Böbrek Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrek Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Bizi Takip Et


Kronik böbrek hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu. Böbrek yetmezliği tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden çok ciddi bir tabloya dönüşebiliyor. Türk Nefroloji Derneği’nin çalışmaları, ülkemizde yaklaşık 7.5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğunu, yani her 6–7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğunu gösteriyor.

Böbrek hastalıklarının çok sinsi ilerlediğini söyleyen Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, diyabet ve hipertansiyon hastalarının böbrek hastalıklarına yakalanma oranlarının normal popülasyondan daha fazla olduğunu söyledi.

. Böbreklerimiz ne işe yarıyor?

Böbrekler mükemmel bir şekilde dizayn edilmiş organlar. 70 kilo civarında kabul ettiğimiz bir erişkinin vücut ağırlığının yüzde 0.15’ni böbrekler oluşturuyor. Çok minik organlar; ama boyutlarıyla ölçülmeyecek oranda önemli hayati fonksiyonları olan organlardır. Görevleri şöyle sıralanabilir:

*Metabolik görevleri yapar: Besinlerden arta kalan atık maddelerin atılması ve temizlenmesini sağlarlar. Vücudumuzun su ve tuz dengesini ayarlarlar. Besinlerden arta kalan asit ve baz gibi birtakım metabolik artıkların dengede durmasını sağlarlar. Bu fonksiyonların yapılamadığı bedenlerde maalesef yaşam mümkün değil. Diyaliz ve böbrek nakli yöntemleriyle hastaların metabolik görevlerini yerine getirmesini sağlıyoruz. Diyaliz ve nakil olmayan hastaların vücutlarındaki bütün sistemler iflas ediyor.

*Endokrin fonksiyonlarının çalışmasını sağlar: Böbrek yetersizliğinde çok ciddi bir kansızlık oluyor. İskelet, kemik metabolizmasını düzenleyen D vitaminin üretilmemesine neden oluyor. Bu fonksiyonun yapılamadığı hastalarda ciddi osteoporozlar ve kemik erimeleri oluyor. Arkasından kırıklar ve kemik ağrıları oluşuyor. Bu da böbreklerimizin hormanal görevlerini oluşturuyor.

*Katabolik görevler:
 Vücutta üretilen ve bir süre sonra yakılması gereken hormonların yakılmasını sağlar. Bu son iki görev çok hayati değildir. Bunların yapılamaması durumlarında da insanlar yaşamlarını devam ettirebilir.



“BÖBREK HASTALIKLARI SİNSİ İLERLİYOR”
. Böbrek hastalıkları ne tür yakınmalara yol açar?

Burada genelleme yapmak çok mümkün değil. Her böbrek hastasının seyri farklı oluyor. Böbrekler hastayı hekime götürecek bir semptom yaratıyorsa, bu böbrek hastalıklarının gelişmesini ve kronikleşmesini önlemek daha mümkün. Böbrek hastalıklarının bir çoğu sinsi ilerliyor. Böbrek hastalıklarının önemli belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

* Halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık
* Bulantı ve kusma
* Kaşıntı
* Kas krampları

“HİPERTANSİYON BÖBREK SAĞLIĞINI BOZUYOR”
. Hipertansiyon böbrek sağlığını olumsuz yönde etkiler mi?

Hipertansiyon böbrek sağlığı açısından önem verilmesi gereken hastalıklardan bir tanesi. Kontrolsüz hipertansiyon böbrek sağlığını ciddi anlamda bozuyor. Türkiye’de kronik böbrek yetmezliğine götüren nedenlerin başında diyabet ve hipertansiyon geliyor. Hipertansiyonu olan hastalar böbrek sağlığını önemsemeli. Senede bir kere böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeli.

. Diyabet hastaları ne sıklıkla böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeli?

Diyabet hastalarının genellikle kan şekerlerine odaklanılıyor ama mutlaka her diyabetik hasta idrar tetkiklerini de özenle yaptırmalı. Şeker hastalığına bağlı gelişen böbrek yetersizliğinin oluşum süreci de oldukça uzun. Dolayısıyla bu hastaları biz çok erken aşamada saptayabilirsek, kronikleşmesini de önleyebiliriz.

“TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI”
. Aşırı tuzlu gıdalar böbrek sağlığını olumsuz yönde etkiler mi?

Tuz dolaylı yoldan böbrek sağlığını etkiliyor. Aşırı tuzlu gıdalar hipertansiyona neden oluyor. Günlük tuz ihtiyacımız 3-4 gram ile sınırlıyken, Türkiye’de bu rakımın 4 katını tüketiyoruz.  Bu da hipertansiyona yol açıyor. Türkiye’de her 3 kişiden birinde hipertansiyon görülüyor ki bu, tehlikeli bir oran.


İçeriği Paylaşın