yüzde 75 oranında kadavradan nakil yapılmış olsun. Organlar mezarda çürüyeceğine ihtiyacı olan birinde hayat bulsun.’’
İçeriği Paylaşın