Böbrek Hastaları Protein Tozu Tüketmemeli

Böbrek Hastaları Protein Tozu Tüketmemeli

Böbrek Hastaları Protein Tozu Tüketmemeli

Bizi Takip Et


Proteinler beslenmenin önemli yapı taşları arasında yer alıyor. Ancak herkesin protein ihtiyacı farklıdır. İhtiyaçtan fazla protein almanın faydadan çok zarar getirebileceğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Zinde kalmak, sağlıklı yaşamak için spor yapan kişilerin protein tozu yerine kaliteli protein içeren az yağlı et, balık, tavuk, yumurta, az yağlı süt ürünleri, mercimek, fasulye gibi besinleri tüketmeleri daha uygundur. Özellikle zeminde bir böbrek hastalığı olan kişilerde fazla miktarda alınan protein, böbrek üzerinde olumsuz etki yaratabilir” açıklamasında bulundu.

Sağlıklı ve ortalama ağırlıkta bir yetişkin kişinin günde vücut ağırlığının her kilogramı başına 0.8 gram protein tüketmesi gerekir. Sporcularda ise sporun ağırlık derecesine göre kilogram başına 1.2 – 2 gram arasında protein gereksinimi vardır. Sağlıklı yaşam için spor yapan kişilerin az yağlı et, balık, tavuk, yumurta ve az yağlı süt ürünlerini tüketerek vücudun gereksinimi olan kaliteli proteini sağlayabileceklerini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Bu kişilerin ekstra olarak protein tozu kullanmalarına gerek yok. Çünkü kas kitlesini 1 kilogram arttırabilmek için ek olarak günlük 10-14 gram protein gereksinimi vardır. Ancak bazı protein tozları porsiyonda 80 gram kadar protein içerir. Bu miktar da protein sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişi için çok fazla olduğundan, vücut fazla proteini enerji üretiminde kullanır” dedi.

PROTEİN TOZU VEYA FAZLA PROTEİN TÜKETİMİ BÖBREKLERE ZARAR VEREBİLİR

Gerek diyetle alınan proteinin gerekse protein tozu tüketiminin gereksinimden fazla olması halinde böbrek fonksiyonlarının direkt olarak etkilendiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Böbrek ve karaciğer, protein metabolizmasında merkezi bir rol oynayan organlardır. Albumin başta olmak üzere pek çok protein karaciğerde üretilir. Böbrek ve karaciğer arasındaki karmaşık etkileşim sonucu işlevini tamamlamış proteinlerin parçalanması ve vücuttan atılması işlemi gerçekleştirilir. Özellikle zeminde bir böbrek hastalığı olan kişilerde fazla miktarda alınan protein, böbrekleri olumsuz etkileyebilir” uyarısında bulunarak bazı besinlerin içerdiği protein miktarları hakkında bilgiler verdi:

  • Orta boy (130 gram) ızgara tavuk göğüs 42 gram protein
  • Biftek ızgara (115 gram) 36 gram protein
  • Izgara somon fileto (170 gram) 42 gram protein
  • Ton balığı konserve (100 gram) 25 gram protein
  • İki adet orta boy yumurta (100 gram) 13 gram protein
  • Az yağlı süt (300 ml) 10 gram protein
  • Yarım yağlı kaşar peyniri (40 gram) 11 gram protein
  • Badem (100 gram) 21 gram protein
  • Mercimek çorba (400 gram) 12 gram protein içeriyor.

Bir müsabaka veya yarışmaya hazırlanan sporcuların ise diyetteki protein miktarını arttırmalarını gerektiren birkaç durum vardır:

  • Büyüme çağındaki sporcular: Ağır sportif aktivitelerde buluna gelişme döneminde olan sporcuların vücutları daha fazla miktarda kaliteli proteine gereksinim duyar
  • Yeni ve yoğun bir programa başlayacak sporcular
  • Giderek ağırlaşan egzersiz programı uygulayan sporcular
  • Sakatlık sonrası iyileşme döneminde egzersizlere başlayan sporcunun iyileşmesine katkı sağlamak için tercih edilebilir.

İçeriği Paylaşın